Te statystyki to nie tylko liczby – to historie ludzi, których codzienne funkcjonowanie jest ograniczone przez choroby, brak odpowiedniego wsparcia, bariery finansowe i izolację społeczną.
Właściwe żywienie, w tym także żywienie medyczne, to nie fanaberia, a kluczowy element powrotu do zdrowia i utrzymania dobrej kondycji, zwłaszcza w obliczu chorób przewlekłych czy wieku senioralnego.
Prehabilitacja
Wiemy już, że jedzenie może stać się realnym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie, przyspieszyć powrót do zdrowia i znacząco poprawić jakość życia. Nie bez przyczyny na coraz większej popularności i świadomości zyskuje w Polsce prehabilitacja, czyli proaktywne przygotowanie pacjenta do planowanego, obciążającego leczenia - najczęściej operacji chirurgicznej, ale także np. intensywnej chemioterapii czy radioterapii. Głównym celem prehabilitacji jest poprawa ogólnego stanu fizycznego i psychicznego pacjenta przed zabiegiem tak, aby zminimalizować ryzyko powikłań oraz poprawić proces rekonwalescencji.Ważnym elementem tego procesu jest optymalizacja diety, uzupełnienie niedoborów (np. białka, witamin), aby wspomóc cykl zdrowienia i wzmocnić organizm.
Okiem eksperta i praktyka
Czym wyróżnia się dieta pacjentów hospitalizowanych, jak przygotować się żywieniowo do operacji czy chemioterapii, a także jakie są największe wyzwania systemowe w opiece nad seniorami i osobami przewlekle chorymi w Polsce? W rozmowie z Eweliną Celejewską światło na kluczową rolę prawidłowego żywienia – w tym żywienia medycznego – w procesie leczenia i rekonwalescencji rzuca prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk - wybitny specjalista z zakresu chirurgii ogólnej i onkologicznej oraz żywienia klinicznego, przewodniczący Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN), wieloletni Ordynator Kliniki Chirurgii Onkologicznej i Zastępca Dyrektora ds. Lecznictwa Narodowego Instytutu Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie Oddział w Krakowie, członek POLSPEN – Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
Zapraszamy do obejrzenia wywiadu, który zmienia perspektywę na rolę żywienia w walce o zdrowie i lepszą jakość życia.