Doskonała dla serca i pełna białka. Ta kasza rzadko gości na stołach Polaków

2024-05-06 12:42

Ta kasza może sprzyjać zdrowiu serca i układu krążenia. Jest źródłem cennego białka i niezbędnego dla prawidłowego trawienia błonnika. Zawiera minerały oraz bogactwo witamin. O czym mowa? Tą tajemniczą kaszą jest kasza kukurydziana, która stanowczo za rzadko gości na naszych stołach.

Doskonała dla serca i pełna białka. Ta kasza rzadko gości na stołach Polaków
Autor: Getty Images Doskonała dla serca i pełna białka. Ta kasza rzadko gości na stołach Polaków

Kasza kukurydziana - kaloryczność

Kasza kukurydziana, bo o niej mowa, to potrawa rzadko stosowana w polskiej kuchni. Ma wiele zalet, jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych. Należy jednak zachować ostrożność, nakładając tę kaszę na talerz. Dlaczego?

Jest to potrawa dość mocno kaloryczna. Choć stanowi to pewien atut, to jednak osoby na diecie redukcyjnej, z otyłością lub nadwagą, powinny uważać na spożywane porcje. Kasza kukurydziana w 100 g ma aż 350 kcal. Dla porównania kaloryczność kaszy gryczanej to 100 kcal w 100 g.

Poradnik Zdrowie - Kasze - rodzaje i właściwości

Kasza kukurydziana - właściwości odżywcze

Kasza kukurydziana zawiera dużo substancji odżywczych:

Korzyści ze spożywania kaszy kukurydzianej

Właściwości prozdrowotne kaszy kukurydzianej zdecydowanie zachęcają do sięgania po ten posiłek.

  • bogactwo witaminy A korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie
  • witamina E zwalcza wolne rodniki
  • kasza kukurydziana ma korzystny wpływ na serce i układ krążenia
  • nie zawiera glutenu, polecana dla osób z celiakią
  • jest lekkostrawna, zalecana dla osób z problemami jelitowymi, może być serwowana dzieciom

Przeciwwskazaniem do spożywania kaszy kukurydzianej mogą być stany zapalne trzustki, jelit i żołądka oraz wrzody, a także uporczywe zaparcia. 

Kasza kukurydziana – jak przygotować?

Kasza kukurydziana dobrze smakuje z jogurtem lub kefirem. Można podawać ją ze świeżymi lub suszonymi owocami. Kaszę kukurydzianą można z powodzeniem serwować na słodko, na mleku, ze startym jabłkiem lub jako składnik placków owocowych.

Kaszy kukurydzianej można również używać w roli cennego składnika zup, zapiekanek warzywnych lub serowych. To również pyszny i zdrowy dodatek do ryb, mięs lub grzybów. 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki