Zamówił ulubione danie w restauracji i zmarł. Są szczegóły śledztwa

2024-03-12 14:47

Śmierć 27-latkta wstrząsnęła mieszkańcami Wielkiej Brytanii. Mężczyzna wziął kęs kurczaka w orzechowym sosie curry i źle się poczuł. Nagle stracił przytomność i upadł na podłogę. Lekarze walczyli o jego życie przez kilka dni.

Zamówił ulubione danie w restauracji i zmarł. Są szczegóły śledztwa
Autor: Getty Images Zamówił ulubione danie w restauracji i zmarł. Są szczegóły śledztwa

Do tego zdarzenia doszło w mieścinie Holcombe Brook położonej w północno-zachodniej Anglii. 27-letni Joseph Higginson pracował jako mechanik w lokalnym warsztacie samochodowym. W restauracji indyjskiej zamówił na wynos curry z kurczakiem i chrupiącymi orzechami. Już po pierwszym kęsie skarżył się na złe samopoczucie, a potem sytuacja przybrała dramatyczny obrót.

Zmarł po zjedzeniu dania na wynos

Mężczyzna podbiegł do zlewu i nagle stracił przytomność. Jego siostra ułożyła go w bezpiecznej pozycji i zadzwoniła po służby ratunkowe. W międzyczasie podawała mu zastrzyk z adrenaliny. Nie pomógł. Ratownicy wykonali 27-latkowi resuscytację krążeniowo-oddechową i przewieźli do szpitala Royal Bolton. Kilka dni później zmarł, choć lekarze dokładali wszelkich starań, by go uratować.

Pogrążona w żałobie rodzina przekazała w rozmowie z brytyjskimi mediami, że w 2022 roku u Josepha wykryto alergię m.in. na migdały, orzeszki ziemne i kokos. Brytyjczyk nie przestrzegał jednak zaleceń lekarza. Nie sprawdzał zbyt wnikliwie składu produktów, jakie lądowały na jego talerzu. Bliscy mówili, że 27-latek wcześniej jadł kilka razy tę potrawę i nie zaobserwował u siebie żadnych niepokojących objawów. Wyszedł z założenia, że skoro nic mu nie dolega, to może przetestować danie jeszcze raz.

Alergia pokarmowa u dzieci - jak jej uniknać

Doznał silnej reakcji alergicznej

Według wstępnych ustaleń koronera przyczyną śmierci Brytyjczyka był ciężki wstrząs anafilaktyczny. Jak przekazał patolog dr Philip Lumb, doszło u niego natychmiastowej reakcji alergicznej po pierwszym kęsie potrawy. Wykryto w jedzeniu obecność migdałów, a więc ten dodatek był „najbardziej prawdopodobnym czynnikiem wyzwalającym”.

Rodzina 27-latka zaangażowała się kampanię edukacyjną dotyczącą zwiększania świadomości społecznej na temat zagrożeń związanych z alergią pokarmową. – Zgodnie z życzeniem Joseph oddał swoje serce i nerkę. Wiemy, że żyją i mają się dobrze, a przeszczepy się powiodły – przekazała siostra zmarłego mężczyzny.

Wstrząs anafilaktyczny stanowi bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia i życia. W wyniku tej szybko rozwijającej się reakcji na jakiś alergen może dojść do zatrzymania albo ograniczenia akcji serca. Jego objawy pojawiają się stosunkowo szybko, w ciągu 30 minut na ekspozycję czynnika uczulającego.

Wśród symptomów wstrząsu wymienia się m.in. obrzęk gardła i języka, przyspieszony oddech, duszności, drgawki, zimne poty, wymioty czy pokrzywka na skórze.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki