Zatrucia pokarmowe w czasie upałów. Jak ich uniknąć? Jak je leczyć?

2017-07-31 9:54 Monika Majewska

Zatrucie pokarmowe często dopada w czasie upałów. Biegunka, bóle brzucha, wymioty i nudności to charakterystyczne objawy zatrucia salmonellą, gronkowcem czy bakteriami E. coli, które lubią ciepło i latem w szybkim tempie namnażają się w źle przechowywanej żywności. Sprawdź, jak uniknąć zatrucia pokarmowego w czasie upałów i co robić, by je wyleczyć.

Zatrucie pokarmowe w czasie upałów najczęściej jest spowodowane spożyciem źle przechowywanej żywności, w której pod wpływem wysokiej temperatury szybko rozmnożyły się groźne dla naszego układu pokarmowego bakterie i toksyny:

  • salmonella - najczęściej występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego: jajach, mięsie, mleku i jego przetworach;
  • gronkowiec - najlepiej rozmnaża się w słodkich, węglowodanowych produktach
  • bakterie E. coli - mogą znaleźć się w każdym produkcie, ponieważ przenoszą je owady (zwłaszcza muchy);
  • jad kiełbasiany - najczęściej znajduje się w źle przechowywanych konserwach mięsnych, rybnych lub warzywnych.

W wyniku zatrucia w ciągu kilku godzin (ok. 6) od spożycia zatrutego produktu występują:

W takim wypadku należy jak najszybciej podjąć odpowiednie leczenie.

Gdzie czają się groźne dla naszego żołądka toksyny i bakterie?

Lista produktów niewskazanych do spożycia w czasie upalnych, letnich dni

  • lody, ciastka z kremem, które nie były dobrze schłodzone.
  • produkty rozmrożone i ponownie zamrożone (dotyczy to lodów, mrożonych warzyw, ryb i innych);
  • tatar - surowe mięso i surowe żółtko jaja zwiększają ryzyko zatrucia;
  • potrawy niedopieczone, niedogotowane (szybko rozmnażają się w nich bakterie E. coli);
  • podroby, które nawet po usmażeniu w upalne dni bardzo szybko się psują;
  • owoce morza, zwłaszcza podane na surowo;
  • niepasteryzowane mleko,
  • potrawy, które są zbyt obficie doprawione przyprawami, zwłaszcza ostrymi. W ten sposób często "kamufluje" się nieświeże produkty. Pamiętaj, że zakażone produkty często podejrzanie pachną (np. te skażone jadem kiełbasianym często pachną zjełczałym tłuszczem).

Czytaj też: Czy wiesz, że makaron może być śmiertelnie niebezpieczny? Zobacz dlaczego

    Ważne

    Uważaj, jaką wodę pijesz podczas upałów!

    W czasie upałów pij wodę mineralną niegazowaną w butelce. Jeśli zdecydujesz się na nią w restauracji (szczególnie w egzotycznych krajach), sprawdź, w jaki sposób jest serwowana. Jeśli kelner podaje ją w otwartej butelce, nie ryzykuj zatrucia i poproś o nową, zamkniętą. Nawet niewielkie ilości zakażonej wody potrafią doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.

    Zatrucia pokarmowe - jak je wyleczyć?

    Gdy masz biegunkę, połknij kilka tabletek węgla leczniczego (możesz zażyć nawet 10 naraz). Węgiel możesz też brać profilaktycznie (kilka tabletek dziennie), jeśli nie masz pewności co do jakości i świeżości tego, co jesz w czasie upałów.

    Przede wszystkim należy pić dużo butelkowanej wody mineralnej, która uzupełni niedobór niezbędnych składników mineralnych i przywróci równowagę wodno-elektrolitową, zachwianą podczas wymiotów czy biegunki. Wydolność odwodnionego organizmu jest mniejsza, a tym samym jest on bardzo podatny na rozwój bakterii. Zamiast wody mineralnej możesz też pić lekko osoloną wodę z gotowania ryżu, czarną herbatę, a najlepiej - bogaty w garbniki napar z suszonych jagód lub sok z jagód. Garbniki mają właściwości przeciwzapalne i ściągające - hamują rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pij często, ale małymi łykami - zbyt duża dawka płynu wypita naraz może nasilić wymioty. Ważne jest uzupełnienie niedoboru potasu, do którego dochodzi podczas biegunki (dostarczą go np. banany, najlepiej lekko dojrzałe, które też leczą biegunkę).

    >>> Dieta przy biegunce. Co jeść i pić, gdy masz biegunkę?

    Nie hamuj wymiotów - jeśli szybko pozbędziesz się zalegającej treści żołądkowej, w niedługim czasie wrócisz do zdrowia. Po ustąpieniu wymiotów i biegunki stosuj lekkostrawną dietę, ponieważ żołądek jest osłabiony i podrażniony. Sprawdzą się płatki kukurydziane, kleik ryżowy lub z kaszy jęczmiennej, krakersy lub rosół.

    >>> Co jeść, gdy się zatrujesz?

    Zatrucie pokarmowe. Kiedy trzeba udać się do lekarza?

    Jeśli objawy zatrucia utrzymują się dłużej niż 2 dni i, mimo domowego leczenia, nie ustępują lub się nasilają, udaj się do lekarza, który przepisze ci silniejsze leki na biegunkę. Natychmiastowej pomocy medycznej wymagają osoby, u których obserwuje się narastające bóle brzucha, biegunkę czy wymioty z domieszką krwi. Powodem do niepokoju są także objawy, takie jak: podwyższona temperatura, bóle głowy, zaburzenia widzenia, zaburzenia oddychania czy zatrzymanie moczu.

    To ci się przyda

    Zatrucia pokarmowe w czasie upałów - jak ich uniknąć?

    Zatruć pokarmowych latem można uniknąć, przestrzegając kilku podstawowych zasad:

    1. Myj ręce przed przygotowaniem posiłku, przed spożywaniem każdego posiłku, a także po każdorazowym korzystaniu z toalety.
    2. Staranne myj sprzęt kuchenny i naczynia, a do krojenia produktów surowych nie używaj tych samych desek drewnianych/plastikowych, na których umieszczasz artykuły gotowe do spożycia.
    3. Rób zakupy w sklepach, które gwarantują właściwe przechowywanie żywności.
    4. Sprawdzaj terminy przydatności do spożycia produktów.
    5. Spożywaj posiłki bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej spożywaj tylko dania poddane wcześniej obróbce termicznej, ponieważ wysokie temperatury zabijają większość zarazków.
    6. Surowe produkty - mięso, ryby i jaja - umieść w lodówce lub w zamrażalniku zaraz po powrocie z zakupów. Przechowuj je pod przykryciem w dolnej części lodówki tak, aby były z dala od produktów gotowych do spożycia.
    7. Jeżeli nie zamierzasz poddać obróbce termicznej (gotować lub smażyć) jajek, tylko chcesz użyć ich w surowej postaci np. do ciasta, pamiętaj, że przed wybiciem należy wyparzać je przez 10 sekund we wrzącej wodzie. Wyroby sporządzane na bazie surowych jaj należy schładzać, przechowywać w niskiej temperaturze i jak najszybciej spożyć.
    8. Myj dokładnie owoce i warzywa pod bieżącą wodą (gorącą - powyżej 60 st.). Najlepiej obieraj je cienko ze skórki.

    Warto także chronić kuchnię przed owadami, które roznoszą zarazki (szczególnie bakterie E. coli).

    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
    KOMENTARZE