Warszawa. Bezpłatne testy w kierunku celiakii
Przewlekłe bóle brzucha, nawracające biegunki, zaparcia, występująca niedokrwistość - to mogą być objawy celiakii. Dzięki inicjatywie bezpłatnych testów osoby zmagające się z tymi dolegliwościami będą mogły sprawdzić, czy chorują na celiakię.
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym. Od lat nie jest już tylko chorobą pediatryczną, ponieważ obecnie równie często jak u dzieci, rozpoznaje się ją u dorosłych, a nawet w starszym wieku.
Definiuje się ją jako trwałą nietolerancję glutenu. Gluten występuje w zbożach europejskich takich jak pszenica, żyto i jęczmień. U osób chorujących na celiakię gluten powoduje przewlekłe uszkodzenie błony śluzowej jelita cienkiego. Może to powodować objawy kliniczne dotyczące przewodu pokarmowego, ale też inne z nim niezwiązane.
Wielu pacjentów, pomimo spożywania glutenu przez długi czas, nie odczuwa żadnych dolegliwości. Niektórzy pacjenci mają niecharakterystyczne objawy, takie jak bóle głowy, osteoporoza, czy problemy neurologiczne. Z tego powodu celiakia często pozostaje nierozpoznana przez wiele lat.
Celiakia jest jedną z najczęstszych przewlekłych chorób gastrologicznych, ponieważ występuje u około 0.5-1% całej populacji. Niestety nadal diagnozowana jest rzadko. Szacuje się, że tylko 10-15% osób z celiakią ma ustalone rozpoznanie choroby i jest prawidłowo leczonych.
Słaba rozpoznawalność celiakii wynika z bardzo różnorodnego obrazu klinicznego i przebiegu choroby. Wielu pacjentów, pomimo występowania u nich różnych problemów zdrowotnych, szuka pomocy u lekarzy pierwszego kontaktu oraz u specjalistów innych niż gastroenterolodzy, którzy nie uwzględniają celiakii w diagnostyce pacjenta.
Wstępna diagnostyka celiakii jest natomiast łatwa i mało inwazyjna. Polega na wykonaniu badania krwi w kierunku obecności przeciwciał, które są bardzo czułe i swoiste tzn. że obecne są u prawie wszystkich chorych na celiakię i rzadko u osób chorujących na inne niż celiakia choroby.
- Rozpoznanie i leczenie celiakii może przynieść pacjentowi korzyści zdrowotne i uchronić go przed powikłaniami nieleczonej choroby – zapewnia dr hab. n. med. Anna Szaflarska-Popławska, ze Szpitala Uniwersyteckiego im. dra Antoniego Jurasza w Bydgoszczy.
Z kolei Małgorzata Źródlak, prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, dodaje - Badania pokazują, że w Polsce chory na celiakię średnio dziewięć lat chodzi od lekarza do lekarza, próbując znaleźć przyczynę swoich problemów ze zdrowiem.
Nasze Stowarzyszenie pomaga w przejściu na dietę bezglutenową osobom ze zdiagnozowaną celiakią, ale wspiera także każdą inicjatywę mającą na celu poprawę wykrywalności choroby i podnoszenie świadomości na jej temat. Dlatego mamy nadzieję, że akcja edukacyjna firmy Schär będzie pierwszym krokiem ku diagnozie kolejnych osób podejrzewających u siebie celiakię i zmagających się z różnymi jej powikłaniami.
Bezpłatne testy w Warszawie
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom wszystkich osób pragnących dowiedzieć się więcej na temat możliwych konsekwencji zdrowotnych wynikających z trwałej nietolerancji glutenu, firma Schär zaprasza na bezpłatne testy w kierunku celiakii, które odbędą się 16 listopada (w sobotę) w holu przy głównym wejściu do centrum handlowego Westfield Arkadia w Warszawie, al. Jana Pawła II 82 w godz. 10:00-20:00. Wystarczy wypełnić prostą ankietę na stronie Schär, oceniającą ryzyko wystąpienia choroby.
W następnym kroku należy wypełnić formularz rejestracyjny i z otrzymanym kodem SMS zgłosić się na stoisko Schär 16 listopada 2019 roku. Pierwszych 250 zarejestrowanych osób zostanie przebadanych pod okiem wykwalifikowanych pielęgniarek, a pozostali otrzymają testy do samodzielnego wykonania w domu. W sumie firma Schär udostępni aż 800 bezpłatnych testów.
Na miejscu odbędą się także konsultacje z dietetykami oraz dyżurującym w określonych godzinach lekarzem. Pozytywny wynik testu nie jest ostateczną diagnozą, ale przyczynkiem do dalszej pogłębionej diagnostyki.
- Dieta bezglutenowa nie jest sezonową modą, a przemyślaną decyzją popartą diagnostyką - mówi mgr inż. Nauk o Żywności, Wioleta Zysk, przedstawicielka Schär w Polsce. A jeśli się okaże, że lekarz zaleci dietę bezglutenową, pamiętajmy, że nie jest ona już wyzwaniem w dzisiejszych czasach - takie produkty są szeroko dostępne, bardzo smaczne, nie ograniczają kreatywności na talerzu, a co najważniejsze zmieniają życie na lepsze.