Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jakie produkty najlepiej spożywać, by uzupełnić niedobór witaminy D?

Jakie produkty najlepiej spożywać, by uzupełnić niedobór witaminy D?

Orientacyjne normy wskazują na to, że dzienna dobowa dawka witaminy D3 powinna wynosić:

  • 400 j.m. u noworodków i niemowląt,
  • 600-1000 j.m. u dzieci w wieku 1-12 lat,
  • 1500-2000 j.m. u kobiet ciężarnych i matek karmiących,
  • nie mniej niż 800 j.m. u dorosłych (niektóre najnowsze źródła podają nawet 2000j.m.).
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Węgorz

Węgorz

Zawiera 1200 j.m./100g.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Śledź

Śledź

Zawiera 800 j.m./100g.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Łosoś

Łosoś

Zawiera 600 j.m./100g.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Tuńczyk

Tuńczyk

Zawiera 200 j.m./100g.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sardynki

Sardynki

Zawierają 200 j.m./100g.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Makrela

Makrela

Zawiera 152 j.m./100g.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Masło

Masło

Zawiera 60 j.m./100g.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Żółtko jajka

Żółtko jajka

Zawiera 54 j.m./żółtko.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ser żółty

Ser żółty

Zawiera 8-28 j.m./100g.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Tran

Tran

Zawiera 400 j.m. w 5 ml (łyżeczka).

Autor: Getty Images
Rozwiń
Powrót
Kolaż witamina D
Śledź
Śledź
Łosoś
Tuńczyk
Sardynki
Makrela
Masło
Żółtko jajka
Żółty ser
Tran
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email