Olejek lawendowy - właściwości, zastosowanie. Jak stosować olejek lawendowy?

2020-09-18 10:38 Magda Mazurek

Olejek lawendowy jest wykorzystywany w aromaterapii. Jego właściwości są jednak o wiele szersze niż tylko znane wszystkim działanie uspokajające. Olejek lawendowy można wykorzystać na wiele różnych sposobów - także na rany, ukąszenia owadów, ból głowy. Jak stosować olejek lawendowy? Sprawdźcie.

Olejek lawendowy ma piękny zapach - jest wykorzystywany w aromaterapii. Powszechnie przypisuje się mu działanie uspokajające, odprężająca, a także ułatwiające zaśnięcie. Jednak olejek lawendowy działa nie tylko na zmysły - świetnie wpływa na włosy i skórę.

Spis treści

  1. Olejek lawendowy - działanie
  2. Olejek lawendowy - zastosowanie
  3. Olejek lawendowy – zastosowanie w kosmetyce
  4. Olejek lawendowy - wskazania do aromaterapii
  5. Olejek lawendowy - pozyskiwanie
  6. Olejek lawendowy - skład
  7. Olejek lawendowy - przeciwwskazania

Olejek lawendowy - działanie

Olejek lawendowy działa:

  • uspokajająco,
  • przeciwzapalnie,
  • przeciwbólowo,
  • antyseptycznie,
  • zmniejsza obrzęki,
  • poprawia krążenie,
  • poprawia stan skóry (niszczy trądzik, zaskórniki, zaczerwienienia),
  • łagodzi bóle,
  • zmniejsza swędzenie spowodowane ugryzieniem przez owady,
  • zmniejsza odczyn po ukąszeniu przez owady,
  • odstrasza komary, mrówki i mole,
  • zabija wszy i gnidy.

Olejek lawendowy - zastosowanie

Olejek lawendowy w pierwszej kolejności kojarzy nam się z uspokojeniem i wyciszeniem. Zupełnie słusznie. Lawenda pozytywnie wpływa na układ nerwowy, nie od dziś wiadomo, że osoby otaczające się zapachem lawendy są mniej nerwowe, bardziej wyciszone i lepiej radzą sobie ze stresem.

Olejkiem lawendowym skropić można pościel, w której się śpi, można ją dodać do kąpieli (nie tylko do wody, ale także do żelów pod prysznic czy szamponów). Olejek lawendowy pomoże także na ból głowy, także ten pochodzenia migrenowego. Wdychanie olejku lawendowego przez zaledwie piętnaście minut może znacznie zmniejszyć nasilenie migreny. Olejek lawendowy, z racji zmniejszania poziomu stresu w organizmie, może pomagać także w bólach głowy pochodzenia stresowego.

Olejek lawendowy – zastosowanie w kosmetyce

Nie sposób pominąć zastosowanie olejku lawendowego w kosmetyce. Dzięki temu, że olejek lawendowy poprawia krążenie krwi, to świetnie sprawdza się jako dodatek do szamponu. Dlaczego? Otóż pomaga ustabilizować produkcję sebum przez skórę głowy, wspomaga wzrost włosów. Stosowany na skórę twarzy i ciała działa antyseptycznie, przez co pomaga uporać się z trądzikiem, zabija bakterie, łagodzi stany zapalne. Regularne stosowanie olejku lawendowego powoduje, że skóra staje się wyraźnie gładsza, a zaczerwienienia po trądziku rozjaśniają się.

W kosmetyce wykorzystuje się lawendę także w preparatach odstraszających i/lub zwalczających wszy.

Olejek lawendowy - na blizny i rany

Olejek z lawendy można stosować na niewielkie rany, przyspiesza on bowiem gojenie, zmniejsza obrzęk i pomaga w zabliźnieniu się skóry. Jednak uwaga - zbyt intensywne stosowanie olejku lawendowego może prowadzić do podrażnień.

Olejek lawendowy na paznokcie

W przypadku łamliwych, rozdwajających się paznokci olejek lawendowy pomoże nam uporać się z problemem i nadać naszym paznokciom piękny wygląd. W tym celu należy zrobić mieszankę - do oliwy z oliwek dodaje się olejek lawendowy i całość podgrzewa się. Taką miksturą należy natrzeć paznokcie i odczekać minimum 10 (najlepiej 15) minut przed zmyciem. Zabieg warto powtarzać dwa lub trzy razy w tygodniu.

Olejek lawendowy - wskazania do aromaterapii

Aromaterapia ma na celu poprawę stanu zdrowia. Wskazania do częstego korzystania z aromaterapii olejkiem lawendowym to:

Olejek lawendowy - pozyskiwanie

Olejek lawendowy otrzymuje się poddając destylacji zawiesinę rozwiniętych kwiatów lawendy wraz z kawałkiem łodygi. I teraz ciekawostka - to, jaki olejek lawendowy ma skład zależy od kwiatów, z których został wyprodukowany, okresu zbioru, a także czasu destylacji. Nie bez znaczenia jest także miejsce, gdzie kwiaty rosły i czy było ono wolne od zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska.

Olejek lawendowy - skład

Składniki oleju lawendowego:

  • linalol,
  • octan linalolu,
  • lawendulol,
  • ß-kariofilen,
  • terpinen-4-olu,
  • cyneol,
  • ocymen,
  • kamfora,
  • garbniki,
  • kumaryny,
  • fitosterole,
  • flawonoidy,
  • kwasy fenolowe.

Olejek lawendowy - przeciwwskazania

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE