Chorujesz na serce? Koniecznie zrezygnuj z tych produktów

2021-11-30 12:41
mężczyzna jedzący burgera w restauracji
Autor: Getty Images

Nie od dziś wiadomo, że przetworzona żywność to poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Naukowcy zbadali skutki, jakie dieta bogata w ultra przetworzoną żywność (UPF) może przynieść osobom, które już zmagają się z problemami ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie European Society of Cardiology.

Od wieków dieta oparta na spożywaniu świeżych, minimalnie przetworzonych produktów powinna być preferowana w pierwszej kolejności. Oczywiście pojedyncza porcja żywności wysoko przetworzonej spożyta okazjonalnie nie zrobi różnicy. Grupa włoskich badaczy skupiła się na dietach wytwarzanych częściowo lub w całkowicie dzięki substancjom, których na próżno szukać w kuchennych szafkach.

Ultra przetworzona żywność to określenie nieodnoszące się do zawartości składników odżywczych, ale do samego procesu jej przygotowywania i przechowywania. Oznacza to, że nawet żywość, która jest zrównoważona pod względem składników odżywczych, może być uważana za ultra przetworzoną.

W formie 24: jak jeść mniej przetworzonej żywności?

Mowa tu np. o produktach, które zawierają różne dodatki w postaci barwników, konserwantów, środków przeciwzbrylających, substancji słodzących czy wzmacniaczy smaku. Żywność analizowana przez grupę badaczy została sklasyfikowana za pomocą systemu NOVA, dzięki czemu można ocenić stopień przetworzenia analizowanych posiłków.

Kategoria obejmowała produkty takie jak m.in. słodkie i gazowane napoje, paczkowane posiłki, pasty do smarowania, ale także produkty, które nie są uznawane za szczególnie niezdrowe, czyli np. płatki śniadaniowe, suchary czy jogurty owocowe.

Eksperci wskazują, że dieta bogata w ultra przetworzoną żywność wiąże się z 40 proc. zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. W przypadku chorób sercowo-naczyniowych, wyższe spożycie ultra przetworzonej żywności zwiększało ryzyko kolejnego zawału lub udaru o ponad 60 proc.

Autorzy analiz podkreślają, że to, co jemy i co wydaje nam się zdrowe, nie zawsze takie jest, dlatego eksperci proponują, aby etykiety opakowań produktów zawierały informacje także o poziomie przemysłowego przetwarzania żywności.

Źródła:

1. Ultra-processed food intake and all-cause and cause-specific mortality in individuals with cardiovascular disease: the Moli-sani Study, European Society of Cardiology, online: https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article-abstract/doi/10.1093/eurheartj/ehab783/6446064, dostęp 30.11.2021

2. Medical Xpress

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.