Czy można jeść szypułki truskawek? Badania z Polski zszokowały ekspertów
Szypułki truskawek to nie odpady, ale źródło cennych związków wspierających odporność, wzrok i mózg – wykazały badania naukowców z SGGW i UWM. Polacy pokazali, że to, co trafia do kosza, może mieć właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i wspierać profilaktykę chorób cywilizacyjnych.

Wyniki badań przeprowadzonych przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego i Uniwersytet Warmińsko-Mazurski mogą zmienić sposób, w jaki patrzymy na kuchenne odpady. Jak poinformowało biuro prasowe SGGW, „truskawki to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Chociaż sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni, ich właściwości zdrowotne są warte uwagi przez cały rok”. Szczególnie interesująca okazała się analiza chemiczna szypułek.
Polskie truskawki – nowe spojrzenie nauki
W szypułkach truskawek znajdują się m.in. błonnik pokarmowy, witaminy C i E, luteina, beta-karoten oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. „Te niedoceniane odpady mogą być ważnym źródłem związków bioaktywnych” – potwierdziła SGGW. Ich właściwości wspierają wzrok, redukują stany zapalne i mogą działać neuroprotekcyjnie. Dzięki zawartości polifenoli, takich jak kwas elagowy i chlorogenowy, szypułki wykazują także potencjał przeciwutleniający.
Czy można jeść szypułki truskawek? Zero waste w praktyce
Zdaniem Radosława Bogusza, doktoranta Szkoły Doktorskiej SGGW, wykorzystanie szypułek to nie tylko nowa moda, ale także realny wkład w zrównoważoną dietę. „W przyszłości widzę również ich szersze zastosowanie w branży spożywczej – jako ekstrakty lub pojedyncze składniki wyodrębniane z tej niedocenianej części rośliny” – zaznaczył naukowiec. Dodał, że można je suszyć, dodawać do smoothie, herbat czy pesto.
Bogusz zwrócił uwagę na wysoką zawartość luteiny i beta-karotenu w szypułkach. „Luteina gromadzi się w siatkówce oka, gdzie pomaga filtrować szkodliwe promieniowanie UV i niebieskie światło, natomiast beta-karoten, jako prekursor witaminy A, wspiera prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oraz widzenie o zmierzchu” – wyjaśnił.
Truskawki a profilaktyka chorób cywilizacyjnych
Badacze wskazali, że truskawki właściwości zdrowotne zawdzięczają przede wszystkim bogactwu związków bioaktywnych. Oprócz witaminy C i błonnika zawierają również flawonoidy, antocyjany, żelazo, potas, fosfor, wapń i mangan. „Pod względem zawartości żelaza i fosforu truskawki zajmują pierwsze miejsce wśród owoców jadalnych, a pod względem zawartości witaminy C ustępują tylko czarnej porzeczce” – wskazał Bogusz.
Truskawki i ich szypułki wspomagają działanie układu sercowo-naczyniowego, odpornościowego, a także mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2. „Dzięki obecności związków polifenolowych – takich jak kwas chlorogenowy i elagowy, kwercetyna czy kemferol – truskawki wykazują silne działanie przeciwutleniające, polegające na neutralizowaniu wolnych rodników. Tym samym mogą spowalniać procesy starzenia organizmu, wspierać pamięć i koncentrację oraz zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2” – powiedział Bogusz.
Polska w czołówce producentów truskawek
Polska jest jednym z największych producentów truskawek na świecie – zaraz po Chinach, USA, Meksyku i Egipcie. Według danych GUS, w 2024 roku produkcja truskawek w Polsce wyniosła około 159 tys. ton. Choć był to spadek o 12 proc. w porównaniu z rokiem 2023, kraj nadal utrzymuje pozycję lidera w Unii Europejskiej – tuż za Hiszpanią.
W świetle najnowszych badań wykorzystanie całych owoców, w tym szypułek, wpisuje się nie tylko w filozofię zero waste, ale może również stać się elementem nowoczesnej profilaktyki zdrowotnej. Szypułki truskawek to nie śmieć – to skarb.