Oliwa z oliwek kontra blaszka miażdżycowa
Rewolucyjne odkrycie polskich naukowców z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Wykazali oni po raz pierwszy na świecie, że oleaceina występująca w oliwie z oliwek (tylko typu ekstra virgin) posiada unikalną właściwość - przeciwdziała pękaniu szyjnej blaszki miażdżycowej, co może zapobiegać wysokiej śmiertelności między innymi z powodu udaru mózgu czy zawału serca.
Polscy naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli nowe właściwości oleaceiny - naturalnej substancji, która służy leczeniu i zapobieganiu chorobom powstającym w wyniku tworzenia się płytki miażdżycowej, takim jak zawał serca czy niedokrwienny udar mózgu. Badacze otrzymali 20 czerwca 2017 roku amerykański patent na wykorzystanie tej substancji, a wyniki ich badań zostały opublikowane w międzynarodowym czasopiśmie „Phytomedicine”.
Zespół pod kierownictwem prof. Marka Naruszewicza - Kierownika Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii WUM wykazał po raz pierwszy na świecie, że oleaceina występująca w oliwie z oliwek (tylko typu ekstra virgin) posiada unikalną właściwość przeciwdziałania pękania szyjnej blaszki miażdżycowej, co może zapobiegać wysokiej śmiertelności między innymi z powodu udaru mózgu.
„Nasze badania dowiodły, że oleaceina hamuje efektywnie stan zapalny będący przyczyną rozpadu blaszki miażdżycowej, a jest to możliwe w związku z tym, że oleaceina może zmieniać funkcje komórek prozapalnych na działanie przeciwzapalne. Warto dodać, że udało nam się wyizolować oleaceinę w formie wolnej od zanieczyszczeń z liści ligustra pospolitego, które należą do tej samej rodziny co drzewo oliwne. To także zostało objęte patentem i znacznie przybliża możliwości uzyskiwania oleaceiny w formie przemysłowej, która posłuży do produkcji przyszłego leku. Wyniki naszych badań w dużej mierze wyjaśniają fenomen diety śródziemnomorskiej i fakt, że z ostatnich badań oceniających stan zdrowia różnych populacji wynika, że najzdrowsi są Włosi i to pod każdym względem” – mówi prof. Marek Naruszewicz.