Męczennica cielista (Passiflora incarnata) - właściwości lecznicze

2019-10-22 9:33 Anna Jarosz

Męczennica cielista (Passiflora incarnata) to niezwykła roślina, na którą podobno pierwsi zwrócili uwagę konkwistadorzy, którzy podbili Amerykę Północną. Im też przypisuje się nazwanie tej niezwykłej rośliny "męczennicą", ponieważ kształt kwiatów może przypominać chrześcijanom koronę ciernistą oraz gwoździe, którymi ukrzyżowano Jezusa Chrystusa. Warto jednak pamiętać, że męczennica cielista ma również właściwości lecznicze.

Męczennica cielista (Passiflora incarnata) to pnącze pochodzące z tropikalnych regionów Ameryki Południowej. Łodyga rośliny może dorastać nawet do 10 metrów. Jest uzbrojona w wąsy czepne dzięki czemu może się spierać na innych roślinach lub na skałach. Duże, pojedyncze kwiaty mają pięć białych płatków, a nad nimi koronę długich purpurowych lub różowych nitek oraz pręciki z pomarańczowymi pylnikami. Owocem jest wielonasienna, żółtawobrunatna jagoda.

Męczennica jako surowiec leczniczy

Ziele zbiera się w okresie kwitnienia, a następnie suszy. Męczennicy cielistej używa się w postaci naparów, nalewki, wyciągu płynnego lub w postaci sproszkowanej. Wyciąg z męczennicy jest częstym składnikiem preparatów uspokajających.

Działanie uspokajające męczennicy cielistej zostało odkryte w 1867 roku, choć wielu naukowców poddaje je w wątpliwość z uwagi na małą zawartość substancji czynnych. Oprócz niewielkiej ilości maltolu (pochodna gamma-pironu) męczennica zawiera 2,5% flawonoidów oraz około 0,05% alkaloidów indolowych pochodnych beta-karboliny.

Jak działa męczennica?

Rozkurczowe działanie męczennicy cielistej jest najprawdopodobniej związane z zawartością flawonoidów i alkaloidów indolowych, pochodnych beta-karboliny.

Działanie uspokajające i zwalczające niepokój można tłumaczyć obecnością (niestety w małych ilościach) maltolu i pochodnych beta-karboliny. Te ostatnie pobudzają też czynności ośrodkowego układu nerwowego.

Kiedy sięgnąć po męczennicę?

Męczennice cielistą stosuje się przy zwalczaniu bezsenności, przy zaburzeniach snu i trudnościach z zasypianiem. Ziele doskonale łagodzi stany niepokoju, lęku oraz wspomaga leczenie depresji. Uważa się także, że ma właściwości przeciwbólowe i delikatnie obniża ciśnienie krwi. Ale za najcenniejszą jej właściwość uznaje się jej działanie uspokajające, ponieważ skutecznie redukuje napięcie nerwowe oraz objawy skrajnego wyczerpania organizmu.

Męczennica może być także wykorzystywana jako środek wspomagający leczenie nerwic wegetatywnych przebiegających z kołataniem serca. Będzie też pomocna przy zaburzeniach trawienia na tle nerwowym.

Męczennica cielista sprawnie reguluje pracę ludzkiego serca przy objawach typowych dla zaburzeń na tle nerwowym. Wspiera redukowanie objawów zapalenia mózgu, zaburzeń snu czy zakrzepicy. Łagodzi reakcje organizmu spowodowane wysokim poziomem stresu oraz zmniejsza odczuwanie bolesnych skutków menopauzy.

Łagodzi objawy kolki i bóle mięśniowe. Może być stosowana do łagodzenia kaszlu, który pojawia się u niektórych osób na tle nerwowym.

Męczennicy cielistej nie powinny stosować kobiety w ciąży, gdyż roślina może wywoływać skurcze macicy. Nie należy też zażywać innych środków uspokajających lub nasennych jednocześnie z preparatami zawierającymi wyciąg z męczennicy cielistej. Podczas zażywania rośliny nie powinno się prowadzić pojazdów mechanicznych.

Jak stosować Herba Passiflorae?

Męczennicę cielistą przyrządza się do spożycia w postaci naparów, soków, syropów oraz nalewek alkoholowych. Podstawowym surowcem leczniczym jest ziele męczennicy znane pod łacińską nazwą Herba Passiflorae.

Przy bezsenności i zaburzeniach snu należy przygotować napar. Łyżeczkę suszonej rośliny trzeba zalać filiżanką wrzątku, pozostawić pod przykryciem na 5-10 minut, przecedzić i wypić przed snem.

Można też zastosować gotową nalewkę -25-75 kropli na szklankę wody. Jeśli dysponujemy proszkiem należy spożyć 2 g wieczorem przed snem.

Przy nerwicy wegetatywnej z kołataniem serca i ogólnej nerwowości należy pić napar (przygotowany jak wcześniej opisaliśmy) i pić filiżankę trzy razy dziennie. Można też skorzystać z nalewki - 25 kropli na szklankę wody. Susz stosuje się trzy razy dziennie po posiłku.

O autorze
Anna Jarosz
Anna Jarosz
Dziennikarka od ponad 40 lat zaangażowana w popularyzację edukacji zdrowotnej. Laureatka wielu konkursów dla dziennikarzy zajmujących się medycyną i zdrowiem. Otrzymała m. in. Nagrodę Zaufania „Złoty OTIS” w kategorii „Media i Zdrowie”, Wyróżnienie Św. Kamila przyznawane z okazji Światowego Dnia Chorego, dwukrotnie „Kryształowe Pióro” w ogólnopolskim konkursie dla dziennikarzy promujących zdrowie oraz wiele nagród i wyróżnień w konkursach na „Dziennikarza Medycznego Roku” organizowanego przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Dziennikarze dla Zdrowia.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE