Witamina D - dawkowanie. Normy spożycia witaminy D
Właściwe dawkowanie witaminy D u niemowląt, dzieci i dorosłych jest bardzo ważne, bo zarówno jej niedobór, jak i nadmiar może zaburzyć prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Suplementacja witaminy D jest różna u dzieci, dorosłych i kobiet w ciąży, a także u osób z grup ryzyka niedoboru, m.in. otyłych, pracujących nocą oraz z ciemną karnacją skóry. Sprawdź, jakie są normy spożycia witaminy D.
Normy spożycia witaminy D w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety określił Zespół ds. Suplementów Diety w Głównym Inspektoracie Sanitarnym. Są to rekomendowane dawki witaminy D zarówno dla osób zdrowych, jak i dla tych z grup ryzyka niedoboru tej witaminy. Wytyczne te opracowano dla wszystkich grup wiekowych populacji Polski.
Spis treści:
- Witamina D - dawkowanie u noworodków i niemowląt
- Witamina D - dawkowanie u dzieci i młodzieży
- Witamina D - dawkowanie u dorosłych (> 18 lat)
- Witamina D - dawkowanie u osób starszych (>65 lat)
- Witamina D - dawkowanie u kobiet w ciąży i karmiących piersią
- Witamina D - dawkowanie u noworodków urodzonych przedwcześnie
- Witamina D - dawkowanie u dzieci i młodzieży z otyłością
- Witamina D - dawkowanie u otyłych dorosłych i osób starszych
- Witamina D - dawkowanie u osób pracujących w nocy i z ciemną karnacją skóry
Produkty bogate w witaminę D3. Zobacz, co warto jeść, żeby uzupełnić jej niedobór [galeria]
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny zgodnie z normami żywienia dla populacji Polski 1 wystarczające spożycie witaminy D we wszystkich grupach populacyjnych wynosi 15 µg cholekacyferolu/osobę/dobę, z wyjątkiem noworodków (dla których jest to 10 µg).
Witamina D - dawkowanie u noworodków i niemowląt
- do końca 6. miesiąca życia - 400 IU/dobę (10,0 µg/dobę) - suplementację witaminy D należy zacząć od pierwszych dni życia dziecka, niezależnie od sposobu jego żywienia (pierś/mleko modyfikowane);
- od 7. miesiąca do 12. miesiąca życia - 400-600 IU/dobę (10,0-15,0 µg/ dobę) - w zależności od źródeł pokarmowych witaminy D;
Witamina D - dawkowanie u dzieci i młodzieży
- od 1. roku życia do 18 lat - 600-1000 IU/dobę (15,0-25,0 µg/dobę)
Dawka zależy od masy ciała. Suplementację należy stosować w miesiącach wrzesień - kwiecień lub przez cały rok, jeśli w miesiącach letnich nie można zapewnić wystarczającej syntezy skórnej witaminy D.
Witamina D - dawkowanie u dorosłych (> 18 lat)
"Nowe dane naukowe wskazują, że suplementacja witaminą D w dawkach powyżej 10 µg/dobę u osób bez niedoborów tej witaminy może być związana ze zwiększoną umieralnością z powodu chorób nowotworowych i innych przyczyn 2.
Biorąc pod uwagę coraz większą popularność fortyfikacji produktów spożywczych oraz biofortyfikacji witaminą D, zwiększa się spożycie tej witaminy z dietą. Ocenę bezpieczeństwa spożycia witaminy D z uwzględnieniem zarówno suplementów diety, jak i fortyfikacji oraz biofortyfikacji przedstawiono w pracy z 2017 r. 3. Dane ze Szwecji, uwzględniając ww. źródła witaminy D w diecie, wykazały przekroczenie poziomu UL dla tej witaminy (103,9 µg/dzień) na poziomie 95 percentyla” – czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Wobec powyższych danych Zespół do spraw Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej stwierdził, że bezpieczną dawką witaminy D jest maksymalnie 2000 IU (50 µg)/dobę.
- od września do kwietnia - 800-2000 IU/dobę (20,0-50,0 µg/dobę);
- od maja do sierpnia - 800-2000 IU/dobę (20,0-50,0 µg/dobę) - tylko wtedy, gdy nie można zagwarantować odpowiedniej syntezy skórnej witaminy D.
Suplementacja zależy od masy ciała. Przed zastosowaniem wskazane jest jednak wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.

Czy wiesz, że odporność dziecka kształtuje się stopniowo w pierwszych dwunastu latach życia? Dlatego – choć układ immunologiczny to naturalny mechanizm obronny człowieka – warto go wspierać, aby rozwijał się prawidłowo i jak najlepiej służył dziecku.
Sprawdź, jak na co dzień wzmacniać odporność malucha, aby zmniejszyć ryzyko infekcji.
W naszym poradniku znajdziesz:
- Podstawowe zasady budowania odporności dziecka;
- Pomysły na zdrowe dania, które dzieci pokochają;
- Witaminowy elementarz.
VIS/BOX/02/2021
Polecany artykuł:
Witamina D - dawkowanie u osób starszych (>65 lat)
- 800-2000 IU/dobę (20,050,0 µg/dobę)
Seniorzy powinni otrzymywać witaminę D przez cały rok, ze względu na jej obniżoną syntezę skórną. Suplementacja zależy od masy ciała.
Witamina D - dawkowanie u kobiet w ciąży i karmiących piersią
- kobiety planujące ciążę powinny stosować suplementację witaminą D w takich samych dawkach jak dorośli.
- 1500-2000 IU/dobę (37,5-50,0 µg/dobę) - suplementację należy rozpocząć nie później niż od II trymestru ciąży. Ginekolog powinien zalecić pacjentce spożywanie witaminy D wkrótce po potwierdzeniu ciąży.
Celem suplementacji jest osiągnięcie osiągnięcia poziomu 25(OH)D w zakresie 30-50 ng/ml (75-125 nmol/l). W związku z tym stężenie to powinno być regularnie monitorowane badaniami krwi.
Jakie są objawy niedoboru witaminy D?
Witamina D - dawkowanie u noworodków urodzonych przedwcześnie
Witaminę D należy podawać jak najwcześniej, czyli wtedy, kiedy tylko będzie możliwe żywienie dojelitowe.
- 400-800 IU/dobę (10,0-20,0 µg/dobę)
Suplementacja powinna być kontynuowana do momentu uzyskania skorygowanego wieku 40 tygodni. Potem należy podawać dziecku witaminę D w dawkach rekomendowanych zdrowym noworodkom.
Witamina D - dawkowanie u dzieci i młodzieży z otyłością
Osoby o podwyższonym wskaźniku BMI mają zazwyczaj obniżony poziom witaminy D. Z uwagi na to, że słoneczna witamina jest rozpuszczalna w tłuszczach, zatrzymywana jest przez podskórną tkankę tłuszczową, która utrudnia jej transport do krwi. Ponadto wykazano, że u osób otyłych wzrost poziomu witaminy D po ekspozycji na promieniowanie UVB jest o 57 proc. niższy niż u osób z prawidłową masą ciała.
- od września do kwietnia - 1200-2000 IU/dobę (30,0-50,0 µg/dobę)
Suplementację można stosować przez cały rok, jeśli w okresie letnim nie można zapewnić odpowiedniej syntezy witaminy D. Konkretna dawka zależy od stopnia otyłości. Przed zastosowaniem wskazane jest jednak wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą. (GIS)
Produkty bogate w witaminę D. Sprawdź, co jeść, by uzupełnić jej niedobór [galeria]

Autor: Time S.A
Skorzystaj z wygodnych diet online Poradnika Zdrowie opracowanych także dla osób zmagających się z niedoborami witamin i mikroelementów. Precyzyjnie dobrany plan dietetyczny odpowie na Twoje indywidualne potrzeby żywieniowe. Dzięki nim odzyskasz zdrowie i poprawisz swoje samopoczucie. Diety te są opracowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami i standardami instytutów naukowo-badawczych.
Witamina D - dawkowanie u otyłych dorosłych i osób starszych
Na niedobór witaminy D w organizmie narażone są głównie osoby otyłe i seniorzy, szczególnie w okresie braku ekspozycji na działanie promieni słonecznych. „W poprzednich wytycznych określono, że osobom tym zalecane jest suplementowanie witaminy D w dawce sięgającej 4000 IU/dobę (100 µg/dobę) 4, jednak nowe dane naukowe wskazują, że suplementacja witaminą D w dawkach powyżej 10 µg/dobę u osób bez niedoborów tej witaminy może być związana ze zwiększoną umieralnością z powodu chorób nowotworowych i innych przyczyn 2" - brzmi komunikat GIS. W związku z powyższym:
- bezpieczną dawką jest 2000 IU/dobę (do 50,0 µg/dobę)
Przez cały rok. Dawka zależy od stopnia otyłości. Przed zastosowaniem wskazane jest jednak wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą. (GIS)
Witamina D - dawkowanie u osób pracujących w nocy i z ciemną karnacją skóry
Osoby pracujące nocą powinny spożywać więcej witaminy D ze względu na ograniczoną ekspozycję na promieniowanie słoneczne. Z kolei osoby z ciemną karnacją skóry dlatego, że u nich witamina D jest produkowana około 6 razy wolniej niż u osób o jasnej skórze. W konsekwencji mogą mieć nawet o połowę mniejsze stężenie witaminy D we krwi niż osoby o jasnej karnacji.
- 1000-2000 IU/dobę (25,0-50,0 µg/dobę)
Przez cały rok. Dawka zależy od masy ciała.
Źródła:
- Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2018.
- Chen F., Du M., Blumberg JB., Ho Chui KK., Ruan M., Rogers G., Shan Z., Zeng L., Zhang FF.: Association Among Dietary Supplement Use, Nutrient Intake, and Mortality Among U.S. Adults: A Cohort Study. Ann Intern Med. 2019 Apr 9. doi: 10.7326/M18-2478.
- Pigat S., Kiely M., Assessing vitamin D safety following fortification and supplementation intake scenarios using the EFSA Comprehensive Database: the ODIN approach, Proceedings of the Nutrition Society (2017), 76 (0CE3), E47.
- Rusińska A., Płudowski P., Walczak M., Borszewska-Kornacka MK., Bossowski A., Chlebna-Sokół D., Czech-kowalska J., Dobrzańska A., Franek E., Helwig E., Jackowska T., Kalina MA., Konstantynowicz J., Książyk J., Lewiński A., Łukaszewicz J., Marcinowska-Suchowierska E., Mazur A., Michałus I., Peregud-Pogorzelski J., Romanowska H., Ruchała M., Socha P., Szalecki M., Wielgoś M., Zwolińska D., Zygmunt A.: Vitamin D Supplementation Guidelines for General Population and Groups at Risk of Vitamin D Deficiency in Poland - Recommendations of the Polish Society of Pediatric Endocrinology and Diabetes and the Expert Panel With Participations of National Specialist Consultants and Representatives of Scientific Societies - 2018 Update. Front Endocrinol 9:246, doi: 10.3389/fendo.2018.00246.
Polecany artykuł: