Zioła na biegunkę. Które zioła skutecznie zatrzymują biegunkę?

2013-06-13 14:31

Zioła na biegunkę są alternatywą dla leków na receptę i mogą zmniejszyć dolegliwości związane ze zbyt częstymi wypróżnieniami. Jeśli nie niepokoją cię objawy współtowarzyszące biegunce, np. gorączka czy wymioty, możesz zastosować ziołową terapię. Zioła na biegunkę powinny posiadać właściwości zapierające oraz działać relaksująco i rozkurczająco. Sprawdź, które zioła skutecznie zatrzymują biegunkę i jak je stosować.

Zioła na biegunkę. Które zioła skutecznie zatrzymują biegunkę?
Autor: thinkstockphotos.com

Zioła na biegunkę powinny mieć właściwości rozluźniające, rozkurczowe i zapierające. W związku z tym, aby zahamować biegunkę, należy stosować zioła zawierające:

  • garbniki katechinowe - działają przeciwzapalnie, ściągająco, dezynfekująco i uszczelniają błonę śluzową jelit, co sprawia, że stolce są mniej płynne (działanie przeciwwysiękowe). Z kolei garbniki pirogarolowe (agrimonina) hamują rozwój wirusów, wiążąc się z białkami drobnoustrojów. Ponadto chronią zmienioną zapalnie błonę śluzową jelita grubego i ograniczają wchłanianie toksycznych substancji przez organizm;
  • śluz i pektyny pęcznieją w jelitach, wchłaniają wodę, a tym samym ułatwiają formowanie stałego stolca;
  • ciemne barwniki antocyjanowe (zawarte np. w jagodach i czarnych porzeczkach) osłabiają aktywność patogenną bakterii będących przyczyną biegunki.

Zioła na biegunkę. Które zioła skutecznie zatrzymują biegunkę?

  • liść babki lancetowatej

Zalej 1 łyżkę liści babki lancetowatej 350 ml ciepłej wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut. Następnie odstaw na 10-15 minut i przecedź. Tak przygotowany wywar należy pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.

  • mięta pieprzowa

Włóż 3 gałązki mięty pieprzowej do szklanki i zalej wrzątkiem. Naparu nie powinno się stosować przy nadwrażliwości na miętę lub mentol.

  • kłącze pięciornika

Łyżeczkę sproszkowanego kłącza (od 0,5 do 3 g) należy spożywać raz dziennie. Stosowanie pięciornika odradza się dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym matkom.

  • borówka czernica

Przepis na odwar z liści: płaską łyżkę suszonych liści borówki czernicy wsyp do garnuszka i zalej ciepła wodą. Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odcedzony wywar pij 3 razy dziennie po pół szklanki, najlepiej między posiłkami.

  • ziele rdestu ptasiego

Łyżkę suszonego ziela zalej szklanką wody i gotuj przez 5 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia i przecedź. Odwar pij 2-3 razy dziennie. Ziele rdestu można dodawać do sałatek. Przeciwwskazania: nie należy zażywać preparatów z rdestem ptasim przy dusznicy bolesnej, zapaleniu żył, opryszczkach, cukrzycy oraz po przebytych zawałach.

  • kora dębu

Do małego garnuszka wsyp korę i zalej ciepłą wodą. Następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie odstawi do ostygnięcia po czym odcedź przez drobne sito. Przeciwwskazania: odwaru z kory dębu nie powinny spożywać osoby zmagające się z nadciśnieniem, niewydolnością serca oraz chorobami zakaźnymi przebiegającymi z wysoką temperaturą.

  • kasztanowiec

1 łyżkę ususzonych kwiatów kasztanowca zalej szklanką przegotowanej i ostudzonej wody. Następnie podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Odstaw do ostudzenia i odcedź. Odwar należy pić dwa razy dziennie po pół szklanki. Uwaga! Zbyt długo stosowane wywary z kasztanowca mogą powodować pieczenie, mdłości i bóle głowy. Nie zaleca się stosowania preparatów z kasztanowca kobietom w ciąży.

  • liść orzecha włoskiego

Do szklanki wsyp łyżkę liści 250 ml, zalej je wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem do zaparzenia przez 15 minut. Napar stosuj 2-3 razy dziennie.

  • ziele cząbru

Przepis na napar: 1 łyżkę stołową ziela wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem i pozostaw do zaparzenia. Po 15 minutach odcedź. Należy pić po 1/4 szklanki 2 -3 razy dziennie - koniecznie przed posiłkiem. Wypity po posiłku działa wiatropędnie. W łagodniejszych biegunkach stosuje się mieszankę ziela cząbru z owocami czarnej jagody i liśćmi orzecha włoskiego.

  • pierwiosnek lekarski

Przepis na napar: zagotuj pół litra wody mineralnej i dodaj 25 g suszonych liści i kwiatów pierwiosnka. Pozostaw do zaparzenia. Następnie odcedź napar. Należy pić po jednej szklance 3 razy dziennie.

  • koniczyna polna

50g ususzonej koniczyny polnej wrzuć go do litra zimnej, wody mineralnej i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut. Przecedzony wywar należy pić 3 razy dziennie po jednej szklance.

  • kolendra

Przepis na napar z kolendry: 1 łyżeczkę nasion kolendry wsyp do szklanki i zalej wrzącą wodą. Pozostaw pod przykryciem do zaparzenia. Napar należy pić po jednej szklance 3 razy dziennie.

  • piołun

1 łyżkę stołową piołunu zalej szklanką wrzątku. Odcedzić po 10 minutach. Co 2 godziny pić po 1 łyżce naparu. Napar możemy posłodzić łyżeczką miodu.

  • ziele pięciornika gęsiego

Do szklanki wrzącej wody wsyp łyżkę rozdrobnionego ziela i pozostaw na 15 minut pod przykryciem do zaparzenia. Napar z ziela pięciornika spożywa się 3 razy dziennie po pół szklanki.

  • liście poziomki

1 łyżkę suszonych liści poziomki wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem. Odstaw na ok. 15 minut do zaparzenia. Następnie odcedź. Napar pij 2-3 razy dziennie po jednej szklance.

Podobno ziołem, które może pomóc w biegunce, jest czystek.