GIS ostrzega przed salmonellą w partii jaj. "Nie spożywać produktu"
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek ostrzeżenie dotyczące zanieczyszczenia pałeczkami Salmonelli partii jaj z chowu ściółkowego. Zaznaczył, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

Ostrzeżenia dotyczy produktu:
- KOKO Jaja z chowu ściółkowego,
- klasa A, średnie M,
- z oznaczeniem 2PL02181302 K-2,
- najlepiej spożyć przed 05.07.2025,
- o kodzie kreskowym 5 903427 30313,
- zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE.
GIS podkreślił, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonellą zawarte są na stronie internetowej pod hasłem: "salmonellozy durowe i jelitowe".
Salmonella w jajkach
GIS poinformował, że Jantex Polska Sp. z o.o. w ramach przyjętego systemu HACPP zweryfikował i ustalił z jakiej fermy pochodziły kwestionowane jaja konsumpcyjne - 2PL02181302 K-2 oraz gdzie zostały rozdystrybuowane.
"Po otrzymaniu informacji, podmiot poinformował odbiorców kwestionowanej partii o zaistniałej sytuacji oraz wstrzymał wprowadzanie do obrotu jaj konsumpcyjnych pochodzących z ww. fermy do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych" - podał GIS.
Dodał, że w ramach dobrej praktyki higienicznej zastosowana zostanie dodatkowa dezynfekcja zakładu i całego sprzętu produkcyjnego.
Powiatowy lekarz weterynarii w Środzie Wlkp. prowadzi dalsze działania kontrolne w celu identyfikacji dystrybucji kwestionowanej partii jaj konsumpcyjnych oraz powiadomienia właściwych organów urzędowej kontroli nadzorujących odbiorców tej partii.

Polecany artykuł:
Jak objawia się salmonella?
Salmonella najczęściej wykrywana jest w produktach pochodzenia zwierzęcego: jajkach, mięsie, mleku i jego przetworach. Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się już 8 godzin po zjedzeniu skażonego produktu, chociaż najczęściej daje o sobie znać po 18-24 godzinach od zakażenia.
Pierwszymi objawami salmonelli są:
- ból brzucha
- ból głowy
- wymioty
- biegunka
- podwyższona temperatura.
Salmonella jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci, osób przewlekle chorych i z obniżoną odpornością. Szybko może dojść u nich do odwodnienia. Jeśli więc objawy są nasilone lub długo nie ustępują, koniecznie skontaktuj się z lekarzem!