Złote mleko na odporność i nie tylko. Właściwości i przepis

Złote mleko na bazie kurkumy, imbiru i cynamonu nadaje się idealnie na jesiennie wieczory oraz zbliżającą się wielkimi krokami – zimę. Napój wzmocni odporność i poprawi samopoczucie. Jak zrobić złote mleko?

Złote mleko inaczej „Haldi ka doodh” wywodzi się z ajurwerdyskiej sztuki leczenia. Napój o szlachetnej barwie był stosowany od wieków przez joginów w starożytnych Indiach. Doceniali jego wyjątkowe działanie – pili mleko, by wzmocnić odporność i poprawić trawienie. Wówczas podstawą cudownego trunku było mleko krowie, które miało spowalniać procesy starzenia, wspierać walkę z infekcjami i pomagać w przypadku zaburzeń psychicznych.

Dzisiaj złote mleko tak samo jest uwielbiane, jak dawniej. Receptura została nieco zmieniona. Od tej pory bazę napoju może stanowić zarówno mleko krowie, jak i mleko pochodzenia roślinnego (np. kokosowe, migdałowe czy sojowe). Złote mleko słodko smakuje, świetnie rozgrzewa i pobudza krążenie.

Polecamy: 5 ziół, które pomogą wzmocnić i oczyścić oskrzela

Spis treści

  1. Złote mleko: właściwości zdrowotne
  2. Jak zrobić złote mleko? Mamy przepis krok po kroku 
  3. Złote mleko - czy każdy może pić ten rozgrzewający napój?

Złote mleko: właściwości zdrowotne

Złote mleko to mikstura, która jest bardziej popularna od kakao i mleka z miodem. Zawdzięcza kurkumie nie tylko piękny kolor, ale również właściwości zdrowotne. Ta indyjska przyprawa jest źródłem zdrowia, podobnie jak imbir. Składa się ona aż z 300 różnych związków, w tym z kurkuminy, która stanowi około 3-5 proc. zawartości rośliny. Kurkumina jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy w przyrodzie, który wykazuje działanie:

  • przeciwwirusowe,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwzapalne,
  • uspokajające.

Złoty napój jest przyjemnie rozgrzewającym ukojeniem dla organizmu. Dzięki kurkuminie napój ma wyjątkowe właściwości zdrowotne m.in.:

Pijąc złote mleko, można wprowadzić egzotyczne przyprawy (kurkumę, imbir i cynamon) do codziennej diety i jednocześnie zadbać o lepsze zdrowie.

Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw

Jak zrobić złote mleko? Mamy przepis krok po kroku 

Przepis na złote mleko jest prosty i szybki w przygotowaniu. Złote mleko stanie się sprzymierzeńcem w walce z jesiennymi i zimowymi infekcjami.

Przygotowanie tego cudownego napoju składa się z dwóch etapów. W pierwszym z nich przyrządzamy pastę z kurkumy. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • Pół szklanki wody
  • Ćwierć szklanki świeżo sproszkowanej kurkumy lub jej kłącza

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj składniki i wlej do garnka.
  2. Gotuj je na wolnym ogniu przez około 6-8 minut, mieszając ją cały czas.
  3. Pamiętaj, by nie doprowadzić pasty do wrzenia.
  4. Sprawdź pod koniec gotowania jej konsystencję.
  5. Schowaj pastę po ostygnięciu do lodówki i przechowuj ją tam 2 tygodnie.

Jak już mamy gotową pastę z kurkumy możemy zrobić drugi krok, czyli przygotować złoty napój.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Umieść podane składniki w garnku.
  2. Jeśli chcesz, możesz dodać dla podbicia smaku jeszcze inne przyprawy m.in. imbir, goździki, kardamon.
  3. Podgrzewaj miksturę na małym ogniu przez około 15 minut.
  4. Wlej napój do kubka, dodaj łyżeczkę miodu i ciesz się jego smakiem.

Złote mleko - czy każdy może pić ten rozgrzewający napój?

Kurkuma pobudza produkcję soku żołądkowego i płynu żółciowego w organizmie. Z tego względu spożywanie tej przyprawy nie zaleca się osobom z kamicą żółciową. Unikać kurkumy powinny osoby z wrzodami żołądka i nadkwasotą, ponieważ podrażnia ona błonę śluzową jelit i żołądka. Złote mleko nie zaleca się również kobietom w ciąży – napój może pobudzać skurcze macicy, jeśli spożywany jest w większych ilościach. Osoby z tych grup powinny skonsultować się z lekarzem, czy mogą pić złote mleko.

Czytaj też: 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE