Syrop z chrzanu na odporność i nie tylko. Jak zrobić syrop z chrzanu?

2022-03-22 6:49

Syrop z chrzanu można stosować podczas infekcji przy objawach kaszlu, podczas grypy, zapalenia oskrzeli oraz przy nieżytach górnych dróg oddechowych.

mężczyzna chory na grypę
Autor: Getty Images

Chrzan to obowiązkowa pozycja w kuchni każdego, kto ceni sobie naturalne antybiotyki. Jeśli stosujesz syrop z cebuli przy objawach kaszlu, jesz czosnek w trakcie przeziębienia i stosujesz imbir, aby przyspieszyć przemianę materii, czy uporać się z mdłościami (lub innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego), a jeszcze nie znasz chrzanu - masz wiele do nadrobienia. Ale po kolei. 

Chrzan działa jak naturalny antybiotyk. Pomaga przy problemach z zatokami, a także z gardłem. Leczy pierwsze objawy infekcji, sprawdzi się także przy leczeniu bóli reumatycznych i tych pochodzących z kręgosłupa. Mało kto wie, że chrzan w medycynie ludowej jest bardzo popularnym "lekarstwem". 

Więcej o właściwościach chrzanu dowiecie się tutaj: Chrzan. Właściwości lecznicze [co zawiera korzeń chrzanu?]

Chrzan jest najzdrowszy w formie surowej, dlatego teoretycznie powinno się go jeść na surowo. Ale można zrobić z niego równie zdrowy syrop. Jednak uwaga na chrzan, jaki kupujecie. Spróbujcie go - musi być piekielnie ostry i mocno pachnący. To znaczy, że jest świeży. A teraz do dzieła!

Syrop z chrzanu - jak przygotować

  • 200 g świeżo startego chrzanu
  • 1 szklanka chłodnej, przegotowanej wody
  • 200 g miodu lipowego, akacjowego lub innego
  • 4 łyżki soku z cytryny

Wykonanie jest bardzo proste. Chrzan zalewamy wodą, dodajemy miód i sok z cytryny, a następnie blendujemy na papkę. Następnie przez gazę należy odsączyć miksturę. Trzeba ją mocno docisnąć! I gotowe. Jednak uwaga, syrop będzie ostry w smaku i należy go pić po rozcieńczeniu, nigdy na pusty żołądek

Dawkowanie to 1 łyżka 3-4 razy dziennie.

Poradnik Zdrowie: różnica między COVID-19 a przeziębieniem i grypą

Czy zdrowo się odżywiasz?

Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie