Test smaku pozwoli ocenić, czy masz niedobór cynku. Łatwo zrobisz go w domu

2022-07-01 8:20

Cynk to jeden z najważniejszych mikroelementów. W naszym organizmie pełni wiele ważnych funkcji, mimo, że występuje w śladowych ilościach. Wiele osób ma go jednak i tak zbyt mało, czemu sprzyja dieta bogata w cukier. O niedoborach tego mikroelementu świadczą konkretne objawy, a to, czy mamy go wystarczająco, można łatwo sprawdzić.

Test smaku pozwoli ocenić, czy masz niedobór cynku. Łatwo zrobisz go w domu
Autor: Getty Images

Bez cynku ludzkie ciało nie byłoby w stanie funkcjonować. Mikroelement ten jest wręcz niezbędny do życia i to już od samego początku - niedobór cynku w czasie ciąży może doprowadzić do uszkodzenia nerwów płodu. Cynk uczestniczy ponadto w procesach metabolicznych i produkcji hormonów, a także w procesach podziałów komórek.

Ma właściwości przeciwzapalne, jest składnikiem setek enzymów, wpływa na wygląd włosów, paznokci i skóry, wzmacnia odporność, chroni przed zwyrodnieniem plamkę żółtą w oku, wspiera też leczenie chorób, w tym depresji i choroby wrzodowej. To również dzięki niemu odczuwamy smak potraw.

Objawy niedoboru cynku

Cynku potrzebujemy niewiele, jednak - co zaskakujące - wiele osób cierpi na niedobór tego pierwiastka, czemu sprzyja niewłaściwa dieta. Objawy niedoboru cynku to przede wszystkim słabsza odporność i kondycja skóry, włosów, czy paznokci (w tym białe plamki na płytce paznokcia), ale także zaburzenia smaku i zapachu, uczucie zmęczenia, apatia i stany depresyjne, problemy z koncentracją i zapamiętywaniem, wreszcie - brak tolerancji na alkohol.

Tak sprawdzisz, czy masz za mało cynku

To, czy ktoś cierpi na niedobór cynku, można sprawdzić za pomocą badań laboratoryjnych - konkretnie badania stężenia cynku w surowicy krwi. W oczekiwaniu na badanie można to również ocenić samodzielnie, za pomocą testu, którego autorem jest nieżyjący już biochemik z Uniwersytetu Reading w Wielkiej Brytanii, prof. Derek Bryce-Smith, który zajmował się m.in. badaniami nad cynkiem i jego właściwościami. Dokładność opracowanej przez niego metody sięga 70-100 proc.

By zbadać, czy cierpisz na niedobór cynku, będziesz potrzebować siedmiowodnego siarczanu cynku, który można kupić w aptece (opakowanie zawierające 100 g tej substancji kosztuje kilka zł). 1 gram siedmiowodnego siarczanu cynku należy następnie rozpuścić w litrze czystej filtrowanej wody o temperaturze pokojowej i wymieszać, najlepiej drewnianą lub plastikową łyżką. Ważne, by godzinę przed wykonaniem tego testu nie pić, nie jeść ani nie palić papierosów.

Gdy roztwór jest gotowy, weź do ust porcję wielkości 5-10 ml (łyżka stołowa) i trzymaj przez 10-30 sekund.

  • jeśli od razu poczujesz nieprzyjemny smak, to znak, że w twoim organizmie jest wystarczająca ilość cynku. Możesz wypluć roztwór. 
  • jeśli po 10 sekundach nie czujesz żadnego smaku, to oznaka, że prawdopodobnie cierpisz na niedobór cynku. W takim przypadku warto ocenić poziom tego pierwiastka za pomocą badania krwi i porozmawiać z lekarzem o suplementacji.
  • jeśli po 10 sekundach wyczuwasz metaliczny posmak, prawdopodobnie masz średni niedobór cynku - tu również wskazana będzie suplementacja.
  • z kolei delikatny metaliczny posmak w ustach wyczuwalny w zasadzie od razu może świadczyć o niewielkim niedoborze cynku.
ŹRÓDŁA CYNKU W DIECIE

Warto pamiętać, że nie należy suplementować cynku na własną rękę - zbyt duża dawka tego pierwiastka dostarczana wraz z suplementem może doprowadzić do niedoborów miedzi. Należy ją więc zwiększać stopniowo, zgodnie ze wskazówkami lekarza.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki