Chcesz obniżyć ryzyko Alzheimera? Pij więcej tego napoju

2021-11-25 12:10
Chcesz obniżyć ryzyko Alzheimera? Pij więcej tego napoju
Autor: Getty Images

Jeśli należysz do grona osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki kawy, to naukowcy mają dobrą wiadomość. Według najnowszych badań picie dużej ilości kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.

Choroba Alzheimera jest chorobą neurodegeneracyjną, która związana jest z problemami pamięciowym i otępieniem. Dotyka ona nie tylko seniorów, ale również osoby w wieku 30, 40 lub 50 lat. Grupa naukowców z Edith Cowan University (ECU) w Australii postanowiła sprawdzić, czy spożycie kawy miało wpływ na tempo spadku zdolności poznawczych u ponad 200 uczestników w ciągu dekady.

Na podstawie uzyskanych wyników uczeni odnotowali związek między piciem kawy a kilkoma ważnymi markerami dla choroby Alzheimera. Okazało się, że uczestnicy, którzy nie wykazywali zaburzeń pamięci, ale za to spożywali dużo kawy, byli mniej narażeni na wystąpienie otępienia. U tych osób też rzadziej rozpoznaje się łagodne zaburzenia poznawcze.

Choroba Alzheimera - skąd się bierze?

Picie kawy wspiera funkcje wykonawcze, czyli umiejętności niezbędne do kontrolowania i samoregulacji zachowania. Umożliwiają one inicjowanie aktywności celowej między innymi planowanie, tworzenie, działanie i realizowanie strategii działania.

Wyższe spożycie kawy najprawdopodobniej wykazuje silne działanie neuroprotekcyjne, które wpływa na zmniejszenie się ilości beta amyloidu w mózgu.

To zasługa kofeiny?

Zdaniem naukowców potrzebne są dalsze analizy, które wnikliwej zbadają związek między spożyciem kawy a chorobą Alzheimera. Obecnie wnioski są już optymistyczne, ponieważ dowodzą, że picie tego napoju może stać się łatwym sposobem na opóźnienie wystąpienia tej bardzo podstępnej choroby.  

Jak przekazała główna autorka badania dr Samatha Gardener, „dwie średnie filiżanki kawy przygotowane w domu są w stanie obniżyć spadek poznawczy o 8 proc. po upływie 18 miesięcy”. Na razie naukowcy nie ustalili, jakie składniki kawy (np. kafestol, kahweol czy eikozanoilo-5-hydroksytryptamid) stoją za jej pozytywnym wpływem na zdrowie mózgu. Ze wstępnych ustaleń wynika, że kofeina może nie być jednym czynnikiem potencjalnie opóźniającym chorobę Alzheimera. Tym zagadnieniem będą zajmować się w kolejnych badaniach. 

Źródło: Samantha L. Gardener, Stephanie R. Rainey-Smith, Victor L. Villemagne, Jurgen Fripp, Vincent Doré, Pierrick Bourgeat, Kevin Taddei, Christopher Fowler, Colin L. Masters, Paul Maruff, Christopher C. Rowe, David Ames, Ralph N. Martins, the AIBL Investigators, "Higher Coffee Consumption Is Associated With Slower Cognitive Decline and Less Cerebral Aβ-Amyloid Accumulation Over 126 Months: Data From the Australian Imaging, Biomarkers, and Lifestyle Study", badanie dostępne: 25.11.2021 r. 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.