KEFIR WODNY (kryształy/algi japońskie) - właściwości i zastosowanie

2016-10-26 14:43

Kefir wodny to napój otrzymywany z kryształków japońskich - kultury dobroczynnych bakterii i drożdży. Właściwości i zastosowanie kefiru wodnego są bardzo szerokie, jednak w medycynie niekonwencjonalnej wykorzystuje się go przede wszystkim w leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Sprawdź, jakie działanie ma kefir wodny i w którym sklepie można go kupić.

Spis treści

  1. Kefir wodny - właściwości zdrowotne i zastosowanie
  2. Kefir wodny nie dla każdego! Przeciwwskazania do stosowania

Kefir wodny to napój otrzymywany z połączenia wody, cukru oraz ziaren kefiru wodnego, które są symbiotyczną społecznością bakterii i drożdży - SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts). Ziarna te znane mają postać małych, białych, półprzezroczystych granulek, które szybko rosną przy regularnym "karmieniu" i są znane pod nazwami: kryształy lub kryształki japońskie, perły tybetańskie, algi japońskie czy algi morskie. Wbrew nazwie, mikroorganizmy te nie mają nic wspólnego z dobrze znanymi algami morskimi. Nie pochodzą też z Japonii, ale prawdopodobnie z Meksyku, gdzie - według niektórych doniesień - rozwijają się w pewnych gatunkach kaktusów. Nazywane są tam tibi albo tibicos. Ziarna kefiru wodnego wyglądem przypominają tradycyjny kefir - wykorzystywaną do fermentacji mleka starożytną kulturą bakterii pochodzącą z gór Kaukazu. Jednak nie są one bezpośrednio spokrewnione. To zupełnie dwie różne kultury.

Kefir wodny - właściwości zdrowotne i zastosowanie

Kefir wodny należy do grupy produktów fermentowanych, które wywierają pozytywny wpływ na układ trawienny. Pozwalają także wzmocnić odporność u osób zdrowych i poprawić ogólne samopoczucie. Zawiera on m.in. cukry, alkohol (jego zawartość zależy od ilości dodanego cukru) i witaminy z grupy B. Jednak najważniejszym składnikiem kefiru wodnego są probiotyki.

Probiotyki to żywe bakterie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Hamują wzrost niektórych drobnoustrojów patogennych (bakterii, grzybów, wirusów) w przewodzie pokarmowym, regulują pracę jelit. Kefir wodny można więc wykorzystać w celu przywrócenia naturalnej mikroflory jelitowej (np. po antybiotykoterapii, biegunkach), a także po to, aby wspomóc procesy trawienne. Wykazano również, że probiotyki łagodzą objawy nietolerancji laktozy obecnej w pożywieniu.

W trakcie badań nad florą ziaren kefiru wodnego odkryto, że „składa się ona głównie z bakterii kwasu mlekowego i niewielkiej ilości drożdży”.

Poza tym probiotyki eliminują substancje toksyczne z organizmu. Kefir wodny wpływa też na lepsze wchłanianie składników mineralnych i witamin (w trakcie procesu fermentowania pożywienie jest wstępnie trawione, dzięki czemu składniki odżywcze mają większą przyswajalność).

Kefir wodny zwiększa odporność organizmu. Bakterie wytwarzające kwas mlekowy (a takie znajdują się kefirze wodnym) powodują zwiększenie aktywności komórek układu odpornościowego.

Właściwości lecznicze kefiru wodnego nie zostały udowodnione naukowo, ale uchodzi on za niezwykle skuteczny probiotyk. Jednak mimo wielu pozytywnych właściwości, nie jest on wskazany dla każdego.

Przy spożyciu produktów fermentowanych należy zachować ostrożność. Ich działanie jest dość silne. Lepiej jadać je często i w mniejszych ilościach niż rzadko, ale w dużych ilościach.

Kefir wodny nie dla każdego! Przeciwwskazania do stosowania

1) Osoby z niedoborami odpornościOsoby starsze, z nowotworami, zakażeni wirusem HIV i inni pacjenci z niedoborami odporności nie powinni spożywać napoju z kefiru wodnego wyprodukowanego w nieodpowiednich warunkach (zwłaszcza w warunkach domowych, gdzie trudno o utrzymanie sterylności), ponieważ może dojść do skażenia napoju chorobotwórczymi grzybami, np. z rodzaju Aspergillus (kropidlak), które produkują toksyny mogące być szczególnie groźne właśnie dla osób z niedoborami odporności.

2) Osoby zmagające się z grzybicą

Dieta bogata w węglowodany może przyspieszyć rozwój i zwiększyć populację Candida albicans - drożdżaka odpowiedzialnego za grzybicę. W związku z tym osoby zmagające się z tą chorobą powinny ograniczyć spożycie produktów węglowodanowych, w tym niektórych typów żywności sfermentowanej, takich jak napój otrzymywany z ziaren kefiru wodnego.

2) Osoby chore na cukrzycę

Napój powstały na bazie japońskich kryształków zawiera cukier, choć w niewielkich ilościach, dlatego nie powinny po niego sięgać osoby chore na cukrzycę. Ponadto diabetycy nie powinni go pić ze względu na zawartość alkoholu, który może m.in. zakłócić działanie wstrzykiwanej insuliny i leków przeciwcukrzycowych.

4) Dzieci

Ze względu na zawartość alkoholu, kefiru wodnego nie powinno się podawać  dzieciom.

Warto wiedzieć

Kefir wodny - w jakim sklepie można kupić? Jaka jest cena?

W Polsce ziarna kefiru wodnego najłatwiej pozyskać od osoby, która już z nich korzysta. Regularne wykorzystywanie tych kultur pozwala im się szybko rozmnożyć. Każdy, kto je stosuje, ma ich zapewne więcej, niż mu potrzeba. Wiele ofert sprzedaży można znaleźć na internetowych platformach handlowych. Cena za 14 sztuk kryształków to ok. 7-8 zł. Kryształki japońskie można kupić także w sklepach zagranicznych, np. kefirshop.co.uk

Opracowano na podstawie książki „Sztuka fermentacji”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Vivante.