Jak jeść czosnek, by wyleczyć grypę i przeziębienie?

2018-02-21 14:47 Monika Majewska

Jak jeść czosnek, by wyleczyć grypę i przeziębienie? Najlepiej codziennie. Regularne spożywanie czosnku wzmacnia system odpornościowy, a tym samym przyśpiesza proces usuwania chorobotwórczych drobnoustrojów z organizmu. Jednak ile ząbków czosnku można jeść dziennie, by się wyleczyć? Jaki rodzaj czosnku jest najlepszy na grypę i przeziębienie? Przeczytaj albo posłuchaj i dowiedz się, jak wyleczyć grypę czosnkiem.

Posłuchaj, jaki rodzaj czosnku jest najlepszy na grypę i przeziębienie. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami

By wyleczyć grypę i przeziębienie, czosnek należy jeść regularnie. Wtedy obecne w czosnku związki siarki będą systematycznie zwalczały drobnoustroje i mobilizowały krwinki białe do obrony organizmu przed innymi wirusami i bakteriami. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, gdyż wtedy mogą pojawić się objawy niepożądane. Spożywanie czosnku w dużych ilościach może powodować wzdęcia. Ponadto może być przyczyną podrażnienia wątroby i błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Ale UWAGA! Czosnek po poddaniu obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze (zachowuje jedynie działanie przeciwgrzybicze), w związku z tym unikaj jego gotowania. Nie poleca się smażenia czosnku, ponieważ również wtedy traci najwięcej swoich właściwości leczniczych.

Polecamy: Czarny czosnek - właściwości, zastosowanie. Naturalny antybiotyk i superfood

Jak jeść czosnek, aby wyleczyć grypę i przeziębienie?

2-3 ząbki surowego czosnku dziennie wystarczą, aby wspomóc organizm w walce z infekcją. Aby najlepiej wykorzystać zdrowotne walory czosnku, który ma podobne właściwości do penicyliny, należy go zgnieść 10 minut przed zjedzeniem. Podczas zgniatania otwierają się bowiem błony komórkowe, które uwalniają allinazę - enzym, pod wpływem którego powstają związki wykazujące działanie antybiotykowe. Spośród nich najbardziej aktywnymi są allicyna i tiosulfinat. To właśnie te substancję osłabiają wirusy odpowiedzialne za przeziębienie, czyli m.in. rinowirusy i koronawirusy, a także wirusy grypy. Podczas zgniatania czosnku dochodzi do uwolnienia jeszcze innej substancji czynnej - ajoenu, który wspiera limfocyty w walce z wirusami wywołującymi infekcję.

Czytaj też: Kiszony czosnek - antybiotyk i probiotyk w jednym

WYPRÓBUJ: Alliofil forte, kapsułki
Alliofil forte, kapsułki, 30 szt.

Autor: DOZ.pl

Suplement diety, zawierający pokrzywę i czosnek, czyli składniki, które wspomagają odporność i górne drogi oddechowe.

Pokrzywa wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego i moczowego. Dodatkowo pokrzywa wspomaga przemianę materii i oczyszczanie krwi.

Czosnek pomaga w funkcjonowaniu odporności organizmu oraz górnych dróg oddechowych. Czosnek wspiera naturalne mechanizmy obronne oraz posiada korzystne właściwości dla układu krążenia i poziomu lipidów.

Spis treści

  1. Jak jeść czosnek, aby wyleczyć grypę i przeziębienie?
  2. Jaki rodzaj czosnku jest skutecznie zwalczy grypę i przeziębienie?
  3. Kto nie powinien jeść czosnku?
  4. Syrop z czosnku na przeziębienie - PRZEPIS
WYPRÓBUJ: Naturell Czosnek Max Bezzapachowy, kapsułki
Naturell Czosnek Max Bezzapachowy, kapsułki, 90 szt.

Autor: DOZ.pl

Czosnek wspomaga właściwe funkcjonowanie naczyń krwionośnych i serca. Dodatkowo wspiera pracę systemu odpornościowego. Czosnek pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu. Produkt zawieraja ekstrakt czosnku w ilości 10 mg, który odpowiada 2000 mg naturalnego czosnku. Produkt przeznaczony dla osób dorosłych i dzieci powyżej 6. roku życia.

Jaki rodzaj czosnku jest skutecznie zwalczy grypę i przeziębienie?

