Napoje energetyczne mogą przyspieszyć rozwój białaczki? Winowajcą jest jeden skład

2025-07-16 13:19

Napoje energetyczne to produkt, który wciąż cieszy się powodzeniem. Konsumentów zdają się nie zrażać nawet naukowe doniesienia dotyczące związku ze wzrostem ryzyka sercowo-naczyniowego. Okazuje się jednak, że konsekwencji zdrowotnych może być więcej a w tym wpływ na rozwój nowotworu krwi. Powodem jest jeden składnik.

Napoje energetyczne mogą przyspieszyć rozwój białaczki? Winowajcą jest jeden skład
Autor: Fot. Getty Images

Badania naukowe prowadzone w ciągu ostatnich lat wykazały, że spożywanie napojów energetycznych zawierających kofeinę i taurynę wiąże się problemami zdrowotnymi. W grę wchodzą schorzenia sercowo-naczyniowe, zaburzenia neurologiczne i psychiczne, a także uszkodzenia narządów w tym nerek. Najnowsze badanie prowadzone przez zespół dr Jevishy Bajaj z Uniwersytetu Roches­tera ujawnia zupełnie nowe konsekwencje.

Prof. Piotr Rutkowski o celach Narodowej Strategii Onkologicznej. "Mamy 5 grup tematycznych"

Tauryna a białaczka. Jak energetyki wpływają na zdrowie?

Energetyki to sposób na zmęczenie i spadek wydolności. Tego rodzaju napoje są częstym wyborem wśród młodych ludzi, ale także osób uprawiających sport. Zwłaszcza tych, którzy zamiast regularnej aktywności wybierają weekendowe treningi. Jednym ze składników jest tauryna, czyli rodzaj aminokwasu występujący w tkankach zwierzęcych. 

Najnowsze badania opublikowane na łamach Nature analizowały związek pomiędzy spożywaniem napojów energetycznych a rozwojem białaczki. Naukowcy z University of Rochester Medical Center, Wilmot Cancer Institute pod kierownictwem Dr Jeevishy Bajaj przyjrzeli się komórkom szpiku kostnego. 

W grę wchodzą zarówno badania przedkliniczne z wykorzystaniem mysich modeli, jak i ludzkie próbki zawierające komórki z białaczką. Wyniki wykazały, że zdrowe komórki obecne w szpiku kostnym są w stanie w naturalny sposób produkować taurynę. Z kolei komórki białaczkowe nie wytwarzają tego rodzaju aminokwasu. 

Co ciekawe mogą one jednak absorbować go z pożywienia, np. z napojów energetycznych. Karmiąc się tauryną dostarczaną do organizmu, komórki z białaczką traktują wspomniany aminokwas jako paliwo, co może prowadzić do wzrostu oraz namnażania się zmian nowotworowych charakterystycznych dla białaczki.

Przykładem może być fakt, że badania przedkliniczne prowadzona na myszach, ale również kliniczne z wykorzystaniem ludzkiego materiału wykazały, że tauryna przyspieszała postęp białaczki w mikrośrodowisku guza. Mowa zatem o obszarze wokół guza, który naczynia krwionośne, komórki układu odpornościowego i struktury podporowe.

Dlaczego tauryna mogła przyspieszać rozwój białaczki?

Autorzy opisanych badań wyjaśniają, że tauryna nie jest produktem samych komórek nowotworowych, ale trafia do nich prosto ze szpiku kostnego. Proces może odbywać się za pomocą transportera TAUT.  Kiedy w mysich modelach dokonano genetycznego usunięcia TAUT oraz zahamowano AML doszło do znaczącego spowolnienia postępu białaczki. 

Zdaniem badaczy pozyskane informacje sugerują, że tauryna, która do tej pory była uważana za neutralną, a czasem nawet korzystną wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla zdrowia, zwłaszcza u osób z białaczką. 

Naukowcy wskazują, że odkrycie może wskazywać nie tylko na konieczność monitorowania poziomów tauryny w szpiku pacjentów, ale także stworzyć nową perspektywę terapeutyczną. To właśnie blokowanie TAUT może być skuteczne samo lub w połączeniu z istniejącymi terapiami.

Białaczka - rodzaje i objawy

Leukemia to potoczne określenie dla nowotworu białych krwinek. Choroba ta rozwija się w szpiku kostnym hamującym produkcję zdrowych krwinek. Wyróżnia się cztery rodzaje białaczki:

  • ostra limfoblastyczna (ALL),
  • ostra szpikowa (AML),
  • przewlekła limfocytarna (CLL),
  • przewlekła szpikowa (CML).

Objawy białaczek mogą się różnić. W przypadku ostrych postaci choroby, która rozwija się szybko, pacjent może doświadczyć takich symptomów jak osłabienie odporności, niedokrwistość, częste krwawienia. Natomiast w przypadku przewlekłych form, schorzenie rozwija się wolniej, co więcej czasem nie odnotowuje się objawów, lub mogą być wykryte przypadkiem podczas badań kontrolnych. Poza czterema najpopularniejszymi rodzajami białaczek występują również rzadsze typy choroby takie jak:

Diagnozowanie białaczki zazwyczaj opiera się na przeprowadzeniu badań krwi oraz wykonaniu biopsji szpiku kostnego. Metody te pozwalają na dokładne ustalenie typu choroby i jej rodzaju oraz poziomu zaawansowania.