10 produktów bogatych w witaminę D - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jakie produkty najlepiej spożywać, by uzupełnić niedobór witaminy D?

Jakie produkty najlepiej spożywać, by uzupełnić niedobór witaminy D?

Orientacyjne normy wskazują na to, że dzienna dobowa dawka witaminy D3 powinna wynosić:

  • 400 j.m. u noworodków i niemowląt,
  • 600-1000 j.m. u dzieci w wieku 1-12 lat,
  • 1500-2000 j.m. u kobiet ciężarnych i matek karmiących,
  • nie mniej niż 800 j.m. u dorosłych (niektóre najnowsze źródła podają nawet 2000j.m.).
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Węgorz

Węgorz

Zawiera 1200 j.m./100g.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Śledź

Śledź

Zawiera 800 j.m./100g.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Łosoś

Łosoś

Zawiera 600 j.m./100g.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Tuńczyk

Tuńczyk

Zawiera 200 j.m./100g.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sardynki

Sardynki

Zawierają 200 j.m./100g.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Makrela

Makrela

Zawiera 152 j.m./100g.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Masło

Masło

Zawiera 60 j.m./100g.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Żółtko jajka

Żółtko jajka

Zawiera 54 j.m./żółtko.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ser żółty

Ser żółty

Zawiera 8-28 j.m./100g.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Tran

Tran

Zawiera 400 j.m. w 5 ml (łyżeczka).

Autor: GettyImages
Rozwiń
Powrót
Kolaż witamina D
Śledź
Śledź
Łosoś
Tuńczyk
Sardynki
Makrela
Masło
Żółtko jajka
Żółty ser
Tran
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email