Ten typ skrobi może zmniejszyć ryzyko raka o 60 proc. Jego doskonałym źródłem jest czerstwy chleb
O skrobi opornej mówi się wiele w kontekście codzienne diety – oprócz tego, że wpływa pozytywnie na zdrowie, to jest sprzymierzeńcem dla osób, które cierpią na cukrzycę. Wykazuje ona szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Brytyjscy naukowcy dowiedli, że ten typ skrobi może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe o ponad 60 proc.
Skrobia oporna jako korzystny składnik dla zdrowia
Skrobia oporna (SO), w dużym uproszczeniu wyjaśniając, jest to taki rodzaj skrobi, który nie jest wchłaniany i trawiony w jelicie cienkim z powodu oporności na działanie enzymów trawiennych. Przez to zaliczana jest do frakcji błonnika nierozpuszczalnego w wodzie. Następnie skrobia oporna w praktycznie niezmienionej formie przechodzi do jelita grubego, w którym zamieszkuje kolonia bakterii probiotycznych, które rozkładają ją na drodze fermentacji do kwasów tłuszczowych (m.in. kwasu masłowego).
Według licznych badań naukowych ten typ skrobi niesie za sobą korzyści zdrowotne, m.in. pobudza wzrost dobrych bakterii w jelitach, zwiększa wrażliwość na insulinę, zmniejsza apetyt czy obniża poziom cukru we krwi. W ostatnich dekadach naukowcy poświęcili wiele uwagi skrobi opornej i jej wpływowi na zdrowie. Można ją znaleźć w wielu produktach węglowodanowych, m.in. czerstwym pieczywie, nasionach roślin strączkowych, ryżu, ziemniakach czy zielonych bananach.
Może chronić jelito grube przed nowotworami? Oto ustalenia naukowców
Jak głoszą najnowsze badania, przeprowadzone przez brytyjskich naukowców z University of Leeds w Wielkiej Brytanii, skrobia oporna może chronić przed rakiem jelita grubego. O swoim odkryciu napisali na łamach prestiżowego czasopisma "Cancer Prevention Research".
To owoc 20-letniej pracy badawczej, która obejmowała tysiąc osób z całego świata. W latach 1999-2005 przeprowadzono eksperyment z udziałem 918 osób z zespołem Lyncha, nazywanym także dziedzicznym rakiem jelita grubego, który niezwiązany jest z polipowatością (HNPCC). Pacjenci z zespołem Lyncha są znacznie bardziej narażeni na rozwój raka jelita grubego oraz inne nowotwory, np. u kobiet występuje większe ryzyko zachorowania na raka endometrium i raka jajnika.
Naukowcy losowo przypisali uczestników do grupy badanej i kontrolnej (placebo). W tej pierwszej 463 uczestników spożywało codziennie przez dwa lata 30 gramów sproszkowanej skrobi opornej – taka sama ilość znajduje się w niedojrzałym bananie. Natomiast w drugiej grupie, składającej się z 455 ochotników z zespołem Lyncha, zażywało codziennie placebo, które wyglądem przypominało sproszkowaną skrobię, ale nie zawierało żadnych substancji aktywnych.
Po zakończeniu eksperymentu badacze prowadzili jeszcze dodatkowo obserwacje przez 10 lat. W tym czasie odnotowali jedynie pięć nowych przypadków nowotworu górnego odcinka przewodu pokarmowego w grupie, w której osoby przyjmowały skrobię oporną. Natomiast w grupie kontrolnej potwierdzono takich przypadków aż 21. Porównując te wyniki, uczeni uznali, że jest to "dość znacząca redukcja".
Doniesienia naukowe skomentował dietetyk, prof. John Matters z Newcastle University, zaznaczając, że "skrobia oporna może zmniejszyć rozwój raka poprzez zmianę bakteryjnego metabolizmu kwasów żółciowych i zmniejszenie tych rodzajów kwasów żółciowych, mogących uszkadzać DNA i ostatecznie powodować raka". Jak dodał, to zagadnienie badawcze wymaga jeszcze przeprowadzenia kolejnych analiz.
Polecany artykuł: