Usłyszałaś, że masz toczeń? Te zalecenia są kluczowe na początku choroby
Diagnoza tocznia potrafi wywrócić życie do góry nogami. Strach, niepewność i wiele pytań - to całkowicie naturalna reakcja. Co jednak zrobić w pierwszej kolejności? Eksperci podpowiadają, jakie kroki warto podjąć, by lepiej poradzić sobie z tą trudną sytuacją.

Co zrobić w pierwszej kolejności po diagnozie tocznia?
Otrzymanie diagnozy przewlekłej choroby autoimmunologicznej, takiej jak toczeń, może być emocjonalnie trudnym doświadczeniem. Z jednej strony można poczuć ulgę, że wreszcie wiadomo, co wywołuje dolegliwości, z drugiej - pojawia się wiele pytań i obaw.
Toczeń rumieniowaty układowy (SLE) to złożona choroba, która wpływa na niemalże cały organizm. W jej przebiegu układ odpornościowy zaczyna atakować własne zdrowe komórki i tkanki, co prowadzi do stanów zapalnych m.in. w stawach, skórze, krwi i organach wewnętrznych.
Przyczyny rozwoju SLE są złożone i najprawdopodobniej wynikają z oddziaływania wielu czynników: genetycznych, środowiskowych, hormonalnych oraz immunologicznych. Mimo że toczeń może znacząco wpływać na życie i zdrowie, istnieją skuteczne, naukowo potwierdzone sposoby, które pomagają łagodzić objawy i poprawiać codzienne funkcjonowanie.
Leki pomagają, ale to, co jesz, jak się poruszasz i jak radzisz sobie ze stresem, może podsycać albo zwalczać stan zapalny
- wyjaśniła dr Tiffany Marie Hendricks, lekarz rodzinny.
Oto wskazówki, które warto wdrożyć od razu po usłyszeniu diagnozy.

Jedz więcej roślin
To, co znajduje się na twoim talerzu, ma ogromne znaczenie w kontekście łagodzenia objawów tocznia. Zdaniem ekspertów jednym z najlepszych kroków, od którego warto zacząć, jest zwiększenie udziału produktów roślinnych w diecie, takich jak warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste czy rośliny strączkowe.
Rośliny są bogate w polifenole, naturalne związki, które pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie i mogą pomóc w radzeniu sobie z objawami tocznia
- wyjaśniła dietetyczka Ana Pruteanu.
W jednym z badań ponad 80 proc. osób chorujących na toczeń zauważyło poprawę objawów po zwiększeniu spożycia warzyw i/lub ograniczeniu żywności przetworzonej, cukru, glutenu, produktów mlecznych oraz węglowodanów.
Dlaczego dieta bogata w produkty roślinne może być tak pomocna? Jednym z kluczowych czynników jest ich duża zawartość błonnika pokarmowego.
Błonnik wspiera bakterie jelitowe, które wytwarzają pomocne związki, takie jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe
- powiedziała ekspertka.
U osób cierpiących na toczeń często obserwuje się zaburzenia w składzie mikroflory jelitowej, znane jako dysbioza. Włączenie do diety większych ilości błonnika może poprawić różnorodność bakteryjną w jelitach, co wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego i ogranicza stany zapalne w organizmie.
Zminimalizuj stres
Stres jest zjawiskiem powszechnym i dotyka niemal każdego, ale w przypadku osób chorujących na toczeń jego skutki mogą być szczególnie dotkliwe. U pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak toczeń, stres bywa czynnikiem wywołującym nawrót lub zaostrzenie objawów.
Zdaniem specjalistów może to mieć związek z wpływem napięcia nerwowego na funkcjonowanie układu odpornościowego. Często chroniczny stres prowadzi również do szkodliwych mechanizmów obronnych, takich jak nadużywanie alkoholu czy palenie papierosów.
Radzenie sobie ze stresem nie jest luksusem dla osób z toczniem. To codzienna konieczność
- wyjaśniła dr Tiffany Marie Hendricks.
Wprowadzenie zdrowych nawyków może znacząco poprawić jakość życia osób z toczniem. Należą do nich codzienne spacery, prowadzenie dziennika czy ćwiczenia oddechowe.
Zadbaj o poziom witaminy D
Niski poziom witaminy D jest powszechny w przebiegu tocznia, zwłaszcza dlatego że światło słoneczne (źródło witaminy D) może wywołać zaostrzenia
- dodała lekarka.
Tymczasem ta witamina ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego działania układu odpornościowego, a jej niedobór może utrudniać organizmowi obronę przed infekcjami i wpływać na pogorszenie stanu zdrowia.
Witamina D pomaga również w łagodzeniu stanów zapalnych, wspiera regulację poziomu glukozy we krwi oraz bierze udział w procesie wzrostu i regeneracji komórek. Jest też niezbędna dla prawidłowego przyswajania wapnia z jelit, co przekłada się na zdrowie i wytrzymałość kości. To szczególnie istotne dla osób z toczniem, które często przyjmują glikokortykosteroidy.
Oznacza to, że ważne jest spożywanie produktów bogatych w witaminę D, takich jak wzbogacone produkty mleczne lub roślinne, łosoś i żółtka jaj
- powiedziała dietetyczka Kaitlyn Comeau.
Dodaj kwasy omega-3 do swojej diety
Kwasy tłuszczowe omega-3 uznawane są za jedne z najbardziej wartościowych składników odżywczych, które wspierają walkę z przewlekłym stanem zapalnym.
Wykazano, że kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają stany zapalne, łagodzą objawy tocznia, a także mogą pomóc chronić nerki
- wyjaśniła lekarka rodzinna Melinda Steele.
Mimo udowodnionych korzyści wiele osób nie dostarcza odpowiednich ilości zdrowych tłuszczów w diecie, ponieważ naturalnie występują one jedynie w ograniczonej liczbie produktów spożywczych. Ich najlepszym źródłem są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, anchois, śledź czy sardynki.
Bądź aktywna
Dla osób żyjących z toczniem regularna aktywność fizyczna może stanowić wyzwanie, głównie z powodu sztywności stawów oraz przewlekłego zmęczenia, które są typowymi objawami choroby.
Mimo tych trudności warto włączyć ruch do codziennej rutyny, ponieważ może on przynieść realne korzyści zdrowotne zarówno w kontekście łagodzenia objawów, jak i zapobiegania schorzeniom towarzyszącym, takim jak choroby układu krążenia czy osteoporoza.
Codzienny ruch jest niezbędny do zmniejszenia sztywności, zwiększenia poziomu energii i ochrony zdrowia serca
- dodała ekspertka.