9 produktów, których nie należy jeść przy problemach z nerkami. Ta lista zaskakuje

2024-10-31 8:41

Z chorobami nerek nie ma żartów. Jeśli masz z nimi problem, twoje leczenie, ale także sposób odżywiania, wymagają nadzoru lekarza. Tu sprawy nie załatwi po prostu zdrowa dieta. Naszą listę produktów zakazanych potraktuj jako wstępny drogowskaz, a szczegóły dla siebie ustal ze specjalistą.

9 produktów, których nie należy jeść przy niewydolności nerek. Ta lista zaskakuje
Autor: GettyImages, Archiwum prywatne

Zdrowe nerki mają znaczenie nie tylko dla układu wydalniczego. Oczyszczanie całego organizmu z niekorzystnych metabolitów to ich funkcja podstawowa, ale zadań mają znacznie więcej.

Bez nerek nie ma zdrowego serca i dobrej pracy układu krążenia, ciśnienia krwi w normie, właściwego funkcjonowania szpiku, a nawet prawidłowego przyswajania witaminy D i mocnych kości.

Nerki są cierpliwe, świetnie sobie radzą z toksynami, pracują bez wytchnienia 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. A jednak nawet 5 mln Polaków może mieć niewydolność nerek. Ta choroba wymaga nie tylko konsekwentnego leczenia pod nadzorem nefrologa, ale też odpowiedniej diety. Oto, czego nie wolno jeść przy niewydolności nerek.

Sprawdź, jak dbać o nerki

1. Niewskazane przy chorych nerkach: sól kuchenna

Nieprzypadkowo sól jest numerem jeden na tej liście. tak naprawdę jest niebezpieczna nawet dla zdrowych ludzi. Nadmierne spożycie soli prowadzi do zatrzymywania wody w organizmie i szkodliwego dla nerek nadciśnienia.

Gdy krew pod zbyt wysokim ciśnieniem przepływa przez drobne naczynia nerek, powoduje ich przebudowę i w efekcie utrudnia proces filtracji.

Wiele osób nie wyobraża sobie "potraw bez smaku". Tymczasem jest wiele sposobów, by zastąpić sól i mieć przyjemność z jedzenia. Koperek, zielona pietruszka, seler naciowy, kminek, majeranek, pieprz ziołowy, kolendra, tymianek, melisa, mięta - to wszystko twoi zdrowi pomocnicy. Korzystaj wedle uznania. Do niektórych dań sprawdzi się też sok z cytryny.

2. Niewskazane przy chorych nerkach: ser żółty

Wyeliminowanie czystej soli we własnej kuchni to niestety za mało. Wiele produktów zawiera jej mnóstwo, nawet gdy ty ich nie posolisz. Żółty ser to tylko jeden z przykładów.

Słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy), marynaty, konserwy, nawet te warzywne, wędliny i przetwory mięsne, wędzonki i kiszonki - wszystko to weź pod lupę, a najlepiej unikaj jak ognia.

Do tej samej grupy wrzuć produkty z glutaminianem sodu, czyli kostki rosołowe, zup i sosów z proszku, jarzynki.

3. Niewskazane przy chorych nerkach: koncentrat pomidorowy

Zaskoczenie? Pewnie bardziej się zdziwisz, gdy dodamy, że niewskazane są nie tylko przetwory pomidorowe, ale nawet same pomidory.

Spokojnie! Dotyczy to jednak pacjentów z niewyregulowaną chorobą, u których we krwi stwierdzono zbyt wysoki poziom potasu. U pacjentów z chorymi nerkami to się zdarza, bo poziom tego bardzo potrzebnego pierwiastka regulują właśnie nerki. Potas w nadmiarze to jednak poważne zdrowotne zagrożenie, więc gdy jest go za dużo we krwi, trzeba ograniczać jego bogate źródła.

4. Niewskazane przy chorych nerkach: banany

Wiele warzyw i owoców obfituje w potas. trzeba uważać nie tylko na banany i pomidory, ale też na kiwi, awokado morele, słodkie owoce cytrusowe, warzywa kapustne, nektarynki i surową marchew.

Nie należy jednak całkowicie rezygnować z ich spożywania. Zmniejszenie zawartości potasu można uzyskać przez drobne krojenie, moczenie, podwójne gotowanie bez dodatku soli (warzywa należy krótko zagotować, wylać wodę a następnie już właściwie gotować).

