KEFIR WODNY (kryształy/algi japońskie) - właściwości i zastosowanie

2016-10-26 14:43 Monika Majewska

Kefir wodny to napój otrzymywany z kryształków japońskich - kultury dobroczynnych bakterii i drożdży. Właściwości i zastosowanie kefiru wodnego są bardzo szerokie, jednak w medycynie niekonwencjonalnej wykorzystuje się go przede wszystkim w leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Sprawdź, jakie działanie ma kefir wodny i w którym sklepie można go kupić.

Kefir wodny to napój otrzymywany z połączenia wody, cukru oraz ziaren kefiru wodnego, które są symbiotyczną społecznością bakterii i drożdży - SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts). Ziarna te znane mają postać małych, białych, półprzezroczystych granulek, które szybko rosną przy regularnym "karmieniu" i są znane pod nazwami: kryształy lub kryształki japońskie, perły tybetańskie, algi japońskie czy algi morskie. Wbrew nazwie, mikroorganizmy te nie mają nic wspólnego z dobrze znanymi algami morskimi. Nie pochodzą też z Japonii, ale prawdopodobnie z Meksyku, gdzie - według niektórych doniesień - rozwijają się w pewnych gatunkach kaktusów. Nazywane są tam tibi albo tibicos. Ziarna kefiru wodnego wyglądem przypominają tradycyjny kefir - wykorzystywaną do fermentacji mleka starożytną kulturą bakterii pochodzącą z gór Kaukazu. Jednak nie są one bezpośrednio spokrewnione. To zupełnie dwie różne kultury.

Kefir wodny - właściwości zdrowotne i zastosowanie

Kefir wodny należy do grupy produktów fermentowanych, które wywierają pozytywny wpływ na układ trawienny. Pozwalają także wzmocnić odporność u osób zdrowych i poprawić ogólne samopoczucie. Zawiera on m.in. cukry, alkohol (jego zawartość zależy od ilości dodanego cukru) i witaminy z grupy B. Jednak najważniejszym składnikiem kefiru wodnego są probiotyki.

Probiotyki to żywe bakterie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Hamują wzrost niektórych drobnoustrojów patogennych (bakterii, grzybów, wirusów) w przewodzie pokarmowym, regulują pracę jelit. Kefir wodny można więc wykorzystać w celu przywrócenia naturalnej mikroflory jelitowej (np. po antybiotykoterapii, biegunkach), a także po to, aby wspomóc procesy trawienne. Wykazano również, że probiotyki łagodzą objawy nietolerancji laktozy obecnej w pożywieniu.

W trakcie badań nad florą ziaren kefiru wodnego odkryto, że „składa się ona głównie z bakterii kwasu mlekowego i niewielkiej ilości drożdży”.

Poza tym probiotyki eliminują substancje toksyczne z organizmu. Kefir wodny wpływa też na lepsze wchłanianie składników mineralnych i witamin (w trakcie procesu fermentowania pożywienie jest wstępnie trawione, dzięki czemu składniki odżywcze mają większą przyswajalność).

Kefir wodny zwiększa odporność organizmu. Bakterie wytwarzające kwas mlekowy (a takie znajdują się kefirze wodnym) powodują zwiększenie aktywności komórek układu odpornościowego.

Właściwości lecznicze kefiru wodnego nie zostały udowodnione naukowo, ale uchodzi on za niezwykle skuteczny probiotyk. Jednak mimo wielu pozytywnych właściwości, nie jest on wskazany dla każdego.

Kefir wodny nie dla każdego! Przeciwwskazania do stosowania

1) Osoby z niedoborami odporności

Osoby starsze, z nowotworami, zakażeni wirusem HIV i inni pacjenci z niedoborami odporności nie powinni spożywać napoju z kefiru wodnego wyprodukowanego w nieodpowiednich warunkach (zwłaszcza w warunkach domowych, gdzie trudno o utrzymanie sterylności), ponieważ może dojść do skażenia napoju chorobotwórczymi grzybami, np. z rodzaju Aspergillus (kropidlak), które produkują toksyny mogące być szczególnie groźne właśnie dla osób z niedoborami odporności.

Przy spożyciu produktów fermentowanych należy zachować ostrożność. Ich działanie jest dość silne. Lepiej jadać je często i w mniejszych ilościach niż rzadko, ale w dużych ilościach.

2) Osoby zmagające się z grzybicą

Dieta bogata w węglowodany może przyspieszyć rozwój i zwiększyć populację Candida albicans - drożdżaka odpowiedzialnego za grzybicę. W związku z tym osoby zmagające się z tą chorobą powinny ograniczyć spożycie produktów węglowodanowych, w tym niektórych typów żywności sfermentowanej, takich jak napój otrzymywany z ziaren kefiru wodnego.

2) Osoby chore na cukrzycę

Napój powstały na bazie japońskich kryształków zawiera cukier, choć w niewielkich ilościach, dlatego nie powinny po niego sięgać osoby chore na cukrzycę. Ponadto diabetycy nie powinni go pić ze względu na zawartość alkoholu, który może m.in. zakłócić działanie wstrzykiwanej insuliny i leków przeciwcukrzycowych.

4) Dzieci

Ze względu na zawartość alkoholu, kefiru wodnego nie powinno się podawać  dzieciom.

Warto wiedzieć

Kefir wodny - w jakim sklepie można kupić? Jaka jest cena?

W Polsce ziarna kefiru wodnego najłatwiej pozyskać od osoby, która już z nich korzysta. Regularne wykorzystywanie tych kultur pozwala im się szybko rozmnożyć. Każdy, kto je stosuje, ma ich zapewne więcej, niż mu potrzeba. Wiele ofert sprzedaży można znaleźć na internetowych platformach handlowych. Cena za 14 sztuk kryształków to ok. 7-8 zł. Kryształki japońskie można kupić także w sklepach zagranicznych, np. kefirshop.co.uk

Opracowano na podstawie książki „Sztuka fermentacji”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Vivante.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE
blankastando
|

Ogólnie to prawda, ale wikipedia to chyba średnie źródło informacji. Łatwo nadziać się na fake informacje ;)

AS
|

Te niby prozdrowotne "kryształy japońskie" zawierają bakterie i grzyby,
https://pl.wikipedia.org/wi...
a np. paciorkowce, powodują https://pl.wikipedia.org/wi....
Z rodzinnych wieści, opisywany jest przypadek w którym pewna osoba piła ten specyfik i teraz lekarz "rozkładają ręce" i nie wiedzą jak jej pomóc. Picie tego specyfiku przyp. spowodowało bakteryjne zniszczenie płuc.

zielarz
|

@Aneta. ciskasz się jakbyś była autorytetem medycznym z c.n. fakultetem salowej.
A przecież niektórym pacjentom wystarczy sama świadomość, że coś leczy. Sama wiara leczy.
A co powiesz o ziołach, też nie leczą?
Kto wg. Ciebie ma prawo udowodnić choremu, że coś go leczy? Słyszałaś może o profesorze zaszczutym przez medyczne autorytety?
Jeżeli nie to poszukaj, wystarczy wpisać w wyszukiwarce: Jan Talar.

Aneta
|

a kobiety w ciąży i karmiące piersią?

Ali
|

Jak mozna na portalu medycznym promować coś takiego jak kryształy japońskie które nie mają naukowo udowodnionego działania? Nie jesteście rzetelnym portalem. Ludzie wyczytuja tym podobne bzdety na takim niby medycznym portalu i powielają to dalej. Wstyd