Zatrucie pokarmowe: dieta. Co jeść, gdy się zatrujesz? [PRZEPISY]

2021-08-04 9:25

Zatrucie pokarmowe objawiające się biegunką i wymiotami to dolegliwość, której łatwo się nabawić, gdy nie przestrzegamy higieny lub jadamy w miejscach, gdzie nie jest zbyt czysto. Co jeść, gdy żołądek odmówi nam posłuszeństwa? Jaka dieta będzie najlepsza przy zatruciu pokarmowym, biegunce i wymiotach?

Zatrucie czy rotawirusy

Dieta przy zatruciu pokarmowym, biegunce i wymiotach to najlepsze lekarstwo. Lekarze zalecają antybiotyki tylko wtedy, gdy biegunka się przedłuża i mamy dodatnie wyniki posiewów kału.

Dieta przy zatruciu pokarmowym: ogólne zasady

Na początku zatrucia pokarmowego można zażyć specyfiki dostępne bez recepty, np. Smectę, węgiel leczniczy czy Laremid. Niezależnie od tego, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad.

Często popełnianym błędem przy biegunkach jest głodówka. Teoria o "odpoczywaniu jelit" jest mitem i nawet kiedy biegunce towarzyszą nudności i wymioty, nie należy rezygnować z pokarmów. Jeść trzeba - najpierw kleiki na wodzie, a potem lekkostrawne dania.

Już od drugiego dnia, gdy objawy zatrucia są łagodniejsze, trzeba spróbować jeść 5-7 małych posiłków dziennie, zachowując między nimi 3-godzinne przerwy.

Zatrucie pokarmowe: zapobiegaj odwodnieniu

Zbyt częste wypróżnienia i wymioty prowadzą do odwodnienia organizmu, co może zagrozić zdrowiu, a nawet życiu. Ważne jest więc regularne picie niegazowanej wody mineralnej, gorzkiej herbaty oraz płynów zawierających skrobię, np. rozcieńczonych kisieli. Nie należy jednak niczego słodzić, bo fermentujący cukier powoduje, że napoje te jeszcze szybciej prowadzą do odwodnienia.

Zatrucie pokarmowe: pierwsze 2 dni

Popijaj na przemian herbaty ziołowe (melisę, dziurawiec, rumianek) i któryś z płynów nawadniających (przepisy poniżej). Gdy biegunka i wymioty się zmniejszają (drugi dzień), oprócz płynów możesz jeść rzadkie kleiki na wodzie z ryżu i kaszki kukurydzianej z niewielkim dodatkiem soli (przepisy poniżej).

Zatrucie pokarmowe: 3 i 4 dzień

Możesz jeść 3-4 małe, lekkostrawne posiłki, najlepiej kaszki i kleiki z ryżu, kaszki kukurydzianej, kaszy manny na wodzie. Jeśli wymioty ustąpiły, dodaj do kaszki niewielką ilość przetartej gotowanej marchwi, gotowanego jabłka lub selera. Możesz też jeść sucharki dietetyczne, czerstwą bułkę pszenną, chrupki kukurydziane naturalne (bez dodatków smakowych). Niektórzy już czwartego dnia dobrze tolerują gotowane przetarte ziemniaki z wody z odrobiną świeżego masła.

Zatrucie pokarmowe: 5-10 dzień

By uzupełnić straty składników odżywczych, bardzo ostrożnie wprowadzaj do diety inne produkty. Możesz zacząć od kanapki z pszennego pieczywa z masłem (jest lżej strawne niż margaryna) i cienkim plasterkiem szynki drobiowej. Od szóstego dnia sięgaj po chudy twarożek z odrobiną miodu lub delikatnym dżemem.

Papki stopniowo zamieniaj na mięsne i warzywne potrawy gotowane. Mięso rozdrabniaj (nawet zmiel), a warzywa drobno pokrój i gotuj do miękkości. Wskazane są delikatne kasze i ryż, ale już nie w postaci kleiku. Owoce (bez skórki) lepiej jeść ugotowane lub duszone. Dobrze tolerowane w tym okresie są jajka na miękko lub pół miękko.

Bardzo powoli wprowadzaj mleko. Najlepiej zacznij od małych ilości jogurtu naturalnego, kefiru lub mleka acidofilnego.

Jedz 4-5 niewielkich posiłków dziennie. Przez dwa tygodnie unikaj potraw pikantnych, tłustych, kawy, mocnej herbaty i bezwzględnie alkoholu.

Co można pić przy zatruciu pokarmowym

  • Rozpuść płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę sody oczyszczanej, 4 łyżeczki glukozy (do kupienia w aptece) w 1 litrze przegotowanej, schłodzonej wody.
  • Łyżkę ryżu zalej dwoma szklankami wody, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 1 godz. Uzupełnij wodę, gdy wyparuje. Dodaj pół łyżeczki soli i przetrzyj przez sitko. Ciepły płyn pij między napadami wymiotów i biegunki. Popijaj go ziółkami np. rumiankiem, melisą, miętą, dziurawcem, lub gorzką herbatą.

Co można jeść przy zatruciu pokarmowym

  • Kleik ryżowySkładniki: 2 łyżki ryżu, ćwierć łyżeczki świeżego masła, sólRyż opłucz, zalej 3-4 szklankami zimnej wody. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu ponad 1 godz. Co jakiś czas mieszaj. Przetrzyj kleik przez gęste sitko, lekko posól. Przed podaniem dodaj odrobinę masła.
  • Kleik z kaszy jęczmiennejSkładniki: pół szklanki kaszy jęczmiennej, 6-7 szklanek wody, płaska łyżeczka masła, sól Kaszę opłucz, wsyp na zimną wodę, gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godz. Często mieszaj, w razie potrzeby dolewaj wodę. Gotowy kleik przetrzyj przez sitko, dodaj masło, szczyptę soli.
  • Kleik z płatków owsianych na wywarze warzywnymSkładniki: pół szklanki płatków owsianych, pół pietruszki, ćwiartka selera, pół łyżeczki masła, sólWarzywa umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę i ugotuj w 2 szklankach wody. Odcedź. Płatki zalej 4 szklankami wody i gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godz. Od czasu do czasu zamieszaj. W razie potrzeby dolewaj wody. Kleik przecedź, połącz z warzywnym wywarem. Dodaj masło, przypraw solą.
  • Kleik kukurydziany z jabłkiemSkładniki: 3 łyżki kaszki kukurydzianej, półtorej szklanki wody, łyżeczka masła, szczypta soli, średnie utarte jabłkoKaszkę wrzuć na gotującą wodę, gotuj 15-20 minut na małym ogniu (w razie potrzeby dolewaj wody). Osól, dodaj masło, jabłko i zagotuj.
  • Kleik ryżowy z mlekiem i jabłkiemSkładniki: pół szklanki ryżu, pół szklanki gotowanego mleka, niewielkie jabłko, sól, cukierRyż opłucz, zalej 5-6 szklankami wody, zamieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu ponad 1 godz. W trakcie gotowania kilkakrotnie mieszaj i dolewaj wody, jeśli zbytnio wyparuje. Jabłko umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne, pokrój, dodaj do kleiku na kilka minut przed końcem gotowania. Przetrzyj przez sitko, dodaj mleko, odrobinę soli i cukru.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.