Najlepiej sięgnąć po czosnek, który w Polsce występuje w stanie dzikim, czyli po czosnek niedźwiedzi, zielony, wężowy, syberyjski. Podejrzewa się, że mniej skuteczny może być czosnek importowany, np. z Chin.

Aby zneutralizować nieprzyjemny zapach czosnku, można go przegryzać zieloną natką pietruszki, świeżą miętą, selerem, tymiankiem lub spożywać z lampką czerwonego wina.

Kto nie powinien jeść czosnku?

Kobiety karmiące piersią, które nie jadły czosnku w ciąży i ich dzieci w życiu płodowym nie przyzwyczaiły się do jego aromatu, powinny go unikać, ponieważ zapach może przenikać do mleka i zniechęcić dziecko do ssania piersi. Czosnku nie zaleca się również osobom z ostrym i przewlekłym nieżytem żołądka i jelit.

Szczególną ostrożność powinny zachować cukrzycy, a konkretnie osoby ze skłonnością do hipoglikemii (zbyt niskiego poziomu cukru). Osoby, które stosują insulinę w formie zastrzyków, przed zastosowaniem czosnku powinny skonsultować  się z diabetologiem.

W ograniczonej ilości spożywać go powinny kobiety w ciąży.

Syrop z czosnku na przeziębienie - PRZEPIS

Współczesna fitoterapia poleca stosowanie syropu z czosnku nie tylko dorosłym, lecz także dzieciom. Podobno ten naturalny antybiotyk jest skuteczniejszy niż powszechnie stosowany w przeziębieniach syrop z cebuli.

Jak zrobić syrop z czosnku? Zmiażdż kilka ząbków czosnku i wymieszaj je z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Do tak powstałej masy dolej pół szklanki przegotowanej, chłodnej wody. Następnie przecedź przez sitko. Gotowy syrop z czosnku podawaj dziecku do picia trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.

WYPRÓBUJ: Czarny czosnek, kapsułki
Czarny czosnek, kapsułek

Autor: DOZ.pl

Czarny czosnek - suplement diety poddany specjalnej obróbce cieplnej, dzięki której zmienia swoje właściwości. Czarny czosnek wspomaga odporność oraz wspomaga zwiększyć zdolność antyoksydacyjną organizmu, wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Krzysie
|

Bzdurą jest wiadomość, że tylko surowy czosnek jest antybakteryjny, a gotowanie/smażenie to wielki błąd. Czosnek przed dodaniem do gorącej potrawy należy 10-15 min wcześniej zmiażdżyć w moździerzu, przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Taki wcześniej przygotowany czosnek nic nie traci ze swoich właściwości - no może jakieś witaminy jak C.
Wspaniały jest czosnek kiszony i woda z kiszenia. Kiszonego z wędliną potrafię zjeść główkę na raz. Tylko zasada - musi być dobrze ukiszony (całe ząbki mlecznobiałe jak kość słoniowa).

Gość
|

Jakiś nieintuicyjny ten system dodawania komentarzy. To muszę się zarejestrować czy nie? A w temacie - czosnek rules!

Andrzej
|

Bardzo dobry i treściwy artykuł - dziękuję i pozdrawiam!

Slawek
|

Jem czosnek 2-3 duze zabki co kilka dni. Codziennie jest lipa bo cialo cale pachnie czosnkiem i to jest normalne. Jak mieszkasz sam to skad masz to wiedziec.

Slawek
|

Po co trolujesz?

b
|

jem czosnek i nie choruje . chyba lepiej czosnek niz chemia

M.
|

Szkoda tylko, że na zdjęciu w artykule o leczniczych właściwościach czosnku jest tzw. chiński czosnek, którego właściwości lecznicze sa znikome w porównaniu do naszego rodzimego czosnku. Sam smak pozostawia wiele do życzenia. Ale coz się dziwić jeżeli przywożony jest do polski w chłodniach i w ten sposób jest rowniez przechowywany - czosnku tak się przechowywać nie powinno

Kuba
|

Czosnek doskonale zapobiega przeziębieniu.A, tzw smród,cóż,lepsze to niż powikłania po grypie lub anginie.,e, trzeba wysłać do psychiatry lub egzorcysty.

Showshank
|

Juz jakis czas temu zauwazylem ze wrzucaja materialy ktore nie sa poparte naukowo a czasami sprzeczne

M.
|

To dlaczego wszyscy ci ludzie smierdzacy na kilometr czosnkiem ciągle sa chorzy??? Ciekawe....