Jak zapobiegać cukrzycy typu 2? Eksperci nie mają wątpliwości
Odkrycia naukowców potwierdzają, że nawet niewielki wzrost spożycia owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Globalne obciążenie tym schorzeniem ciągle wzrasta, a zapobieganie pogłębianiu tego zjawiska staje się priorytetem społecznym.
Spis treści
- Plaga cukrzycy w XXI wieku
- Wyższe spożycie owoców i warzyw wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy
- Produkty pełnoziarniste a zapobieganie cukrzycy
Plaga cukrzycy w XXI wieku
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych na całym świecie. Specjaliści mówią nawet o tym zjawisku jak o niezakaźnej epidemii XXI wieku. Niestety, zapadalność na tę chorobę wciąż wzrasta, co widać szczególnie w krajach rozwijających się.
Cukrzyca typu 2 jest diagnozowana w około 90-95% przypadków. Jej główną przyczyną jest niezdrowy styl życia, czyli:
- nieprawidłowa dieta,
- palenie,
- otyłość,
- brak aktywności fizycznej.
Wyższe spożycie owoców i warzyw wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy
Europejscy naukowcy postanowili zbadać związek pomiędzy poziomem witaminy C i karotenoidów we krwi a ryzykiem związanym z zachorowaniem na cukrzycę typu 2.
Badanie zostało przeprowadzone w 8 krajach Europy (Danii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Niemiec, Szwecji, Włoch, Wielkiej Brytanii) i trwało aż 16 lat. Porównywano ze sobą wyniki 9 754 osób dorosłych, u których rozwinęła się cukrzyca typu 2 oraz 13 662 zdrowych uczestników badania, którzy nigdy na nią nie cierpieli.
Wyniki potwierdzają, że dieta bogata nawet w nieznaczne spożycie owoców i warzyw może mieć realny wpływ na zapobieganie rozwojowi cukrzycy typu 2 - wyższe spożycie owoców i warzyw jest odwrotnie proporcjonalne do zachorowalności na cukrzycę typu 2 niezależnie od tego czy owy wzrost spożycia jest poniżej, czy powyżej progu zaleconych porcji warzyw i owoców dziennie. Naukowcy zdołali obliczyć, że zwiększenie całkowitego spożycia tych produktów o zaledwie 66 gramów wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na cukrzycę o 25%.
Polecany artykuł:
Produkty pełnoziarniste a zapobieganie cukrzycy
Inne badanie, tym razem przeprowadzone przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych, dotyczyło związków pomiędzy spożyciem produktów pełnoziarnistych a cukrzycą typu 2. Uczestnikami badania było 58 259 kobiet i 36 525 mężczyzn, którzy nigdy nie cierpieli na cukrzycę, raka czy chorobę sercowo-naczyniową.
Po uwzględnieniu czynników ryzyka związanych z wystąpieniem cukrzycy okazało się, że uczestnicy, którzy spożywali najwięcej produktów pełnoziarnistych mieli o 29% niższy wskaźnik zachorowalności na cukrzycę typu 2. Udało się także ustalić ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o konkretne produkty spożywcze.
Stwierdzono, że spożycie jednej lub więcej porcji dziennie produktów pełnoziarnistych, takich jak płatki śniadaniowe czy chleb, odpowiednio o 19% i 21% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 (w porównaniu do osób spożywających te produkty rzadziej niż raz w miesiącu).
Oba zespoły badawcze podkreślają, że ich odkrycia udowadniają, jak istotnym czynnikiem w zachorowalności na cukrzycę typu 2 jest dieta, a spożywanie owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych może mieć w tym przypadku swoiste zastosowanie ochronne.