Eksperci: awokado w diecie zmniejsza tłuszcz trzewny u kobiet
Naukowcy postanowili ocenić wpływ dziennego spożycia awokado na otyłość brzuszną, insulinooporność i doustną tolerancję glukozy u dorosłych z nadwagą i otyłością. Okazuje się, że nawet jeden posiłek uwzględniający ten owoc może przynieść pozytywne korzyści zdrowotne, szczególnie dla kobiet.
W przypadku nadwagi i otyłości można już mówić o epidemii. Według Światowej Organizacji Zdrowia otyłość dotyka 800 milionów ludzi na całym świecie. Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois przeprowadzili badanie mające na celu ocenić wpływ dziennego spożycia awokado na otyłość brzuszną, insulinooporność i doustną tolerancję glukozy u osób dorosłych borykających się z nadwagą i otyłością.
Łącznie w badaniu wzięło udział 105 dorosłych w wieku 25-45 lat (większość stanowiły kobiety - 61 proc.) z BMI powyżej 25 kg/m². Ochotnicy na 12 tygodni zostali podzieleni na dwie grupy: pierwsza z nich otrzymywała dania zawierające świeże awokado, a druga spożywała prawie te same posiłki o zbliżonej kaloryczności, ale bez tego owocu.
Jak się okazało, dzienne spożycie 1 awokado zmieniło rozkład otyłości brzusznej wśród kobiet, ale nie poprawiło obwodowej wrażliwości na insulinę lub funkcji β komórkowych u dorosłych z nadwagą i otyłością. Kobiety, które spożywały owoc w ramach jednego z posiłków, odnotowały redukcję tłuszczu trzewnego, a stosunek tłuszczu trzewnego do tłuszczu podskórnego zmniejszył się. U mężczyzn rozkład tłuszczu nie uległ zmianie.
Naukowcy podkreślają, że chcieliby przeprowadzić badanie uzupełniające, które sprawdziłoby dodatkowe markery zdrowia. Specjaliści uzyskaliby tym samym pełniejszy obraz metabolicznych skutków spożywania awokado i sprawdzili, czy rzeczywiście różnica w wynikach pomiędzy płciami nadal się utrzyma.