POKRZYWA – kiedy zrywać? Jak suszyć pokrzywę, żeby zachowała właściwości lecznicze?

2 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Sezon na pokrzywę kończy się w momencie, kiedy roślina zaczyna kwitnąć. Jeśli chcesz przez wiele miesięcy cieszyć się pokrzywowymi naparami, możesz wysuszyć jej młode listki. Zastosuj się do kilku zasad, takich jak ta, że ostatnia kwadra księżyca służy suszeniu ziół, a twoje zioła zachowają maksimum właściwości zdrowotnych.

Kiedy zrywać pokrzywę?

Zbiory pokrzywy rozpoczynają się, kiedy jej liście są już dobrze wykształcone. Najwięcej właściwości leczniczych mają młode listki. Trzeba pamiętać, że zbiory powinny zakończyć się, zanim roślina zakwitnie. Najczęściej okres zrywania ogranicza się do miesięcy wiosennych: kwietnia i maja.

Chroniąc się przed poparzeniem możemy ściąć całe pędy i pozostawić je aż zwiędną, tracąc nieprzyjemne właściwości parzące. Ważne jest, żeby każdy listek zrywać oddzielnie i uważać, żeby się ze sobą nie posklejały. Pamiętaj, żeby nie zrywać pokrzywy przy drogach i w miejscach, w których są narażone na zanieczyszczenia. Jeśli jednak pomimo to zdecydujesz się, przed suszeniem dokładnie umyj każdą łodygę.

Jak suszyć pokrzywę?

Pokrzywę suszymy bardzo szybko po zerwaniu, rozkładając listki na papierze, macie słomianej lub siatce. Pozostawiamy ją w przewiewnym i zaciemnionym miejscu. Rośliny lecznicze narażone na działanie słońca podczas suszenia tracą swoje walory lecznicze i smakowe. W wyjątkowych sytuacjach, np. z powodu deszczowej pogody, można suszyć pokrzywę w piekarniku. Temperatura suszenie nie powinna wtedy przekraczać 35 stopni, a drzwiczki piekarnika pozostawiamy otwarte przez cały czas, umożliwiając uchodzenie pary wodnej. Po wysuszeniu listki powinny być ciemnozielone z wyraźnie widoczną siateczką białych żyłek. Zbrązowiałe liście świadczą o tym, że zioło suszone było zbyt długo lub w nieodpowiednich warunkach. Jeśli nie masz pewności, czy możesz już pakować zioła, sprawdź, czy listki kruszą się w palcach. Wysuszone liście pachną gorzkawo, a ich smak jest lekko słony.

Nie przegap

Odmiany pokrzywy występujące w Polsce

Pokrzywa zwyczajna – pospolita roślina, często uważana za chwast. Rośnie na terenach nizinnych i w górach. Ma właściwości lecznicze w postaci surowej, jak i naparów z suszonych listków. Suszyć można liście, łodygi i korzenie.

Pokrzywa żegawka – występuje w całej Polsce. Osiąga wysokość od 20 do 50 cm. Jej łodyga pokryta jest krótkimi szczecinkami i dłuższymi włoskami parzącymi, jej łodygi nie stają sie grube, a liście nie osiągają dużych rozmiarów. Posiada właściwości lecznicze podobne do pokrzywy zwyczajnej.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 30.04.2014

Komentarze (1 - 2 z 2)
Michal, 14.06.2014 17.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dziękuję za porady :)
 
ola , 28.09.2013 17.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ta strona jest fajna
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Miłorząb japoński czyli ginko biloba. Lecznicza moc miłorzębu japońskiego

Miłorząb, choć nazywa się go japońskim,  pochodzi z Chin. Tamtejsza medycyna od wieków...

więcej

4729

Praktyczne porady na temat gotowania w KUCHENCE MIKROFALOWEJ Praktyczne porady na temat gotowania w KUCHENCE MIKROFALOWEJ

Potrawy przyrządzane w kuchence mikrofalowej wymagają krótszego czasu gotowania niż tradycyjnie,...

więcej

3791

GOTOWANIE NA PARZE - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia GOTOWANIE NA PARZE - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia

Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą...

więcej

11184

Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest prosty, jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości....

więcej

15900

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Czynniki wywołujące chorobę nie do końca są jeszcze poznane. Rozważa się rolę, między innymi, zaburzeń motoryki jelita, diety oraz czynników psychospołecznych. Stanowią one przedmiot wielu prac...

Grupy wsparcia
data

Listopad 21, 2014

lepszy jest od tego całego g***** sprzedawanego w aptekach i sklepach

data

Listopad 21, 2014

Słuchaj, przede wszystkim potrzebujesz fachowej porady i dietetyka, który ułoży dietę specjalnie dla Ciebie, nie ma w internecie diety cud, która uleczy każdego, jesteśmy różni i to co działa na jednego nie koniecznie podziała na drugą osobę. Znalazłam ostatnio fajną firmę, za 60 zł masz...

data

Listopad 18, 2014

Co do skuteczności ja jestem bardzo zadowolona bo waga w ciągu trzech miesięcy spadła 0 14 kg...??

data

Listopad 21, 2014

Jesli jesz tylko 600 kalorii dziennie to tylko pogarszasz swój stan bo organizm magazynuje tę żywność. Robisz sobie krzywdę! Moim zdaniem, jak chcesz zdrowo schudnąć i się przy okazjji nie wykończyć to idź do dietetyka, który rozpisze Ci dietę po Twoje potrzeby.

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.