Hormony tarczycy a relacja stężeń fT3 i fT4 [Porada eksperta]

2015-09-28 20:32 Barbara Grzechocińska

W związku z towarzyszącymi mi od jakiegoś czasu objawami niedoczynności (tzn. objawy pasują m.in. do niedoczynności) postanowiłem zrobić sobie badanie krwi. A wyniki są następujące: TSH - 2,726 (0,350 - 4,780), FT3 - 5,96 (3,53 - 6,45), FT4 - 15,84 (11,46 - 22,65). Dziwi mnie trochę nadmierna konwersja T4 w T3, kiedy poziom T4 jest poniżej średniej granicy normy, a T3 dobija do górnej granicy.

Wynik badań są w normie. T4 ulega konwersji do T3 pod wpływem enzymów. Stężenie T3 jest, poza produkcją przez tarczycę, wynikiem aktywności tych enzymów oraz produkcją i stężeniem białek wiążących ten hormon. Nie odpowiada stężeniu T4.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Barbara Grzechocińska

Adiunkt Katedry i Kliniki Położnictwa i Ginekologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Przyjmuje prywatnie w Warszawie przy ul. Krasińskiego 16 m 50 (zapisy codziennie w godzinach 8-20).

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE