Niepozorny składnik, wielka siła. Może pomóc w walce z cukrzycą typu 2
Walka z cukrzycą zaczyna się znacznie wcześniej, niż myślimy - na poziomie codziennych wyborów. Choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, dieta odgrywa kluczową rolę w profilaktyce tej choroby. By zadbać o zdrowie, wystarczy dodać do jadłospisu jeden ważny składnik.

Fitosterole a cukrzyca typu 2
Nie od dziś wiadomo, że ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 redukuje zdrowy styl życia, czyli regularne ćwiczenia, dbanie o sen i utrzymywanie prawidłowej wagi. Niezwykle istotna jest też codzienna dieta, zwłaszcza ta obfitująca w owoce, warzywa, strączki i produkty pełnoziarniste.
Fitosterole (sterole roślinne) to związki naturalnie występujące w roślinach. Mają niezwykłą zdolność przeciwdziałania wchłanianiu cholesterolu w układzie pokarmowym, co pomaga w obniżeniu stężenia "złego" cholesterolu LDL.
Nowe badanie przedstawione na spotkaniu American Society for Nutrition w Orlando ujawniło wpływ spożywania steroli na prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu 2.
Naukowcy przeanalizowali dane z trzech dużych kohort obejmujących ponad 200 000 dorosłych w Stanach Zjednoczonych. Uczestnikami byli pracownicy służby zdrowia, którzy przez 36 lat dostarczali informacji na temat swojej diety i aktualnego stanu zdrowia.
Na tej podstawie badacze oszacowali spożycie fitosteroli, a zwłaszcza trzech konkretnych typów - beta-sitosterolu, kampesterolu i stigmasterolu. Pobrano również próbki biologiczne w celu oceny biomarkerów metabolicznych i innych parametrów zdrowotnych, sprawdzono też skład mikrobiomu jelitowego.

Co wykazało badanie?
Badanie ujawniło, że osoby spożywające większe ilości fitosteroli doświadczyły imponujących korzyści zdrowotnych:
- 9 proc. spadek prawdopodobieństwa zachorowania na chorobę serca,
- 8 proc. spadek ryzyka cukrzycy typu 2.
Analiza udowodniła dodatkowo, że dieta obfitująca w fitosterole oraz beta-sitosterol ma pozytywny wpływ na markery metaboliczne, co przekłada się na niższy poziom stanu zapalnego oraz lepszą regulację insuliny. Naukowcy zidentyfikowali również określone szczepy bakterii oraz enzymy obecne w mikrobiomie jelitowym, które korelowały z wyższym poziomem spożycia tych związków.
Należy jednak pamiętać, że badanie miało charakter obserwacyjny. Może jedynie wskazywać na zależności pomiędzy spożywaniem fitosteroli a niższym ryzykiem wystąpienia chorób serca oraz cukrzycy typu 2, nie potwierdzając jednak bezpośredniego związku przyczynowego.
Co jeść, żeby przeciwdziałać cukrzycy?
Włączenie do codziennej diety produktów bogatych w fitosterole może mieć niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Czego nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie?
- orzechy (migdały, pistacje i orzechy włoskie),
- nasiona (np. nasiona słonecznika i siemię lniane),
- rośliny strączkowe (np. soczewica i ciecierzyca),
- owoce (takie jak pomarańcze, jabłka i awokado),
- warzywa (np. brokuły, brukselka i marchew),
- produkty pełnoziarniste (np. owies, komosa ryżowa i jęczmień),
- oleje roślinne (rzepakowy, słonecznikowy i oliwa z oliwek).
Włączając te produkty do codziennych posiłków, możesz cieszyć się dodatkową korzyścią w postaci obniżenia poziomu cholesterolu LDL i wsparcia zdrowia metabolicznego.