Nie pomaga jednak gotowanie na parze czy używania szybkowarów, ponieważ wtedy redukcja potasu jest niewielka. Przy prawidłowych wynikach potasu nie trzeba stosować powyższych technik, ani nie trzeba ograniczać spożycia surowych warzyw w diecie.

Do warzyw i owoców o stosunkowo niskiej zawartości potasu należą: cebula, ogórek, papryka zielona, rabarbar, sałata, arbuz, cytryna, czarne jagody, jabłko, gruszka, poziomki, truskawki i wiśnie. Można je spożywać na surowo, jednak w ograniczonej ilości.

5. Niewskazane przy chorych nerkach: przetwory rybne

Ryby to generalnie samo zdrowie, ale nie w przetworach. te traktuj tak samo jak mięsne - trzymaj się z daleka. Wszelkie przetworzone produkty są niekorzystne dla nerek ze względu na podejrzane dodatki obciążające nerki. Dodatkowo jest w nich sporo potasu.

Lepiej unikaj też suszonych śliwek, czekolady i wyrobów czekoladowych, kakao, orzechów i suchych nasion roślin strączkowych.

6. Niewskazane przy chorych nerkach: kasza gryczana

Generalnie uważaj na kasze, nie sięgaj po nie zbyt często, a gryczaną niestety najlepiej wyeliminować. Nie są też polecane płatki zbożowe oraz grzyby. te ostatnie nie dość, że dostarczają potas, to jeszcze zbierane w niewłaściwych miejscach mogą być źródłem niekorzystnych metali ciężkich, dodatkowo obciążających układ wydalniczy.

7. Niewskazane przy chorych nerkach: smalec

Wreszcie przechodzimy do czegoś oczywistego, co nie powinno budzić żadnych wątpliwości. Ogranicz najlepiej do zera tłuszcze zwierzęce: smalec, słoninę, parówki, kiełbasy, kabanosy, mielonki, salami, pasztety, boczek. Wprowadź w ich miejsce dobre tłuszcze pochodzenia roślinnego.

8. Niewskazane przy chorych nerkach: ser pleśniowy

Koniecznie ogranicz spożycie fosforu, ale nie poprzez eliminację jego dobrych źródeł, ale tych produktów, które zawierają dodatki fosforanowe, czyli: mięsa wysokoprzetworzone i podroby, tłuste produkty mleczne, w tym sery topione, pleśniowych, słodkie napoje gazowane.

Zwróć uwagę na skład produktów. Zapomnij otych, które mają w składzie: E 338 (kwas fosforowy), E 339 (fosforany sodu), E 340 (fosforany potasu), E 341 (fosforany wapnia), E 343 (fosforany magnezu), E 450 (difosforany), E 451 (trifosforany), E 452 (polifosforany).

Składniki oznaczone literką E, wbrew mitom, zasadniczo nie muszą być szkodliwe, ale dotyczy to osób zdrowych.

9. Niewskazane przy chorych nerkach: soja

Spożywaj białko w ograniczonej ilości i wybieraj formy pełnowartościowe. O ilości białka w diecie zawsze decydują twoje indywidualne wyniki. Bezpieczną dawkę ustala się na podstawie aktualnego stężenia mocznika i kreatyniny w osoczu krwi oraz wartości współczynnika przesączania kłębuszkowego (eGFR).

Najczęściej rekomendowana wartość białka u osób niedializowanych z przewlekłą niewydolnością nerek mieści się w zakresie 0,6-0,8 g/kg należnej masy ciała/dobę.

Najbogatszym źródłem białka roślinnego są nasiona roślin strączkowych (np. fasola, ciecierzyca, soczewica, soja), jednak są to produkty ciężkostrawne i zawierają białko o niższej wartości odżywczej, dlatego nie są polecane osobom chorym.

Optymalne źródła białka o wysokiej wartości odżywczej to chude i nieprzetworzone mięsa bez skóry (cielęcina, kurczak, indyk, królik, schab środkowy, polędwica), jaja, ryby (chude i tłuste), naturalne produkty mleczne.

Gadaj zdrów
Migrena to nie jest "zwykły" ból głowy. „Pacjenci łykają mnóstwo leków i próbują sobie radzić” | GADAJ ZDRÓW