Czy da się spowolnić proces starzenia? Naukowcy twierdzą, że tak
Z badania opublikowanego przez czasopismo Nature Aging wynika, że dwa białka krwi wpływają na zdrowie i długość naszego życia. - Identyfikacja tych dwóch kluczowych białek może pomóc przedłużyć zdrowe lata życia - twierdzi jeden z autorów przeprowadzonych analiz.
Naukowcy postanowili sprawdzić, jakie białka mogą być związane z procesem starzenia. W tym celu przeprowadzili największe jak do tej pory badanie genetyczne dotyczące starzenia się, które sugeruje, że opracowanie leków ukierunkowanych na odpowiednie białka, może spowolnić ten proces.
Z wiekiem w wyniku starzenia nasze ciało zaczyna się zmieniać, a wraz z nim pojawiają się choroby związane z tym procesem np. nadciśnienie tętnicze. Starzenia nie da się uniknąć, a tempo rozwoju tego procesu jest złożone i związane z wieloma różnymi czynnikami, w tym genetyką, stylem życia, ale często także przypadkiem.
Poziomy białek są zróżnicowane u każdego. Niektórzy z nas mają naturalnie wyższy lub niższy poziom niektórych białek, a wynika to z naszego DNA, które dziedziczymy po rodzicach. Co ciekawe, to właśnie ilość danych białek może wpływać na nasze zdrowie.
Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Nature Aging, rzuca zupełnie nowo światło na ten aspekt. Ekspertom udało się wykazać, że dwa białka, czyli apolipoproteina (LPA) i cząsteczka adhezji komórek naczyń 1 (VCAM1), mają wpływ na długość życia człowieka i jego zdrowie.
Do przeprowadzonych badań wykorzystano wyniki szczęściu innych analiz genetycznych nad procesem starzenia się człowieka, z których każda zawierało dane genetyczne setek tysięcy ludzi. Naukowcy przeanalizowali 857 białek, a z nich zidentyfikowali dwa mające znaczący negatywny wpływ na sposoby starzenia.
Okazało się, że osoby dziedziczące DNA, które powodowało podwyższony poziom obydwu białek wytypowanych przez specjalistów, byli słabsi, mieli gorszą samoocenę zdrowia, a ich szanse na długie życie były znacznie mniejsze niż u pozostałych. Pierwszym białkiem była apolipoproteina odgrywająca rolę w procesie krzepnięcia.
LPA jest wytwarzana w wątrobie. Białko to ma wpływ na ryzyko miażdżycy, ponieważ jego wysoki poziom sprzyja zatkaniu przez lipidy tętnic, co skutkuje zwiększonym ryzykiem pojawienia się innych chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym takich jak udar.
Drugim białkiem jest VCAM1, które zlokalizowane jest głównie na powierzchni komórek wyścielających naczynia krwionośne, czyli komórek śródbłonka. Cząsteczka adhezji komórek naczyń 1 kontroluje ich rozszerzanie się i cofanie, a także odgrywa funkcję w procesie krzepnięcia krwi oraz odpowiedzi immunologicznej.
U osób, które naturalnie mają niski poziom VCAM1, poziomy wzrastają, gdy organizm wysyła sygnały świadczące o wykryciu infekcji. Dzięki temu rodzajowi białek, komórki odpornościowe mogą przejść przez warstwę śródbłonka. Zdaniem naukowców stosowanie leków mających na celu obniżanie poziomu obu białek może wpłynąć na poprawę jakości i długości życia człowieka.
Wcześniejsze badania dotyczące LPA i VCAM1 wykazały, że obniżenie ich poziomów zmniejsza ryzyko chorób serca w przypadku apolipoproteiny. Z kolei analizy z udziałem cząsteczki adhezji komórek naczyń 1 przeprowadzone na myszach potwierdziły, że mają one wpływ na poprawę funkcji poznawczych w starszym wieku.
- Identyfikacja tych dwóch kluczowych białek może pomóc przedłużyć zdrowe lata życia. Leki obniżające ten poziom białka we krwi mogą pozwolić przeciętnemu człowiekowi żyć tak zdrowo i tak długo, jak osoby, które wygrały loterię genetyczną i urodziły się z genetycznie niskim poziomem LPA i VCAM1 – podkreślił główny badacz MRC Human Genetics Unit na Uniwersytecie w Edynburgu dr Paul Timmers.
Sprawdź, jakie produkty spowalniają proces starzenia
Porady eksperta
Polecany artykuł: