Spożywanie jagód goji może chronić przed utratą wzroku. Czy każdego?
Jak wykazały badania, regularne spożywanie niewielkich porcji suszonych jagód goji może pozytywnie wpływać na główną przyczynę utraty wzroku u seniorów, czyli zwyrodnienie plamki żółtej. Jak to możliwe?
Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie Nutrients i zostało przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis.
Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) to główna przyczyna utraty wzroku u osób starszych. Szacuje się, że na ten problem cierpi nawet kilkadziesiąt milinów ludzi na świecie, a w Polsce ponad 1,2 miliony. Przyczyna AMD jest złożona.
- AMD wpływa na centralne pole widzenia, przez co zaburza zdolność czytania i rozpoznawania twarzy - wyjaśnił prof. Glenn Yiu, współautor badania z Wydziału Okulistyki i Nauk o Widzeniu.
Z jednej strony obejmuje różne zagrożenia genetyczne, zmiany związane z wiekiem, ale także czynniki środowiskowe – palenie, ekspozycję na słońce i stosowaną dietę. Początkowo zwyrodnienie plamki żółtej nie daje żadnych objawów, jednak możne ją wykryć przez regularne, kompleksowe badania okulistyczne.
Z przeprowadzonych analiz wynika, że spożywanie niewielkiej ilości jagód goji może opóźniać, a nawet zapobiegać rozwojowi AMD.
- Nasze badanie wykazało, że w zdrowych oczach można zwiększyć stężenie tych pigmentów dzięki niewielkiej dziennej porcji jagód goji – twierdzi główna autorka analiz i biolog żywienia Xiang Li.
Jagody goji są popularnym dodatkiem chińskich zup i naparów ziołowych, ale wielu ludzi traktuje ja jako pożywną przekąskę. Właśnie w chińskiej medycynie nazywane są specyfikiem do „rozświetlania oczu”. Xiang Li postanowiła sprawdzić, co kryje się za określeniem owych właściwości tych popularnych owoców.
W tym celu przeanalizowano związki obecne w jagodach goji. Okazało się, że wiążą się ze zmniejszonym ryzykiem chorób oczu, także AMD. Jeden z nich jeszcze szczególnie biodostępny, co oznacza, że układ pokarmowy łatwo go wchłania, dzięki czemu organizm może z niego skutecznie korzystać.
Zdaniem badaczy u osób w wieku od 45 do 65 lat, które spożywają pięć razy w tygodniu około garść jagód goji (28 g) przez 90 dni, dochodzi do zwiększenia gęstości ochronnych pigmentów znajdujących się w oczach. Chodzi o luteinę i zeaksantynę, które odfiltrowują szkodliwe niebieskie światło, zapewniają ochronę oksydacyjną, a także pozwalają zachować prawidłowe funkcje wzroku podczas starzenia.
Badaczom udało się ustalić, że grupa, która zamiast jagód spożywała komercyjny suplement „dla zdrowia oczu” przez ten sam okres przez ten sam okres, nie doświadczyła podobnych rezultatów. - Luteina i zeaksantyna są jak filtr przeciwsłoneczny, tylko że dla oczu – wskazała Xiang Li. Naukowcy podkreślają, że "im wyższe są ich poziomy w siatkówce, tym lepsza ochrona".
Obecnie do leczenia pośrednich stadiów zwyrodnienie plamki żółtej stosuje się suplementy diety bogate w witaminy takie jak C, E, a także miedź, cynk, luteinę i zeaksantynę. Dotąd badaczom nie udało się wskazać, by jakakolwiek znana terapia mogła pomagać chorym we wczesnych stadiach schorzenia.
- Nasze odkrycie pokazuje, że jagody goji mogą poprawiać pigmentację plamki u zdrowych dorosłych osób. Następnym krokiem będzie sprawdzenie wpływu tych owoców na pacjentów z wczesnych stadiach - wyjaśnili autorzy publikacji.
Sprawdź, jakie choroby oczu powoduje cukrzyca
Polecany artykuł: