Badania hormonów płciowych u kobiet - normy. Kiedy wykonać badania hormonalne?

23 komentarze
Autor: Monika Majewska

Badania hormonów płciowych u kobiet to badanie krwi, dzięki któremu można sprawdzić, czy poziom poszczególnych hormonów płciowych jest prawidłowy. Tego typu badania hormonalne u kobiet wykonuje się m.in. w diagnostyce niepłodności, gdyż pozwalają odpowiedzieć na pytanie, czy to zaburzenia hormonalne są przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Sprawdź, jakie są normy dla hormonów płciowych u kobiet i kiedy wykonać tego typu badania.

Badania hormonów płciowych u kobiet pozwalają odpowiedź na pytanie, czy stężenia tych hormonów w poszczególnych okresach cyklu miesiączkowego są prawidłowe. W związku z tym wykonuje się je w diagnostyce zaburzeń hormonalnych, m.in. przy nieprawidłowym miesiączkowaniu, przy określaniu przyczyn niepłodności, a także w okresie przed menopauzą.

Badania hormonów płciowych u kobiet - jak działają hormony?

Cykl dzieli się na dwie fazy: folikularną i lutealną, pomiędzy którymi (mniej więcej w połowie cyklu) występuje owulacja - uwolnienie komórki jajowej z pęcherzyka Graffa. Początek fazy folikularnej to pierwszy dzień cyklu, czyli pierwszy dzień krwawienia miesiączkowego. Wówczas przysadka mózgowa zwiększa produkcję hormonu folikulotropowego (FSH), który pobudza wzrost i dojrzewanie pęcherzyków Graffa oraz stymuluje wydzielanie przez jajniki estrogenów (najważniejszy z nich to estradiol). Gdy poziom tych ostatnich jest bardzo wysoki, dochodzi do owulacji, czyli uwolnienia komórki jajowej z pęcherzyka Graffa. Wraz ze wzrostem stężenia estrogenów w niewielkim stopniu rośnie również poziom prolaktyny. W tej fazie następuje także wzrost poziomu innego hormonu wydzielanego przez przysadkę mózgową - hormonu luteotropowego (lutropiny), który również jest niezbędny do zapoczątkowania jajeczkowania.

W fazie luteotropowej zwiększa się stężenie wytwarzanego w jajnikach progesteronu, który przygotowuje macicę do zagnieżdżenia się komórki jajowej, a następnie odpowiada za utrzymanie ciąży. Stężenie folikulotropiny i lutropiny spada, natomiast estrogeny utrzymują się na dość wysokim poziomie, a poziom prolaktyny obniża się. Jeżeli nie dojdzie do zapłodnienia, pod koniec cyklu ilość hormonów płciowych znacząco się obniża. Następnie pojawia się miesiączka i cały cykl się powtarza.

Nie przegap

Badania hormonów płciowych u kobiet - normy. Folikulotropina (FSH)

  • faza folikularna: 2,8-11,3 mlU/ml
  • owulacja 5,8-21,0 mlU/ml
  • faza lutealna: 1,2-9,0 mlU/ml
  • menopauza: 21,7-153 mlU/ml

Obniżenie stężenia może świadczyć o niewydolności przysadki lub podwzgórza, a wzrost o pierwotnej niewydolności jajników lub zahamowaniu stymulacji owulacji.

Badania hormonów płciowych u kobiet - normy. Lutropina (LH)

  • faza folikularna: 1,1-11,6 mlU/ml
  • owulacja: 17-77 mlU/ml
  • faza lutealna: 0-14,7 mlU/ml
  • menopauza: 11,3-39,8 mlU/ml

Obniżenie stężenia sugeruje niedoczynność przysadki mózgowej, podwzgórza. Z kolei wzrost niewydolność jajników.

Ważne

Ważne

Badania hormonów płciowych u kobiet - kiedy wykonać?

Poziom hormonów płciowych u kobiet jest różny w zależności od dnia cyklu miesiączkowego. W związku z tym badania należy wykonać w każdej fazie cyklu. Tak wykonane oznaczenia dają pełny obraz zmian hormonalnym w cyklu miesiączkowym.

Pierwsze badania, czyli te w fazie folikularnej, najlepiej wykonać między 3. a 5. dniem cyklu, a kolejne, które wypadają w trakcie owulacji, między 12-14 dnia cyklu (przy 28-dniowym cyklu) lub na 12-14 dni przed spodziewaną miesiączką (w pozostałych przypadkach). Oznaczenia w fazie lutealnej przeprowadza się zazwyczaj ok. 21. dnia cyklu.

Badania hormonów płciowych u kobiet - normy. Estrogeny

  • faza folikularna – 0-587 pmol/l
  • owulacja – 124-1468 pmol/l
  • faza lutealna – 101-110 pmol/l
  • menopauza – 0-110 pmol/l.

Podwyższony poziom może świadczyć o nowotworze jajników lub nadnerczy, o istnieniu guzów, które wydzielają estrogeny, a także o współistniejących chorobach wątroby i nadczynności tarczycy. Poziom tego hormonu wzrasta także u kobiet, które przyjmują tabletki antykoncepcyjne zawierające estrogeny. U dziewczynek świadczy o przedwczesnym dojrzewaniu.

Obniżony poziom estrogenów obserwowany jest w przebiegu zespołu Turnera, hipogonadyzmu (niedoczynność gonad), zespołu policystycznych jajników, niedoczynności przysadki. Poziom tego hormonu obniża się także u anorektyczek, w wyniku niedożywienia.

Badania hormonów płciowych u kobiet - normy. Prolaktyna

  • 1,9- 25 ng/ml

powyżej 25 ng/ml - przyczyną mogą być nieregularne okresy i cykle bezowulacyjne;
powyżej 50 ng/ml - może dojść do zupełnego zatrzymania miesiączki;
powyżej 100 ng/ml -prawdopodobnie guz przysadki mózgowej;

Wartości poniżej normy mogą świadczyć o niedoczynności przysadki.

Badania hormonów płciowych u kobiet - normy. Progesteron

  • faza folikularna < 0,6 – 3,6 nmol/l
  • owulacja 1,5 – 5,5 nmol/l
  • faza lutealna 3,0-68,0 nmol/l
  • menopauza < 0,6 – 3,2 nmol/l

Badania hormonów płciowych u kobiet - normy. Androgeny

Inne badania hormonalne to oznaczanie androgenów, czyli

  • testosteronu - 0,69-2,77 nmol/l. Wartości poniżej normy mogą świadczyć o osteoporozie, cukrzycy, spadku libido, zespole metabolicznym;
  • androstendionu - 2,7-5,8 nmol/l;
  • dehydroepiandrostendionu - 2,7-5,8 nmol/l;

Stężenia tych hormonów zmieniają się nieznacznie w przebiegu cyklu miesiączkowego i można je oznaczać niezależnie od fazy cyklu.

Należy zaznaczyć, że normy mogą się różnić w zależności od laboratorium, w którym wykonywane było badanie. Dlatego wyniki badań należy interpretować w oparciu o podane obok wyników normy. Powyżej zostały przedstawione jedynie orientacyjne wartości oznaczenia hormonów.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 23.04.2015

Komentarze (1 - 10 z 23)
awa, 21.05.2015 07.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Leczenie hormonami zawsze wiąże się z podniesieniem ryzyka zachorowania na nowotwory (jajnika, piersi, macicy). Prawo do podjęcia takiej decyzji mają wyłącznie rodzice, licząc się z ogólnie pojętym dobrem dziecka. Nadmierne owłosienie nie jest jeszcze powodem do podjęcia leczenia hormonalnego - szczególnie u dziecka. Każda dawka hormonów podanych sztucznie skutecznie zaburza delikatną gospodarkę hormonalną u człowieka.
 
ewelina, 20.04.2015 14.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
1 miesiączkę miałam w wieku 14 lat dokładnie w sierpniu 2 lata temu ...i to było na tyle ...okropnie się przejmuję ;< to raczej nie normalne kiedy w wieku 16 lat dalej nic i nic ....mniejsza o to nawet mi biust nie rośnie :(
 
teresa, 11.03.2015 20.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mam takie pytanie czy moje wyniki sa prawidlowe robione byly 14 dni przed miesiaczka. Miesiaczka co 28dni dlugosc cyklu 6dni. Progesteron wynik 2,52 ng/ml 0,37-18,4 faza lutealna do 0,5 menopauza do 0,46 mezczyzni do 0,87 faza folikularna, 0,7-1,6 faza owulacyjna Prolaktyna 30.00[+] ng/ml min-4,1 max 28,90 Estriadol 90,40 pg/ml 25-300.8 faza folikularna, 41,3-527,4 faza owulacyjna, 25-349,1 faza lutealna, do 48 menopauza, 966-4404 ciaza pierwszy trymestr, 7298-16390 ciaza drugi trymestr, 10800-40201 ciaza trzeci trymestr
 
Martita 19, 20.02.2015 14.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie no ludzie ogarnijcie się to jest internet ludzie śmieją się z waszej głupoty nie no ja z resztą też
 
iwi, 18.02.2015 12.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam, Bardzo proszę o pomoc i informację na temat moich wyników. TSH TSH 2,180 µIU/ml 0,270 -4,200 N LH LH 8,32 mIU/ml f.pęcherzykowa 2,4-12,6 f.owulacyjna 14-95,6 f.lutealna 1,0-11,4 po przekwitaniu 7,7-58,5 Estradiol Estradiol 49,05 pg/ml f.pęcherzykowa 12,5-166 f.owulacyjna 85,8-498 f.lutealna 43,8-211 po przekwitaniu 5,0-54,7 ciąża I trymestr 215 - 4300 Prolaktyna test czynnościowy Prolaktyna 21,63 ng/ml 4,79 - 23,30 N Prolaktyna po MCP 295,50 ng/ml DHEA-S DHEA-S 202,40 µg/dl wiek: 10-14 lat 33,9-280 15-19 lat 65,1-368 20-24 lat 148-407 25-34 lat 98,8-340 35-44 lat 60,9-337 45-54 lat 35,4-256 55-64 lat 18,9-205 65-74 lat 9,40-246 ≥ 75 lat 12,0-154 Testosteron Testosteron 33,66 ng/dl 8,01 49,86 N BARDZO WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ ZA POMOC:)
 
Listopad 22, 29.09.2014 22.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
też mam ten sam problem i wybrałam się z nim do endokrynologa.
 
pink, 26.08.2014 08.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
hormony można przyjmować w przypadku zaburzenia miesiączkowania lub niedoboru własnych hormonów(czyli między innymi w okresie menopauzy )
 
lilianna celmer, 25.08.2014 20.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jestem babcią, która była z wnuczką 6,5 l. (co prawda u dermatologa) z problemem nadmiernego owłosienia w okolicach łokci. Na moją prośbę dziecko było oglądane, miałam poparcie w moim zamyśle, że trzeba pójść do endokrynologa, który prawdopodobnie może zastosować hormony. Byłam już nawet umówiona na taką wizytę w Inst. Matki i Dziecka, ale matka postanowiła inaczej, czyli - zignorowała problem, a mnie w dalszym ciągu chodzi o dobro dziecka. Proszę o odpowiedź: kiedy dziecko (w jakim wieku?) może być poddane leczeniu hormonami, oczywiście gdyby były konieczne? Czy prawdopodobnym jest - jak powiedział inny lekarz - że w okresie dużo późniejszym, po pierwszej menstruacji? Bardzo proszę o uświadomienie mnie, będę bardzo zobowiązana za zainteresowanie sprawą, jak sądzę niesłusznie odkładaną. Z góry bardzo dziękuję.
 
Anonim, 06.08.2014 07.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do jakiego lekarza muszę się udać jeżeli mam problem z hormonami a dokładnie z nadmiernym owłosieniem.
 
kinga27, 31.07.2014 20.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy badania hormonalne robi się podczas zażywania tabletek antykoncepcyjnych czy trzeba odstawić tabletki?
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
MORFOLOGIA KRWI - jak odczytać wynik

Morfologia, czyli ogólne badanie krwi, jest pomocna we wczesnym wykryciu wielu chorób. Wyniki...

więcej

68482

Limfocyty: normy w badaniu krwi. Jaką rolę w organizmie pełnią limfocyty? Limfocyty: normy w badaniu krwi. Jaką rolę w organizmie pełnią limfocyty?

Limfocyty należą do leukocytów czyli białych krwinek. Są komórkami wchodzącymi w skład układu...

więcej

35339

Koronarografia: badanie tętnic [wideo] Koronarografia: badanie tętnic [wideo]

Koronarografia (cewnikowanie tętnic wieńcowych, angiografia wieńcowa) jest niezwykle przydatnym...

więcej

33601

CYTOLOGIA – nieprawidłowy wynik badania cytologicznego nie musi oznaczać najgorszego CYTOLOGIA – nieprawidłowy wynik badania cytologicznego nie musi oznaczać najgorszego

Nieprawidłowy wynik cytologii nie musi oznaczać najgorszego. Rak szyjki macicy rozwija się bowiem...

więcej

40510

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Euthyrox może mieć wpływ na masę ciała, ponieważ zwiększa łaknienie. Inaczej mówiąc tyje się od jedzenia. Radzę zwrócić uwagę na dietę.

Ospen jest pochodną penicyliny i nie wpływa na skuteczność antykoncepcyjną Daylette. Mogą natomiast wystąpić objawy nietolerancji któregoś z leków.

Nie bardzo znajduję podstawę prawną do zastosowania efektu białego fartucha jako okoliczności łagodzącej i pozwalającej na sprawdzenie sprawności fizycznej bez badania lekarskiego. Przy orzekaniu o...

Grupy wsparcia
data

Maj 25, 2015

borykałam się z nadwagą. nie wierzyłam w takie cuda. koleżanka mi w końcu powiedziała o pewnych tabletkach. Dopytałam się bo nie miałam już wiary że dam radę schudnąć. Powiedziała mi wtedy że to właśnie Slimcea tabletki są ponoć bardzo skuteczne. Zamówiłam i stosowałam 3 miesiące....

data

Maj 25, 2015

wydawało mi się ze takie suplementy to bujda. Testowałam jednak Slimcea. Miałam ogromny problem z nadwagą. Źle się czułam i chwytałam się każdej metody. Pomogła mi faktycznie Slimcea. Stosowałam 3 miesiące i przez ten czas schudłam 12kg. Jestem bbardzo bardzo szczesliwa.

data

Maj 23, 2015

Od 3 dni zażywam Green Barley Slim, póki co nie widzę żeby coś kilogramy leciały, no ale to dopiero 3 dzień ;) Dam znać po 2 tygodniach, bo jakoś nie jestem do końca przekonana.

data

Maj 25, 2015

ja schudłam 5 kg po 1,5 miesiaca Ja schudłam 3 kilo i mało tego chciałam zwrotu a tu się okazuje że nie ma gdzie tego wysłać bo adresat nie znany

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.