Nowe badanie wykazało, że używanie kuchenki gazowej może podnieść stężenie benzenu (substancji chemicznej powiązanej z rakiem) do poziomu przekraczającego ten, do którego dochodzi w sytuacji biernego palenia - podczas przebywania w gronie osób palących i wdychania dymu tytoniowego.
- Benzen tworzy się w płomieniach i innych środowiskach o wysokiej temperaturze (...) Teraz wiemy, że benzen tworzy się również w płomieniach kuchenek gazowych w naszych domach. (...) Dobra wentylacja pomaga zmniejszyć stężenie zanieczyszczeń, ale stwierdziliśmy, że wentylatory wyciągowe były często nieskuteczne w eliminowaniu narażenia na benzen - wyjaśnił profesor Rob Jackson.
Kuchenki gazowe mogą powodować raka
W ramach badania zmierzono poziom benzenu w 87 domach w Kalifornii i Kolorado. Jego wyniki były zaskakujące, bowiem okazało się, że kuchenki gazowe często emitowały benzen w ilościach znacznie przekraczających wartości, które Światowa Organizacja Zdrowia i amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) klasyfikują jako nieszkodliwe dla zdrowia.
Jeden palnik kuchenki gazowej aktywny przez 45 minut powodował wzrost poziomu benzenu do wyższego niż w przypadku biernego palenia tytoniu.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda odkryli, że emitowane przez kuchenki gazowe substancje zostały powiązane z kilkoma rodzajami raka krwi, w tym z chłoniakami i białaczką. Podwyższony poziom benzenu może utrzymywać się przez sześć godzin w całym domu lub mieszkaniu po wyłączeniu kuchenki gazowej.
- Trudno mi wymyślić silniejszą chemiczną przyczynę białaczki niż benzen – twierdzi Jan Kirsch, kalifornijski onkolog.
Wielu chorych na białaczkę nie zdaje sobie sprawy, że ich choroba mogła być wywołana poprzez użytkowanie kuchenek gazowych.
- Ludzie niewątpliwie umierali z powodu narażenia na benzen w swoich domach i dopóki ten problem nie zostanie rozwiązany, będą to robić nadal – dodał Kirsch.
Warto dodać, że w wielu polskich domach kuchenki gazowe wciąż są popularne - korzysta z nich co trzeci Polak. Niestety, ich codzienne użytkowanie nie jest bezpieczne i stanowi poważne narażenie dla zdrowia. Eksperci twierdzą, że zdrową alternatywą dla kuchenek gazowych są płyty elektryczne.