Czy salmonella może kryć w sobie coś więcej niż tylko wywoływanie ostrego zatrucia pokarmowego? Naukowcy wierzą, że tak. Według nich bakterie salmonelli mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu raka jelita grubego.
Salmonella do leczenia raka? Naukowcy przeprowadzili badania
Brytyjscy naukowy badają, czy bakterie te mogłyby zostać wykorzystane do spowolnienia wzrostu komórek nowotworowych w raku jelita grubego. Badania finansowane są przez Cancer Research UK.
Nowa generacja "terapii bakteryjnych" może już niedługo pojawić się na horyzoncie. Do teraz naukowcy badają na myszach sposób, w jaki działa genetycznie zmodyfikowana salmonella.
Samo zainteresowanie bakteriami w celu zabijania nowotworów nie jest jednak niczym nowym. Naukowcy interesują się tym już od końcówki XIX wieku. Wiadomo bowiem, że niektóre z nich mogą hamować wzrost guzów.
Niestety, problemem był fakt, że hamują one również część układu odpornościowego odpowiedzialną właśnie za zwalczanie tych guzów. Dr Catherine Elliott, dyrektor ds. badań CRUK w Cancer Research UK, podkreśliła, że terapie bakteryjne nie stały się powszechne pomimo ogromnych postępów w immunoterapiach.
Ten rozwój, który obecnie obserwują naukowcy, może w przyszłości prowadzić do skuteczniejszych metod leczenia pacjentów z rakiem jelita grubego i innymi nowotworami.
To nie koniec badań. Bakterie salmonelli mają potencjał
Badaczom z uniwersytetów w Birmingham i Glasgow udało się zidentyfikować mechanizm, który może powodować, że układ odpornościowy jest tłumiony przez salmonellę.
Taką genetycznie zmodyfikowaną formę bakterii podano myszom z rakiem jelita grubego w celu sprawdzenia, jak tłumi ona limfocyty T, czyli komórki odpornościowe pomagające chronić organizm przed infekcjami i rakiem.
Według odkrycia naukowców salmonella wyczerpała aminokwas, asparaginę, który hamuje wzrost guza, ale także hamuje limfocyty T. Teraz badacze mają w planach dalsze badania, by sprawdzić, czy salmonellę można zmodyfikować na tyle, by działała razem z układem odpornościowym. Dzięki tamu limfocyty T będą mogły atakować komórki nowotworowe razem z bakteriami.
Wiemy, że osłabione bakterie salmonelli i inne mają potencjał do zwalczania raka, jednak do tej pory nie było wiadomo, dlaczego ich skuteczność jest ograniczona
- powiedziała dr Kendle Maslowski, główna autorka badań z Cancer Research UK Scotland Institute w Glasgow oraz Uniwersytetu w Glasgow.
 
                   
             
            
         
            
         
            
         
            
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        