Jeden nawyk, który zmniejszy ryzyko przedwczesnej śmierci. Spójrz na swój talerz

2023-02-10 12:25

Naukowcy twierdzą, że zmiana jedynego nawyku w diecie może spowolnić procesy starzenia i zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Co należy zatem zrobić, by dożyć w dobrej formie sędziwego wieku? To wcale nie jest tak skomplikowane.

Kobieta trzymająca w ręce tablet
Autor: Getty Images Jeden nawyk, który zmniejszy ryzyko przedwczesnej śmierci. Spójrz na swój talerz

Grupa amerykańskich naukowców z Uniwersytetu Columbia przedstawiła "nowy" przepis na długowieczność. Eksperci przeprowadzili badanie, w którym sprawdzili, czy dieta o obniżonej kaloryczności może zahamować proces starzenia. Co odkryli? Otóż zauważyli, że jeśli będziemy kontrolować liczbę spożywanych kalorii, wyjdzie nam to tylko na zdrowie.

Prosty nawyk, który wpływa na proces starzenia

To pierwsze w historii randomizowane badanie z grupą kontrolną, w którym zbadano związek między dietą o obniżonej kaloryczności z wolniejszym starzeniem. Sfinansowane zostało przez National Institute on Aging. Łącznie wzięło w nim udział 220 osób, z czego 145 badanych miało za zadanie zmniejszyć spożycie kalorii nawet o 25 proc., co eliminowało około 500-600 kalorii z dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Stosowali tę zasadę przez dwa lata.

W formie 24: Dieta na dobry humor

Zanim przystąpiono jednak do obserwacji, badacze sprawdzili ich wskaźnik masy ciała (w skrócie BMI). Przez pierwszy miesiąc uczestnicy z grupy badawczej mieli dostarczane zdrowe posiłki, aby wiedzieli, jakie produkty mają dominować w ich diecie oraz jaką wielkość porcji mają spożywać. Z kolei osoby z grupy kontrolnej nie miały żadnych ograniczeń – mogły jeść to, na co miały ochotę i w dowolnych ilościach.

Ograniczenie kalorii a ryzyko przedwczesnej śmierci

Porównując wyniki obu grup, badacze wywnioskowali, że dieta o ograniczonej zawartość kalorii może przynieść dodatkowe korzyści zdrowotne, w tym spowolnić proces starzenia się organizmu. Jak pokazują dane, ci, którzy kontrolowali, ile kalorii spożywają w ciągu dnia, byli w znacznie lepiej formie niż uczestnicy z grupy kontrolnej. W ciągu roku zrzucili co najmniej 15 proc. masy ciała, czyli średnio 12 kilogramów.

Doniesienia naukowe skomentował autor tej analizy prof. Daniel Belsky. – Nasze badanie dostarcza dowodów na to, że zahamowanie starzenia organizmy może być możliwe, jeśli ograniczymy dzienne spożycie kalorii – stwierdził ekspert.

Wyliczono, że stosowanie diety bazującej na limicie kalorycznym może spowolnić tempo starzenia o 2-3 proc., a także o 15 proc. zmniejszyć ryzyko przedwczesnego zgonu w młodym wieku.

Jak wyjaśnili naukowcy, spożywanie zbyt dużej ilości kalorii przeciąża komórki organizmu, co powoduje, że ulegają one większym uszkodzeniom, a co za tym idzie, szybciej się starzeją. W opinii prof. Hadley nowe badanie dowiodło, że nawyk ograniczenia kalorii może nieść za sobą szereg korzyści zdrowotnych i sprawić, że dłużej będziemy cieszyć się życiem. 

Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie "Nature Aging". 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki