GIS ostrzega przed salmonellą w partii jaj. "Nie spożywać produktu"

2025-07-01 8:40

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek ostrzeżenie dotyczące zanieczyszczenia pałeczkami Salmonelli partii jaj z chowu ściółkowego. Zaznaczył, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

Jaja kurze w opakowaniu
Autor: Getty Images GIS ostrzega przed salmonellą w partii jaj z chowu ściółkowego

Ostrzeżenia dotyczy produktu:

  • KOKO Jaja z chowu ściółkowego,
  • klasa A, średnie M,
  • z oznaczeniem 2PL02181302 K-2,
  • najlepiej spożyć przed 05.07.2025,
  • o kodzie kreskowym 5 903427 30313,
  • zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE.

GIS podkreślił, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonellą zawarte są na stronie internetowej pod hasłem: "salmonellozy durowe i jelitowe".

Jajka – zdrowie w skorupce

Salmonella w jajkach

GIS poinformował, że Jantex Polska Sp. z o.o. w ramach przyjętego systemu HACPP zweryfikował i ustalił z jakiej fermy pochodziły kwestionowane jaja konsumpcyjne - 2PL02181302 K-2 oraz gdzie zostały rozdystrybuowane.

"Po otrzymaniu informacji, podmiot poinformował odbiorców kwestionowanej partii o zaistniałej sytuacji oraz wstrzymał wprowadzanie do obrotu jaj konsumpcyjnych pochodzących z ww. fermy do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych" - podał GIS.

Dodał, że w ramach dobrej praktyki higienicznej zastosowana zostanie dodatkowa dezynfekcja zakładu i całego sprzętu produkcyjnego.

Powiatowy lekarz weterynarii w Środzie Wlkp. prowadzi dalsze działania kontrolne w celu identyfikacji dystrybucji kwestionowanej partii jaj konsumpcyjnych oraz powiadomienia właściwych organów urzędowej kontroli nadzorujących odbiorców tej partii.

Poradnik Zdrowie Google News

Jak objawia się salmonella?

Salmonella najczęściej wykrywana jest w produktach pochodzenia zwierzęcego: jajkach, mięsie, mleku i jego przetworach. Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się już 8 godzin po zjedzeniu skażonego produktu, chociaż najczęściej daje o sobie znać po 18-24 godzinach od zakażenia.

Pierwszymi objawami salmonelli są:

  • ból brzucha
  • ból głowy
  • wymioty
  • biegunka
  • podwyższona temperatura.

Salmonella jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci, osób przewlekle chorych i z obniżoną odpornością. Szybko może dojść u nich do odwodnienia. Jeśli więc objawy są nasilone lub długo nie ustępują, koniecznie skontaktuj się z lekarzem!

QUIZ Zdrowotne sekrety naszych babć. Jak leczono choroby w PRL-u?
Pytanie 1 z 10
Co stosowano w PRL-u na przeziębienie zamiast leków?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki