Ten owoc przynosi wiele korzyści. Jednak niektórzy muszą na niego uważać

2022-05-10 13:29

To najpopularniejsze owoce na świecie, uprawiane od ponad 10 tys. lat. Ich obecność w diecie może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Eksperci mają znacznie więcej powodów, by je zalecać, jednak są przypadki, w których ten owoc może negatywnie wpływać na zdrowie. Przy jakich dolegliwościach należy uważać?

kobieta przed straganem owoców
Autor: Getty Images

Cenne źródło błonnika

Banany są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim mają w sobie wiele składników odżywczych i błonnika. Są także dobrym źródłem potasu. Jeden banan dostarcza 375 mg potasu, czyli około 11 proc. zalecanego spożycia tego pierwiastka dziennie dla mężczyzny oraz 16 proc. dla kobiety.

Prof. Colleen Spees, ekspertka dietetyki medycznej w Ohio State University Medical Center w Columbus wyjaśnia: "Potas jest minerałem niezbędnym dla zdrowia serca, zwłaszcza w zakresie kontroli ciśnienia krwi". Banany są również źródłem magnezu, przeciwutleniaczy i błonnika.

Średni banan zawiera 113 kalorii i 5 g błonnika pokarmowego. Lekko niedojrzałe banany zawierają skrobię oporną, która służy jako błonnik prebiotyczny. Niestrawione prebiotyki są pokarmem dla "dobrych" drobnoustrojów, które żyją w naszych jelitach. Te korzystne bakterie są niezbędne do trawienia, wpływają na odporność i zdrowie mózgu.

ŹRÓDŁA POTASU W DIECIE

Kto musi uważać?

W trakcie dojrzewania banana, skrobia oporna jest rozkładana na naturalne cukry. To dlatego dojrzałe owoce są słodsze niż nieco niedojrzałe okazy. Jednak w niektórych sytuacjach spożywanie bananów wymaga ostrożności.

Podobnie jak większość owoców, banany są częścią zdrowego wzorca żywieniowego, niektóre osoby powinny wziąć pod uwagę ich spożycie. Zażywanie niektórych leków np. na nadciśnienie tętnicze albo niewydolność serca może wypłukiwać potas z organizmu.

Średni banan zawiera 26 g węglowodanów, dlatego osoby na ścisłej diecie powinny o tym pamiętać. Z kolei pacjenci cierpiący na niewydolność nerek powinny ściśle monitorować spożycie potasu, czyli mikroskładnika, w który bogaty jest banan. Oczywiście, by doprowadzić do niebezpiecznego poziom potasu potrzeba więcej niż zjedzenie jednego owocu, należy o tym pamiętać.

Jak włączyć banany do diety?

Prof. Spees zaleca, aby każda osoba, która ma zdrowotne problemy, porozmawiała ze swoim lekarzem o spożywaniu bananów. Te popularne owoce można łatwo wykorzystać w przygotowaniu posiłków, jednak eksperci ostrzegają, że dodanie banana do deserów wcale nie sprawi, że będą zdrowe.

Podobnie ma to przypadek w gotowych produktach dostępnych w sklepach. Dobrym przykładem są chipsy bananowe. Ekspertka ostrzega: "Większość chipsów bananowych jest suszona i smażona. Niektóre z nich są pokryte olejem lub syropem, który następnie stanowi znaczące źródło dodanych cukrów, kalorii i tłuszczów".

Ekspertka dietetyki medycznej podpowiada, że banany świetnie sprawdzą się do zagęszczenia koktajli: "Jeśli zmieszasz mrożonego banana z greckim jogurtem, mrożonymi jagodami i innymi zdrowymi składnikami, to świetnie".

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki