Jak jeść czosnek, by wyleczyć grypę i przeziębienie?

2018-02-21 14:47 Monika Majewska

Jak jeść czosnek, by wyleczyć grypę i przeziębienie? Najlepiej codziennie. Regularne spożywanie czosnku wzmacnia system odpornościowy, a tym samym przyśpiesza proces usuwania chorobotwórczych drobnoustrojów z organizmu. Jednak ile ząbków czosnku można jeść dziennie, by się wyleczyć? Jaki rodzaj czosnku jest najlepszy na grypę i przeziębienie?

By wyleczyć grypę i przeziębienie, czosnek należy jeść regularnie. Wtedy obecne w czosnku związki siarki będą systematycznie zwalczały drobnoustroje i mobilizowały krwinki białe do obrony organizmu przed innymi wirusami i bakteriami. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, gdyż wtedy mogą pojawić się objawy niepożądane. Spożywanie czosnku w dużych ilościach może powodować wzdęcia. Ponadto może być przyczyną podrażnienia wątroby i błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Jak jeść czosnek, aby wyleczyć grypę i przeziębienie?

2-3 ząbki surowego czosnku dziennie wystarczą, aby wspomóc organizm w walce z infekcją. Aby najlepiej wykorzystać zdrowotne walory czosnku, który ma podobne właściwości do penicyliny, należy go zgnieść 10 minut przed zjedzeniem. Podczas zgniatania otwierają się bowiem błony komórkowe, które uwalniają allinazę - enzym, pod wpływem którego powstają związki wykazujące działanie antybiotykowe. Spośród nich najbardziej aktywnymi są allicyna i tiosulfinat. To właśnie te substancję osłabiają wirusy odpowiedzialne za przeziębienie, czyli m.in. rinowirusy i koronawirusy, a także wirusy grypy. Podczas zgniatania czosnku dochodzi do uwolnienia jeszcze innej substancji czynnej - ajoenu, który wspiera limfocyty w walce z wirusami wywołującymi infekcję.

Tego nie rób

Czosnek po poddaniu obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze (zachowuje jedynie działanie przeciwgrzybicze), w związku z tym unikaj jego gotowania. Nie poleca się smażenia czosnku, ponieważ również wtedy traci najwięcej swoich właściwości leczniczych.

Jaki rodzaj czosnku jest skutecznie zwalczy grypę i przeziębienie?

Najlepiej sięgnąć po czosnek, który w Polsce występuje w stanie dzikim, czyli po czosnek niedźwiedzi, zielony, wężowy, syberyjski. Podejrzewa się, że mniej skuteczny może być czosnek importowany, np. z Chin.

To ci się przyda

Aby zneutralizować nieprzyjemny zapach czosnku, można go przegryzać zieloną natką pietruszki, świeżą miętą, selerem, tymiankiem lub spożywać z lampką czerwonego wina.

Kto nie powinien jeść czosnku?

Kobiety karmiące piersią, które nie jadły czosnku w ciąży i ich dzieci w życiu płodowym nie przyzwyczaiły się do jego aromatu, powinny go unikać, ponieważ zapach może przenikać do mleka i zniechęcić dziecko do ssania piersi. Czosnku nie zaleca się również osobom z ostrym i przewlekłym nieżytem żołądka i jelit.

Szczególną ostrożność powinny zachować cukrzycy, a konkretnie osoby ze skłonnością do hipoglikemii (zbyt niskiego poziomu cukru). Osoby, które stosują insulinę w formie zastrzyków, przed zastosowaniem czosnku powinny skonsultować  się z diabetologiem.

W ograniczonej ilości spożywać go powinny kobiety w ciąży.

To ci się przyda

Syrop z czosnku na przeziębienie - PRZEPIS

Współczesna fitoterapia poleca stosowanie syropu z czosnku nie tylko dorosłym, lecz także dzieciom. Podobno ten naturalny antybiotyk jest skuteczniejszy niż powszechnie stosowany w przeziębieniach syrop z cebuli.

Jak zrobić syrop z czosnku? Zmiażdż kilka ząbków czosnku i wymieszaj je z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Do tak powstałej masy dolej pół szklanki przegotowanej, chłodnej wody. Następnie przecedź przez sitko. Gotowy syrop z czosnku podawaj dziecku do picia trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Gość
|

Jakiś nieintuicyjny ten system dodawania komentarzy. To muszę się zarejestrować czy nie? A w temacie - czosnek rules!

Andrzej
|

Bardzo dobry i treściwy artykuł - dziękuję i pozdrawiam!

Slawek
|

Jem czosnek 2-3 duze zabki co kilka dni. Codziennie jest lipa bo cialo cale pachnie czosnkiem i to jest normalne. Jak mieszkasz sam to skad masz to wiedziec.

Slawek
|

Po co trolujesz?

b
|

jem czosnek i nie choruje . chyba lepiej czosnek niz chemia

M.
|

Szkoda tylko, że na zdjęciu w artykule o leczniczych właściwościach czosnku jest tzw. chiński czosnek, którego właściwości lecznicze sa znikome w porównaniu do naszego rodzimego czosnku. Sam smak pozostawia wiele do życzenia. Ale coz się dziwić jeżeli przywożony jest do polski w chłodniach i w ten sposób jest rowniez przechowywany - czosnku tak się przechowywać nie powinno

Kuba
|

Czosnek doskonale zapobiega przeziębieniu.A, tzw smród,cóż,lepsze to niż powikłania po grypie lub anginie.,e, trzeba wysłać do psychiatry lub egzorcysty.

Showshank
|

Juz jakis czas temu zauwazylem ze wrzucaja materialy ktore nie sa poparte naukowo a czasami sprzeczne

M.
|

To dlaczego wszyscy ci ludzie smierdzacy na kilometr czosnkiem ciągle sa chorzy??? Ciekawe....

Zofia
|

Naprawdę polecam !! lepszego lekarstwa nie ma!!!!