Przetworzona żywność sprawia, że jesz więcej i nie możesz się opamiętać! Co jeszcze?

2021-07-16 10:23

Naukowcy twierdzą, że stosowanie diety, w której regularnie występują duże ilości wysoko przetworzonej żywności, niesie za sobą szereg negatywnych konsekwencji dla naszego zdrowia. O ile samo czerwone mięso czy słone przekąski nie wyrządzają nam kolosalnej krzywdy, o tyle sam sposób przetwarzania żywności okazuje się bardzo szkodliwy.

Eksperci ds. żywienia zachęcają, by dokonywać przemyślanych zakupów, wybierając produkty z jak najmniejszą zawartością konserwantów. Dania, które samodzielnie przygotowujemy w swojej kuchni są znacznie zdrowsze, ponieważ nie są poddawane niezliczonej ilości procesów przetwarzania, które całkowicie pozbawiają je wartości odżywczych. 

Czy producenci żywności nas oszukują?

Z badania Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) wynika, że zjadanie przetworzonej żywności zwiększa ryzyko rozwoju nieswoistego zapalenia jelit

Okazało się, że przy pięciu i więcej porcjach ultra przetworzonej żywności dziennie, ryzyko wystąpienia nieswoistego zapalenia jelit wynosi 82%. 

Białe i czerwone mięso, nabiał, skrobia, owoce, warzywa i rośliny strączkowe (takie jak groch, fasola i soczewica) nie były bezpośrednio związane ze zwiększonym ryzykiem nieswoistego zapalenia jelit.

Jak się okazało, to nie żywność sama w sobie może zwiększać to ryzyko, a sposób jej przetwarzania.

Dieta, która poprawia humor i daje poczucie szczęścia

Nie jest tajemnicą, że żywność wysokoprzetworzona jest pozbawiona składników odżywczych, za to pełna jest konserwantów. Jak się okazuje wpływa ona na mózg w taki sposób, że miewamy trudności z kontrolowaniem porcji. To dlatego nie możemy odłożyć paczki chipsów ziemniaczanych, ale bez trudu przestajemy jeść brokuły jako dodatek do obiadu.

Co więcej, wcześniejsze badania potwierdzają, że dieta obfita w przetworzoną żywność oznacza spożywanie średnio większej ilości kalorii dziennie w porównaniu z praktykowaniem zdrowej diety o mniejszej ilości przetworzonych produktów.

Diety bogate w przetworzoną żywność są również związane z wyższym ryzykiem chorób serca, wysokiego ciśnienia krwi, cukrzycy oraz mogą być zapowiedzią przedwczesnej śmierci.

Źródło:

  • Association of ultra-processed food intake with risk of inflammatory bowel disease: prospective cohort study, BMJ 2021; 374 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.n1554, dostęp: 16.07.2021 
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.