Wysypka po zjedzeniu hamburgera? To może być zespół alfa-gal
Czujesz się źle po spożyciu hamburgera? Masz swędzącą pokrzywkę i poważne problemy jelitowe? Zapoznaj się z historią 56-letniego rolnika mieszkającego niedaleko Kansas City w stanie Missouri. Mężczyzna zauważył u siebie wysypkę na ciele kilka godzin po zjedzeniu hamburgera. Co było przyczyną?

Historia mężczyzny została opublikowana na łamach czasopisma medycznego „BMJ Case Studies”. Zaniepokojony reakcją swojego organizmu zaczął szukać, skąd bierze się ta niepokojąca wysypka na ciele. W wieku 21 lat stwierdzono u niego zakażenie HIV i z biegiem lat zmagał się też z objawami alergii sezonowej.
To przez ukąszenie kleszcza
Lekarze próbowali postawić diagnozę drogą eliminacji, m.in. rozważali, czy mężczyzna ma uczelnie na środki do prania i wstępnie wykluczyli alergię pokarmową. Trwało to siedem lat. Po wielu próbach udało się ustalić, że mężczyzna cierpi na zespół alfa–gal (ang. alfa-gal syndrome), którą wywołuje ukąszenie kleszcza. Jak się okazało, rolnik pracował w miejscu narażonym na atak kleszczy.
Ta choroba łączy w sobie kilka zaskakująco różnych od siebie obszarów – m.in. alergię pokarmową na czerwone mięso i podroby (m.in. nerki wieprzowe), ukąszenie kleszcza czy zastosowanie anatoksyny przeciw jadowi węży powodujące anafilaksję.
Według naukowców zespół alfa-gal może rozwinąć się dopiero po ukąszeniu kleszcza. Ta choroba nie występuje samoistnie ani nie jest uwarunkowana genetycznie.
Alergia na czerwone mięso
W przypadku rolnika chodziło o zespół alergii na czerwone mięso (ang. the red meat allergy syndrome). Jego specyficzną cechą jest to, że objawy pojawiają się dopiero od 3 do 8 godzin od spożycia mięsa. Do najczęstszych objawów tej dolegliwości zalicza się, m.in.: pokrzywkę na ciele, swąd, bóle i skurcze brzucha, nudności, zawroty głowy, omdlenia, duszność, ucisk w klatce piersiowej czy obrzęk naczynioruchowy.
Zespół alfa-gal związany jest z reakcją organizmu na galaktozę-alfa-1,3-galaktozę (alfa-gal). Tego odkrycia dokonał w 2008 roku lekarz i naukowiec Timothy Platts-Mills, wyjaśniając, że alfa-gal jest to wielocukier (inaczej oligosacharyd) obecny w komórkach ssaków nienaczelnych. Najczęściej występuje w wołowinie, baraninie, wieprzowinie oraz w innych produktach (np. mlecznych, zawierających kolagen). Nie jest obecny w mięsie kurczaków ani ryb.
Jak na razie nie ma lekarstwa na zespół alfa-gal. Osoby, które zmagają się z tą dolegliwością, są zmuszone unikać żywności, zawierającej alfa-gal, w szczególności mięsa czerwonego i podrobów. Powinny też zwiększyć ilość spożywanego białka w diecie.
Polecany artykuł: