Ten produkt może zmniejszać zapalenie jelit. Naukowcy coraz bardziej pewni
Nie znajduje się na stałe w naszym menu, a szkoda. Ten produkt wyróżnia się wyjątkowymi walorami odżywczymi i zgodnie z najnowszymi wynikami badań we wczesnym okresie życia może zmniejszać częstość występowania zapalenia jelit. O czym mowa?
Choroba Leśniowskiego-Crohna potrafi uprzykrzyć życie. Nieswoiste zapalenie jelit ma charakter przewlekły i nawracający, co oznacza, że objawy pojawiają się i znikają. Do jej najczęstszych symptomów zalicza się m.in. biegunkę, bóle brzucha, gorączkę i utratę masy ciała. Mogą ujawnić się już w dzieciństwie i okresie dojrzewania.
Przewlekłe, ciężkie zapalenie jelit prowadzi do poważnych powikłań m.in. rozregulowania układu odpornościowego czy zaburzeń mikrobioty jelitowej. Łagodna i lekkostrawna dieta ma kluczowe znaczenie w leczeniu i kontroli choroby Leśniowskiego-Crohna. Nie może w jadłospisie zabraknąć wartościowych produktów, które wykazują działanie przeciwzapalne.
Odkryto niezwykłą właściwość kiełków brokułu
Grupa amerykańskich naukowców z pięciu ośrodków badawczych: Binghamton University, Husson University. University of Maine w Orono, University of Michigan oraz University of Vermont, sprawdziła, co wartość jeść przy chorobie Leśniowskiego-Crohna. Przeprowadziła obserwacje w warunkach laboratoryjnych. Obiektem badań były myszy z nokautem interleukiny-10 (IL-10-KO), czyli miały szczep z upośledzoną odpornością, będący modelem wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
Podczas badania część gryzoni była karmiona normalnie, a część według diety z 10 proc. z zawartością surowych kiełków brokułu. Dlatego, że ta zdrowa przekąska ma duże stężenie sulforafanu (SFN), czyli substancji aktywnej o właściwościach przeciwzapalnych. Dietę wdrożono 7 dni przed i zakończono ją stosować 2 tygodnie po zakażeniu zwierząt bakterią Helicobacter hepaticus, wywołującą podobne symptomy do choroby Leśniowskiego-Crohna.
Zalety jedzenia kiełków brokułu
Jak wyjaśnili autorzy publikacji, "pod wpływem diety zawierającej kiełki brokułów zwiększała się zawartość sulforafanu w osoczu, ustępowała stagnacja masy ciała, krew w kale i związana z nią biegunka". Odnotowali także wzrost bogactwa mikroflory w jelitach, zwłaszcza u młodszych zwierząt.
Badacze wysunęli wniosek, że dieta kiełkowa przyczyniła się do pojawienia u młodszych gryzoni niektórych specyficznych bakterii i dodatkowo "zmniejszyła częstość występowania i liczebność bakterii chorobotwórczych, które wywołują stan zapalny, np. Escherichia coli i Helicobacter".
Zdaniem naukowców dieta, która bogata jest w surowe kiełki brokułu, reaguje na mysi model IL-10. Wpływ tego zdrowego produktu na mikrobiom gospodarza stanie się przedmiotem kolejnych badań.
Preprint artykułu ukazał się na łamach czasopisma "bioRxiv".
Polecany artykuł: