Przebieg ciąży

Jesteś w ciąży i nie potrafisz utrzymać moczu? Jeśli dotąd nigdy ci się to nie zdarzało, możesz czuć się zażenowana i zaniepokojona. Ale nie panikuj – popuszczanie moczu to w ciąży częsta przypadłość, a co najważniejsze, po porodzie zwykle mija sama.
Jakie jest teraz moje dziecko? Jak wygląda, jakie ma narządy, czy coś czuje lub słyszy? – te pytania nurtują każdą przyszłą mamę. Przeczytaj, jak rozwija się płód tydzień po tygodniu - od momentu poczęcia aż do porodu.
Stwierdzono u mnie wirusowe zapalenie oskrzeli. Podejrzewam, że jestem w ciąży, dlatego zrobiłam dwa testy ciążowe z porannego moczu w 31. i 32. dniu cyklu (na pierwszym druga kreska była bardzo blada, prawie niewidoczna, na drugim - następnego dnia była już bardzo wyraźna). Z kolei badanie krwi wykonane w 34. dniu cyklu potwierdziło obecność hormonu HCG na poziomie 245 mlU/ml. Czy stan zapalny może zafałszować te wyniki i może się okazać, że nie jestem w ciąży? Kiedy najlepiej udać się do lekarza?
W ciąży suplementacja pewnych składników odżywczych jest konieczna. Specjaliści dokładnie określili, co to ma być i w jakich ilościach – i należy się do tych zaleceń stosować! Przeczytaj, czym się kierować, kupując preparat z witaminami i minerałami.
Konflikt serologiczny może się pojawić, gdy matka ma krew z czynnikiem Rh-, a ojciec Rh+. Wtedy organizm przyszłej mamy postrzega jej własne dziecko jako coś obcego i atakuje je przeciwciałami. Na szczęście, medycyna potrafi sobie radzić z konfliktem serologicznym. Czym jest antygen D i kiedy podaje się immunoglobulinę anty D? Przeczytaj albo posłuchaj, jakie są przyczyny powstania konfliktu serologicznego oraz jak mu zapobiegać.
Jestem w 10. tyg. ciąży. Od tygodnia mam kaszel i jakoś nie chce przejść, mój ginekolog powiedział, że mogę stosować leki dla dzieci i jak poinformowałam o tym farmaceutę, to polecił mi syrop prawoślazowy.
Test podwójny w ciąży to nieinwazyjne badanie prenatalne, które zakłada ocenę dwóch hormonów - PAPP-A i wolnej podjednostki beta hCG. Pozwala ono znaleźć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju dziecka. Dzięki niemu wykrywa się aż 9 na 10 płodów z zaburzeniami. Jak przebiega test podwójny w ciąży? Kiedy się go przeprowadza?
Co możesz robić w ciąży, a czego ci nie wolno? Czy w ciąży można zapinać pasy, farbować włosy, chodzić na basen? Na pewno codziennie słyszysz wiele dobrych rad na temat tego, co może ciężarna - zarówno od najbliższych, jak i od zupełnie przypadkowych osób. Ale uważaj, bo część z nich to mity i przesądy!
Ćwiczenie mięśni Kegla w ciąży i po porodzie jest bardzo ważne. Te ukryte w podbrzuszu mięśnie współuczestniczą w podtrzymywaniu macicy i kontrolowaniu pęcherza, wpływają też na doznania seksualne. Dobrze wyćwiczone mięśnie Kegla to lepszy seks, łatwiejszy poród, szybszy powrót do formy po porodzie. Dlatego warto wykonywać ćwiczenia na mięśnie Kegla szczególnie podczas ciąży i po urodzeniu dziecka.
Witam, jestem w 38 tygodniu ciąży. Dwa dni temu, w okolicy odbytu wyczułam jedno niewielkie zgrubienie. Przypuszczam, że może to być hemoroid, gdyż od pewnego czasu mam problemy z zaparciami. Nie mam jednak żadnych objawów: swędzenia, pieczenia czy upławów krwi. Jedynie uczucie niepełnego wypróżnienia. Nie sądzę bym przed samym porodem zdążyła już coś z tym zrobić, ale czy istnieją jakieś domowe sposoby na zlikwidowanie hemoroidów? Słyszałam, że okłady z miodu lub aloesu są dobre. Niektóre kobiety na forach internetowych polecają różne maści, ale nie wiem, które z nich można stosować w ciąży... Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obrzęk płodu nie jest specyficzną jednostką chorobową. Oznacza preagonalny objaw całego szeregu nieprawidłowości rozwojowych płodu, którym towarzyszy obecność izolowanych lub uogólnionych przesięków i/lub obrzęków tkanek płodu i popłodu, które powstały w okresie życia wewnątrzmacicznego. Jakie są objawy obrzęku płodu? Jakie postępowanie i rokowania?
Jestem w 7 tygodniu ciąży, a leczę się na niedoczynność tarczycy. Biorę pół tabletki Euthyroxu 125. Moje ostatnie wyniki to: TSH - 1,081, norma 0,350-4,940, a FT4 - 12,62 norma 9,01-19,05. Czy nadal mogę to brać czy powinno się zmniejszyć dawkę? Nie mam choroby Hashimoto.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020