Dieta dla diabetyka bez wyrzeczeń. Smak, zdrowie i prostota na talerzu
Dieta przy cukrzycy to nie kara, ale okazja do odkrycia nowych smaków. Stella Bowling w książce „Kuchnia domowa dla diabetyków” pokazuje, jak łatwo przygotować zdrowe, kolorowe i pyszne posiłki bez rezygnowania z ulubionych dań. Poniżej publikujemy fragment tego praktycznego kulinarnego przewodnika.

Dieta zalecana osobom chorym na cukrzycę nie zawiera nic specjalnego; jest to po prostu zdrowe, dobrze zbilansowane jedzenie polecane wszystkim - charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i dużą ilością owoców oraz warzyw. To, co jesz, wpływa bezpośrednio na poziom glukozy we krwi. Może także wpływać na poziom tłuszczu (np. cholesterolu) we krwi, więc aby być zdrowym, należy się odpowiednio odżywiać.
Sześć kroków ku zdrowej diecie
1. Jedz regularnie posiłki, zawierające pokarmy bogate w skrobię, takie jak chleb, makaron, czapati, ziemniaki, ryż i produkty zbożowe. Pozwoli ci to kontrolować poziom glukozy we krwi. Wybieraj przede wszystkim pokarmy o dużej zawartości błonnika, takie jak chleb pełnoziarnisty.
2. Postaraj się ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu, a szczególnie nasyconych tłuszczów zwierzęcych, gdyż sprzyjają one rozwojowi chorób serca. Spożywanie mniejszej ilości tłuszczów i tłustych dań pomoże ci także schudnąć. Wybieraj napoje o małej zawartości tłuszczu, takie jak chude mleko czy odtłuszczony jogurt. Zamiast smażyć, lepiej przygotowywać posiłki na grillu, gotować je lub piec.
3. Jedz więcej owoców i warzyw - co najmniej pięć razy dziennie, by dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę witamin i błonnika, a także by lepiej zbilansować całość diety.
4. Zmniejsz ilość spożywanego cukru i słodkich napojów. Nie oznacza to, że jesteś skazany na dietę całkowicie pozbawioną cukru. Wybieraj soki i napoje dietetyczne niesłodzone lub o niskiej zawartości cukru, gdyż słodzone napoje podnoszą poziom cukru we krwi niebezpiecznie szyb ko.
5. Używaj mniej soli, zastępuj ją ziołami i przyprawami nie zawierającymi soli.
6. Alkohol pij z umiarem - oznacza to dwie jednostki alkoholowe dziennie dla kobiet i trzy dla mężczyzn. Nigdy nie pij alkoholu na pusty żołądek, gdyż zwiększa to prawdopodobieństwo hipoglikemii (niskiego poziomu glukozy we krwi). I nigdy nie pij alkoholu, jeśli zamierzasz prowadzić samochód.
Z powyższych zaleceń jednoznacznie wynika, że nie ma żadnej „specjalnej" czy „cukrzycowej" diety przeznaczonej dla diabetyków. Nie wspomniano ani słowem o specjalistycznej żywności dla chorych na cukrzycę, gdyż nie ma żadnych dowodów na to, by w jakikolwiek sposób im pomagała. Nie są niezbędnym składnikiem zdrowej diety, a ich kupowanie to po prostu niepotrzebne, dodatkowe koszty.
Porozmawiaj z lekarzem lub dietetykiem, ile poszczególnych produktów powinieneś spożywać. Być może, podsuną ci także pomysły, jak przygotowywać wybrane dania, na co zamienić niektóre składniki w twoich ulubionych przepisach (np. doradzą korzystanie z innego tłuszczu lub oleju) lub które pokarmy należy ograniczyć. Jednakże większość produktów spożywczych, które do tej pory jadałeś, pozostanie bez zmian.
Zdrowa dieta w praktyce
Zapewne zastanawiasz się, jak te wszystkie porady mają się do twej codziennej diety. Dieta dla diabetyków opiera się przede wszystkim na regularnych posiłkach, pokarmach bogatych w węglowo dany zawarte w skrobi oraz dużej ilości owoców i warzyw.
Nikt nie oczekuje od ciebie, że z dnia na dzień zmienisz zwyczaje żywieniowe! Byłoby to bardzo przygnębiające. Lepiej wprowadzać jedną lub dwie zmiany na tydzień. Jeśli na przykład musisz zmniejszyć ilość tłuszczu w diecie, zacznij raz w tygodniu zamiast masłem czy margaryną smarować chleb kremem kanapkowym o obniżonym poziomie tłuszczu lub zawierającym jednonienasycone tłuszcze, a w następnym tygodniu zastąp tłuste mleko półtłustym lub chudym. Szybko prze konasz się, że twoje codzienne posiłki są dobrze zbilansowane, a do tego smaczne.
Równie ważnym elementem diety jest różnorodność, gdyż żaden produkt spożywczy nie zawiera wszystkich niezbędnych składników, chociaż niektórych pokarmów (np. bardzo tłustych lub bardzo słodkich) nie należy spożywać ani bardzo często, ani bardzo dużo. Innymi słowy, należy jeść różne produktu, gwarantujące dostarczenie odżywczych w odpowiednich ilościach.
Łatwiej będzie ci się z tym uporać, jeśli codziennie wybierasz produkty ze wszystkich pięciu grup: mięso, drób, ryby i zamienniki; warzywa i owoce, tłuste i bogate w cukier pokarmy.

Kuchnia domowa dla diabetyków Stella Bowling
[tłumaczenie z j. angielskiego] Agnieszka Chodkowska-Gyurics
Diagnoza cukrzycy nie oznacza konieczności zrezygnowania ze smacznego jedzenia. Możesz nadal cieszyć się swoimi ulubionymi daniami, możesz też z powodzeniem próbować nowych potraw. Najważniejsze jest to, aby twoja dieta zawierała zróżnicowane pokarmy przygotowane ze zdrowych produktów.
Dzięki tej książce przekonasz się, że dieta diabetyków jest taka sama, jak polecana wszystkim innym ludziom – zdrowa, lekka, smaczna, oparta na warzywach.
Znajdziesz tu:
- Ponad 200 przepisów ułożonych specjalnie z myślą o zdrowej, zbilansowanej diecie, odpowiedniej dla całej rodziny.
- Różnorodne receptury na: potrawy tradycyjne, dania wegetariańskie, posiłki dla dzieci, desery dla diabetyków.
- Dokładny opis wykonania każdego dania oraz tabelę wartości odżywczych dla jednej porcji: kaloryczność, zawartość tłuszczu, białek i węglowodanów.
