POKRZYWA – kiedy zrywać? Jak suszyć pokrzywę, żeby zachowała właściwości lecznicze?

2 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Sezon na pokrzywę kończy się w momencie, kiedy roślina zaczyna kwitnąć. Jeśli chcesz przez wiele miesięcy cieszyć się pokrzywowymi naparami, możesz wysuszyć jej młode listki. Zastosuj się do kilku zasad, takich jak ta, że ostatnia kwadra księżyca służy suszeniu ziół, a twoje zioła zachowają maksimum właściwości zdrowotnych.

Kiedy zrywać pokrzywę?

Zbiory pokrzywy rozpoczynają się, kiedy jej liście są już dobrze wykształcone. Najwięcej właściwości leczniczych mają młode listki. Trzeba pamiętać, że zbiory powinny zakończyć się, zanim roślina zakwitnie. Najczęściej okres zrywania ogranicza się do miesięcy wiosennych: kwietnia i maja.

Chroniąc się przed poparzeniem możemy ściąć całe pędy i pozostawić je aż zwiędną, tracąc nieprzyjemne właściwości parzące. Ważne jest, żeby każdy listek zrywać oddzielnie i uważać, żeby się ze sobą nie posklejały. Pamiętaj, żeby nie zrywać pokrzywy przy drogach i w miejscach, w których są narażone na zanieczyszczenia. Jeśli jednak pomimo to zdecydujesz się, przed suszeniem dokładnie umyj każdą łodygę.

Jak suszyć pokrzywę?

Pokrzywę suszymy bardzo szybko po zerwaniu, rozkładając listki na papierze, macie słomianej lub siatce. Pozostawiamy ją w przewiewnym i zaciemnionym miejscu. Rośliny lecznicze narażone na działanie słońca podczas suszenia tracą swoje walory lecznicze i smakowe. W wyjątkowych sytuacjach, np. z powodu deszczowej pogody, można suszyć pokrzywę w piekarniku. Temperatura suszenie nie powinna wtedy przekraczać 35 stopni, a drzwiczki piekarnika pozostawiamy otwarte przez cały czas, umożliwiając uchodzenie pary wodnej. Po wysuszeniu listki powinny być ciemnozielone z wyraźnie widoczną siateczką białych żyłek. Zbrązowiałe liście świadczą o tym, że zioło suszone było zbyt długo lub w nieodpowiednich warunkach. Jeśli nie masz pewności, czy możesz już pakować zioła, sprawdź, czy listki kruszą się w palcach. Wysuszone liście pachną gorzkawo, a ich smak jest lekko słony.

Nie przegap

Odmiany pokrzywy występujące w Polsce

Pokrzywa zwyczajna – pospolita roślina, często uważana za chwast. Rośnie na terenach nizinnych i w górach. Ma właściwości lecznicze w postaci surowej, jak i naparów z suszonych listków. Suszyć można liście, łodygi i korzenie.

Pokrzywa żegawka – występuje w całej Polsce. Osiąga wysokość od 20 do 50 cm. Jej łodyga pokryta jest krótkimi szczecinkami i dłuższymi włoskami parzącymi, jej łodygi nie stają sie grube, a liście nie osiągają dużych rozmiarów. Posiada właściwości lecznicze podobne do pokrzywy zwyczajnej.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 30.04.2014

Komentarze (1 - 2 z 2)
Michal, 14.06.2014 17.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dziękuję za porady :)
 
ola , 28.09.2013 17.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ta strona jest fajna
 
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Przepis na golonkę w piwie inspirowaną golonką wg Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji

Przepis na golonkę w piwie inspirowaną przepisem Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji" w Ostrowie...

więcej

10618

Domowe PRZETWORY z owoców i warzyw Domowe PRZETWORY z owoców i warzyw

Konfitury, dżemy, marynaty, soki i wszelkie inne przetwory własnej produkcji są bezkonkurencyjne!...

więcej

2473

KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego...

więcej

13384

CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr

Cydr - trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne -...

więcej

22604

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Witaj Heleno! Rzeczywiście mięso i tłuszcz gęsi mogą być polecane jako źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które posiadają zdolności obniżania poziomu cholesterolu. Jest wiele stron...

Grupy wsparcia
data

Październik 20, 2014

witaj Krysiu! Ja jestem przed 50-ką i też całe życie się odchudzam. Jestem kurduplem, ostatnio o mało nie dostałam zawału stając na wadze - 87 kg. Moja prawidłowa waga to jakieś 50 kg a mój rekord (w bliźniaczej ciąży w szóstym miesiącu 57kg - brak tolerancji wszelkich pokarmów a po...

data

Październik 20, 2014

mnie trochę łatwiej się odchudzać, bo tabletki które biorę "eliminują" moje grzeszki :P tzn zmniejszają ilość wchłanianych kalorii :P chudnę wolniej, ale bezpieczniej. Odchudzanie jest na tyle ważne, że trzeba do tego podejść z głową.

data

Październik 19, 2014

Siostra próbowała już chyba wszystkich diet i proteinowa okazała się ciut lepsza, ale nadal niewystarczająca.

data

Październik 19, 2014

Kawa na pewno przyspiesza trawienie, ale jak dodamy do niej cukru i śmietanki to wiadomo ;)

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.