Badanie fT4 - normy. Wysokie i niskie fT4

Wolna tyroksyna, czyli fT4, to jeden z hormonów tarczycy. Badanie poziomu fT4 we krwi jest istotnym parametrem służącym do oceny czynności tarczycy. Jak przygotować się do badania fT4? Co oznacza za niski lub za wysoki poziom fT4?

Badanie tyroksyny - to badanie, którego celem jest oznaczenie poziomu tyroksyny we krwi, a co za tym idzie - ocena czynności tarczycy. Większość tyroksyny krążącej we krwi jest związana ze specyficznymi białkami, a tylko ok. 1 proc. krąży w postaci wolnego hormonu, który wywiera wpływ na funkcjonowanie organizmu. W związku z tym podczas badania określa się głównie poziom tzw. wolnej tyroksyny - fT4.

Spis treści

  1. Co to jest T4 i fT4?
  2. Badanie fT4 – wskazania
  3. Badanie fT4 – na czym polega badanie i jak się przygotować?
  4. Badanie fT4 – normy laboratoryjne
  5. Badanie fT4 – co oznacza za wysoki lub za niski poziom?
Posłuchaj, na czym polega badanie hormonów tarczycy. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.

Co to jest T4 i fT4?

Tyroksyna (T4) jest hormonem produkowanym przez komórki pęcherzykowe tarczycy razem z trójjodotyroninę (T3). T4 powstaje z aminokwasu tyrozyny i jodu przy udziale wyspecjalizowanych enzymów.

We krwi hormon ten występuje przede wszystkim w postaci związanej z białkami osocza np. globuliną. Pozostały hormon występują w postaci wolnej tyroksyny, w skrócie fT4 (od angielskiego słowa „free”). Najczęściej w praktyce klinicznej stosuje się właśnie oznaczenie fT4 w celu uniknięcia błędów wynikających ze zmian w stężeniu białek osocza, na które wpływa np. ciąża, niektóre leki.

W tkankach obwodowych fT4 zostaje przekształcona do T3. Receptory dla hormonów tarczycy znajdują się praktycznie w każdej tkance organizmu, stąd efekt biologiczny hormonów tarczycy jest wielokierunkowy i ma wpływ na kilka narządów jednocześnie.

Poziom fT4 jest ściśle kontrolowany przez hormon tyreotropinę (TSH), który jest wydzielany przez przysadkę.

Kiedy poziom fT4 spada, to poziom TSH rośnie, aby zasymulować jego produkcję przez tarczycę. Natomiast kiedy poziom fT4 rośnie poziom TSH spada, a tarczyca zahamowuje produkcję hormonu tarczycy.

Badanie fT4 – wskazania

Wskazaniem do badania fT4 jest podejrzenie niedoczynności tarczycy lub nadczynności tarczycy. Hormon fT4 jest często badany razem z fT3 i TSH. Badanie fT4 jest również pomocne w monitorowaniu skuteczności terapii zaburzeń czynności tarczycy.

Badanie fT4 – na czym polega badanie i jak się przygotować?

Do wykonania badania fT4 potrzebna jest krew żylna pobrana ze zgięcia łokciowego. Krew zostaje pobrana na tzw. skrzep, czyli z aktywatorem przyspieszającym proces krzepnięcia krwi. Badanie powinno być wykonane na czczo, najlepiej pomiędzy godziną 6:30 a 9:00.

Badanie fT4 – normy laboratoryjne

Normy laboratoryjne dla fT4 będą zależały m. in. od metody stosowanej w laboratorium. Dla oznaczeń metodą ECLIA zakres normy dla osoby dorosłej to 9-22 pmol/l. Dlatego wynik badania zawsze należy porównywać do normy umieszczonych na wyniku.

Zakres normy dla fT4 jest również zależny od wieku i trymestru ciąży:

  • noworodek 22-49 pmol/l
  • dziecko 5 lat 9-20 pmol/l
  • dziecko 14 lat 8-17 pmol/l
  • ciężarna w pierwszym trymestrze 9-26 pmol/l
  • ciężarna w drugim i trzecim trymestrze 6,5-21 pmol/l

Badanie fT4 – co oznacza za wysoki lub za niski poziom?

Wysoki poziom fT4 może wskazywać na pierwotną lub wtórną nadczynność tarczycy. Niski poziom fT4 może wskazywać na pierwotną lub wtórną niedoczynność tarczycy.

Rozpoznanie zaburzeń czynności tarczycy powinno opiera się dodatkowo o badanie poziomu TSH i badaniu fT3. Jeśli prawidłowy poziom fT4 współwystępuje z niskim lub wysokim poziomem TSH może to wskazywać na subkliniczną (utajoną) niedoczynność lub nadczynność tarczycy.

Czytaj też:

Badania tarczycy

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Piśmiennictwo:

  1. Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej, podręcznik dla studentów medycyny pod redakcją Dembińska-Kieć A. i Naskalski J.W., Elsevier Urban & Partner Wydawnictwo Wrocław 2009, wydanie 3.
  2. Choroby wewnętrzne, pod redakcją Szczeklik A., Medycyna Praktyczna Kraków 2010
  3. Gietka-Czernel M. Postępy w laboratoryjnej diagnostyce czynności tarczycy. “Postępy Nauk Medycznych” 2008, 2, 83-91.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Str
|

Ja mam wynik TSH 12,374 jutro mam druga wizytę u Endo bo na początek dostałem letrox 50 i kontrolne badania TSH ft4 i atpo i jutro zobaczę czy moje wyniki są lepsze bo przez pierwsze dwa tyg brania leku było lepiej ale chyba za słaba dawka organizm się przyzwyczaił i znów mam typowe objawy

Wiśnia
|

Witam.Mam takie wyniki Tsh 1,23 FT41,5,anty TPO18,88.Mam duszności,pocę się zimnym potem i utyłam.Przepisany mam euthyroxN 25mg 1x1.Lekarz twierdzi,że mam dobre wyniki.Napisał mi rozpoznanie wole guzkowe i podejrzenie współistnienia AZT.Nie wiem co o tym myśleć, bo po tych tabletkach wcale lepiej się nie czuję a w dodatku chyba grubnę.

Kasia
|

TSH jest 0.9522 a norma jest 0.3500-4.9400. Ft4 1ng/dl a norma 0.70-1.48. Ant Tpo1.41 IU/ml norma 0.00-5.61 Prosze powiedziec czy takie wyniki moga. Powodowac dusznosci i bole prosze powiedziec czy wyniki sa dobre?bo schudlam od lutego 16 kg i szukam przyczyny

Mama
|

Dostaniesz zapewne hormon i co miesiąc będziesz musiała robić badania krwi sprawdzające czy jest poprawa czy nie. W ciąży hormon ten ma być unormowany dla prawidłowego rozwoju dziecka wiec nie przejmuj się i bierz tabletki jak każą (sama po winikach i samopoczuciu zobaczysz czy jest poprawa czy nie). Na poród nie ma to wpływu - No chyba ze na znieczulenie (ponoć tarczycowcy maja zagwarantowane to ale jak jest w praktyce NIE WIEM ! ). Mnie po przyjęciu do szpitala i badaniu od razu na cesarkę wzięli ale to dla dobra dziecka, a nie z powodu tarczycy.
Będzie dobrze !!!

Jolanta
|

Witam,miałam niedoczynność zdjagnozowana VII/13r.Kilka dni temu zrobiłam sobie wyniki:TSH-3gen 0,144ulU/L ( zakr.ref. 0,270-4,200 )
FT4 1,51ng/dl (---"------ 0,80-1,70 )
FT3 2,78pg/ml (---"------ 2,37-4,43 )
Więc?....nadczynność!!! Sama nie wiem co lepsze?Czy trafiłam z deszczu pod rynnę?! Wizytę u endo mam w maju a nie wiem czy coś sensownego dowiem się od rodzinnego-idę w środę.Czy ktoś może mi coś konkretnego napisać?Aaaa!zapomniałam się pochwalić,że mam wewnątrz biżuterię-HASHIMOTO:)

Laura
|

Jakie są normy napisano w tym artykule wyraźnie, za co duży plus, bo w innych artykułach w internecie nie podano tego.

"Badanie hormonów tarczycy: tyroksyna (T4) - normy
Obecnie głównie stosuje się oznaczenie wolnej frakcji tyroksyny - fT4. Jej prawidłowy poziom we krwi wynosi:
10-25 pmol/l (8-20ng/l), przy poziomie hormonu TSH w normie, tj. 0,4 - 4,0 µIU/ml."

romulddrohomireckidom@wp.pl
|

Tyle bzdur piszecie na tarczycy temat, a jakich wartości są dobre wyniki napisane nie ma

Martyna
|

Witam jestem w 6 tyg ciąży wyszło mi niedoczynność tarczycy tsh 2,735 i Ft4 1,27 dostałam skierowanie do poradni. Czy ktoś też miał takie wyniki i do końca ciąży było ok i urodził zdrowe dzieciatko

zofia
|

Po 3 miesiącach od wycięcia tarczycy i zażywaniu tabletek Letrox 100 poziom TSH mam 0.24.Czy w takim przypadku brałam za dużą dawkę leku?

sylwia2326pl
|

Witam.Robilam wyniki ft3,ft4 czy moze mi ktos pow.czy wyniki sa ok.FT3- 5,12 pmol/l Ft4-15.41 pmol/l