Ostra biegunka – jakie są przyczyny ostrej biegunki?

2013-06-13 10:58

Ostra biegunka trwa do 14 dni i jest zazwyczaj gwałtowną reakcją organizmu na inwazję bakterii, wirusów czy grzybów albo na zatrucie toksycznymi substancjami. Jednak przyczyną ostrej biegunki mogą także być czynniki psychologiczne, np. stres. Sprawdź, jakie są przyczyny ostrej biegunki i czy jest bardziej niebezpieczna niż biegunka przewlekła.

Ostra biegunka – jakie są przyczyny ostrej biegunki?
Autor: Photos.com

Ostra biegunka, bez względu na przyczyny, trwa do 14 dni. W tym czasie chory oddaje w ciągu 24 godzin więcej niż 3 luźne stolce, niekiedy zawierające nawet krew, śluz lub ropę. Najczęstsze przyczyny ostrej biegunki to zazwyczaj zakażenia wirusowe lub bakteryjne, będące konsekwencją niewłaściwej higieny.

Ostra (nagła) biegunka: przyczyny

Ostra biegunka wywołana zakażeniem

Główną przyczyną ostrej biegunki jest nieprzestrzeganie podstawowych zasad higieny osobistej - nieregularne mycie rąk, spożywanie nieumytych owoców warzyw oraz picie skażonej chorobotwórczymi bakteriami wody. Bakterie, po dostaniu się do organizmu, przekraczają barierę w przewodzie pokarmowym, jaką jest sok żołądkowy i przedostają się do jelita cienkiego, gdzie dochodzi do ich namnożenia. Następnie bakterie uszkadzają komórki nabłonka jelitowego, ograniczając wchłanianie glukozy i sodu. Taka biegunka jest reakcją obronną organizmu na atak toksycznych substancji. Poprzez oddawanie większej liczby stolców, organizm systematycznie usuwa szkodliwe toksyny.

  • zakażenia wirusowe - rotawirusy, norowirusy i adenowirusy;
  • zakażenia bakteryjne - gronkowce, pałeczki okrężnicy (E. coli), duru brzusznego, salmonelli i czerwonki;
  • działanie toksyn bakteryjnych (np. enterotoksyna gronkowcowa) i grzybiczych, którymi zanieczyszczona bywa żywność.
  • zakażenia pasożytnicze (Giardia, Entoameba, Microsporum)- zazwyczaj zarażamy się poprzez kontakt z drugą osobą lub drogą pokarmową, w związku z tym inwazje pasożytnicze nie są powszechne w krajach rozwiniętych.

Ostra biegunka o etiologii niezakaźnej

  • leki: antybiotyki, leki hipotensyjne (inhibitory konwertazy, diuretyki), niesteroidowe leki przeciwzapalne, antydepresanty (SSRI), leki zmniejszające kwaśność soku żołądkowego, metformina (doustny lek przeciwcukrzycowy);
  • nietolerancja pokarmowa, np. nietolerancja laktozy lub nietolerancja na glutenu, czyli celiakia;
  • choroby zapalne jelit, np. choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, ostre zapalenie uchyłków jelitowych, zespół jelita drażliwego.

Czytaj też: Makaron również może być źródłem zatrucia pokarmowego