Czy pleśń w makaronie jest groźna dla dziecka? [Porada eksperta]

2018-04-08 11:47 Krystyna Knypl

W jaki sposób zjedzenie pleśni w makaronie może zaszkodzić dziewięciolatce? W piwnicy został po wigilii makaron, o którym zupałnie zapomniałam. Moje dziecko dziś odnalazło miseczkę z tym makaronem i pod moją nieobecność zjadło go (odgarniając widelcem czarne punkty z pleśnią, gdyż nie wiedziała co to jest). Nie zjadła samej pleśni, ale wiem, że zarodki pleśni były na pewno już w całej miseczce. Czy jest to bardzo niebezbiepczne i czy mogę coś teraz zrobić?

Pleśnie mogą wytwarzać substancje zwane mykotoksynami, których obecnie opisano ponad 400 rodzajów. Wiele osób zjada nieświadomie i przypadkowo niewielkie ilości mykotoksyn, które znajdują się w niewielkich ilościach w różnych produktach spożywczych. Nie są opisywane konsekwencje zdrowotne po jednorazowym spożyciu niewielkiej ilości mykotoksyn – dopiero systematyczne przewlekłe spożywanie tych substancji może wywierać ewentualny negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Warto na przyszłość nie zostawiać jedzenia gotowanego poza lodówką.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Krystyna Knypl

Internista, hipertensjolog, redaktor naczelna "Gazety dla Lekarzy".

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE