Ten owoc kochają Polacy. Czy ty też go lubisz?

2020-04-30 10:47

Z niecierpliwością czekamy, aż się pojawią, i choć są z nami stosunkowo krótko - bo zaledwie przez niespełna dwa letnie miesiące - to w tym czasie przebojem wdzierają się na nasze stoły. Opublikowane właśnie wyniki ogólnopolskich badań potwierdzają, że ich jedzenie to dla wielu Polaków prawdziwa przyjemność. Czy ty też je lubisz?

Ten owoc kochają Polacy. Czy ty też go lubisz?
Autor: Getty Images

Ze śmietaną, jogurtem, czekoladą, jako dodatek do makaronu lub deserów, bazę serników i koktajli - truskawki, bo to o nich mowa, jadamy na różne sposoby. Smakują nam tak bardzo, że na żadne inne sezonowe owoce, jak wynika z przeprowadzonego przez Kantar Narodowego badania konsumpcji warzyw i owoców, nie czekamy z podobnym utęsknieniem.

Z badania wynika, że truskawki rządzą - na pierwszym miejscu wśród ulubionych owoców truskawki wymieniło aż dwie trzecie badanych. W ubiegłym sezonie 66 proc. z nas jadło je kilka razy w tygodniu, a 94 proc. - co najmniej raz w miesiącu. 98 proc. ankietowanych Polaków przyznało, że jadło je w ubiegłym roku choć raz. Stale rośnie też ich popularność: 13 proc. badanych deklarowało, że jadło je częściej, niż w latach ubiegłych.

Skąd wynika ten fenomen? To chyba jasne dla każdego ich wielbiciela: wspaniale smakują, pięknie pachną, ale - co już jest mniej oczywiste - są też cennym źródłem składników odżywczych. To nasze polskie superowoce. Mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, mają też mnóstwo antyoksydantów, które pośrednio opóźniają procesy starzenia, wpływają też na wygląd i kondycję skóry.

Truskawki - polskie superowoce
Autor: Getty Images

Truskawki wspomagają odporność, zmniejszają podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Są dobrym źródłem błonnika, który wspiera perystaltykę jelit. Jadając je regularnie mamy większą szansę na to, by utrzymać prawidłową masę ciała i zmniejszyć ryzyko miażdżycy (zawarte w nich substancje pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi). Truskawki obniżają również ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, chronią przed występowaniem nowotworów.

Dobra wiadomość dla wszystkich łasuchów: tegoroczne truskawki już są. Nie tylko te importowane, zerwane tydzień temu i spryskane mnóstwem środków przedłużających ich świeżość, ale również nasze, krajowe, zrywane rano tego samego dnia. Póki co kupić można truskawki szklarniowe  - w tunelach kwitnie już większość ich odmian (a z danych monitoringu Kantar wynika, że w kwietniu 2020 jadło truskawki już 37% Polaków). W połowie maja, jak przewidują plantatorzy, pojawią się pierwsze truskawki zbierane bezpośrednio z pola.

Jak być jurorem w "MasterChefie" i nie przytyć?
Sonda
Czy należysz do wielbicieli truskawek?

Polecamy także:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki