Nasturcja - właściwości lecznicze kwiatu nasturcji. Jak jeść nasturcję?

2020-06-22 17:15 Magda Mazurek

Nasturcja jest ozdobnym kwiatem, który kwitnie przez całe lato. Jest także naturalnym antybiotykiem zwalczającym niektóre bakterie oraz ważnym składnikiem diety kwiatowej.

Spis treści

  1. Krótka historia kwiatu nasturcji
  2. Nasturcje dostępne w Polsce:
  3. Nasturcja – właściwości lecznicze
  4. Na co jeszcze pomaga nasturcja?
  5. Nasturcja do oczyszczania ran
  6. I na włosy! Przepis na płukankę z nasturcji 
  7. Nasturcja na zaparcia
  8. Sok z rośliny - po co go pić?
  9. Nasturcja w ziołolecznictwie
  10. Jak jeść nasturcję?
  11. Przepisy z nasturcji
  12. Przeciwwskazania do spożywania nasturcji
Nasturcja
Autor: Getty Images Nasturcja - kwiaty nasturcji są jadalne!

Krótka historia kwiatu nasturcji

Nasturcja została odkryta przez hiszpańskich konkwistadorów w Peru w XVI wieku, gdzie służyła jako lekarstwo lub pożywienie (dodatek do warzyw). Jednak tamta nasturcja różniła się od tej nam znanej - obecną stworzyli holenderscy ogrodnicy. Ma ona pomarańczowe kwiaty i dłuższe pędy. W Europie nasturcja była traktowana jako ozdoba sadzona w luksusowych ogrodach, gdzie przy odpowiedniej pielęgnacji jej pędy osiągały długość do 4 metrów. 

Nasturcje dostępne w Polsce:

  • nasturcja większa (najpopularniejsza w Polsce),
  • nasturcja mniejsza,
  • nasturcja kanaryjska,
  • nasturcja błękitna,
  • nasturcja trójbarwna,
  • nasturcja włóczęga.

Jak łatwo można się domyślić odmiany nasturcji różnią się od siebie barwą czy kształtem. 

Nasturcja – właściwości lecznicze

Czy nasturcja jest jadalna? Tak, a do tego posiada liczne właściwości lecznicze. Roślina zawiera wiele soli mineralnych, witamin i olejków eterycznych, m. in. izotiocyjanian benzylu, który ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, a więc sprawdzi się w preparatach leczących zakażenie bakteryjne i grzybicze.

Właście dlatego nasturcja może być traktowana jako naturalny antybiotyk, który zwalcza niektóre grzyby. Dodatkowo roślina zawiera enzym o nazwie mirozynaza, który posiada właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze, wirusobójcze.

Na co można stosować nasturcję? Sok z rośliny jest polecany przy opryszczce, liszaju i innych dermatozach. Co ciekawe po ukąszeniu komarów lub meszek można stosować sok z nasturcji w celu zmniejszenia obrzęku lub zniwelowania pojawiającego się stanu zapalnego. Sok z nasturcji osusza ropiejące rany (sączące się po ugryzieniach) i przyspiesza gojenie. 

Polecamy: Naturalne sposoby na komary. Sprawdzone domowe sposoby na uciążliwe komary

Na co jeszcze pomaga nasturcja?

Wykorzystując roślinę do kąpieli leczniczych osiągniemy efekty w postaci: 

  • zmniejszenia bóli głowy i całego ciała,
  • poprawę kondycji skóry,
  • likwidacja trądziku,
  • łagodzenie zmian skórnych występujących np. przy łuszczycy.

Nasturcja do oczyszczania ran

Działa podobnie jak woda utleniona - a za wszystko odpowiada zawarty w soku z nasturcji olej musztardowy, który działa antyseptycznie. Sokiem z nasturcji można przemywać więc rany.

I na włosy! Przepis na płukankę z nasturcji 

Prosty przepis na płukankę do włosów z nasturcji: garść liści zalać wrzątkiem, po zaparzeniu przecedzić i przelać do butelki z atomizerem.

Taka płukanka pomaga w usunięciu łupieżu i dodaje włosom blasku. Z kolei wcierany wyciąg z nasturcji w skórę głowy sprawia, że włosy nie wypadają, a także zapobiega świądowi skóry głowy i różnego rodzaju zmianom skórnym - np. łagodzi przebieg łojotokowego zapalenia skóry.

Nasturcja na zaparcia

Wysuszone pąki rośliny stanowią doskonały środek przeczyszczający i nie uszkadzają przy tym flory bakteryjnej układu pokarmowego.

Sok z rośliny - po co go pić?

W nasturcji znajdziemy bardzo dużo witaminy C, która podnosi odporność organizmu oraz korzystnie wpływa na naczynia krwionośne. Sok z rośliny wzmacnia także układ moczowy oraz układ oddechowy. Jeśli mamy chore gardło i męczący kaszel to pomóc może nam napar z liści nasturcji. Jednak uwaga! Nie powinny go pić dzieci.

Nasturcja w ziołolecznictwie

Nasturcja jest stosowana do zwalczania infekcji - bakteryjnych i zakażeń drożdżowych. Ma silne działanie antybakteryjne, a picie naparu z jej liści przeciwdziała tego typu zakażeniom. Regularne jej picie pomaga usunąć wydzielinę z nosa i oskrzeli, zwalcza infekcje dróg oddechowych, stany zapalne dziąseł oraz zwiększa odporność. Jest też pomocna w zwalczaniu infekcji dróg moczowych.

Jak jeść nasturcję?

Wspominaliśmy już, że nasturcja jest jadalna. To prawda - do spożywania nadają się jej części naziemne, ma pikantny smak. Każdy powinien choć raz jej spróbować.

Przepisy z nasturcji

Sałatka:

  • łosoś sałatkowy 100 g
  • sałata 2 liście
  • ostra papryczka 1/2 szt.
  • twaróg półtłusty 100 g
  • pomidory suszone w oleju 5 szt.
  • garść owoców nasturcji
  • kiełki rzodkiewki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • olej z pomidorów 1 łyżka
  • kilka kropli octu balsamicznego

Opłukane owoce nasturcji należy wrzucić do wrzącej wody z odrobiną soli i gotować przez 10 minut. Dodajemy je do gotowej sałatki - już wystudzone.

Zupa z liści nasturcji:

  • ok. 1 litra ładnych liści nasturcji
  • 3/4 szklanki zielonego groszku (albo 2 ziemniaki)
  • kawałek pora
  • mała pietruszka
  • sól, przyprawa warzywna, ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki niedojrzałych nasion nasturcji

Pietruszkę obrać, posiekać, pora pokroić, wrzucić z groszkiem do garnka, zalać wodą (lub bulionem) i gotować, aż warzywa zmiękną. Dorzucić nasiona i liście nasturcji, pogotować 1-2 minuty. Doprawić i zmiksować. (Źródło: Trochę inna cukiernia)

Zupa z nasturcji i bobu:

  • 1 -2 l liści nasturcji
  • 450 g bobu świeżego lub mrożonego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 kawałek pora ok 10–15 cm
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 cytryny
  • 1 – 2 łyżki oleju kokosowego lub innego oleju
  • sól
  • pieprz
  • czarny sezam (opcjonalnie, do dekoracji)

Bób należy ugotować w osolonej wodzie i obrać. Pora drobno pokroić i podsmażyć na oleju, dosolić i dolać buliony, dodać bobu. Całość miksujemy, dodajemy umyte liście nasturcji oraz starty imbir i sok z cytryny. Blendujemy dalej, aż zupa będzie kremowa. Zblendowaną zupę trzeba jeszcze chwilę gotować. (Źródło: Places and plants)

Twaróg z nasturcją

  • biały ser 250 g
  • jogurt ok. 100 g
  • liście i kwiaty nasturcji

Całość należy zblendować. Liście i kwiaty dodajemy według upodobań - najlepiej dodawać małe ilości i próbować. Nasturcja ma pikantny smak!

Przeciwwskazania do spożywania nasturcji

  • zapalenie błony śluzowej żołądka i wrzody żołądka,
  • ciąża,
  • uczulenie na nasturcję,
  • nie powinny jej jeść dzieci.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE