Mają mało sodu, są bogate w potas i żelazo. Mogą pomóc w leczeniu raka
Polacy je uwielbiają. Ich wartość odżywcza jest wysoka, a do tego mają niskie stężenie sodu. Mają w sobie potas, żelazo i dobrej jakości białka. Badania przeprowadzone przez polskich ekspertów wykazały, że sok z tych warzyw ma cenne właściwości, także przeciwnowotworowe.
Grupa naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (UPP) wykazała, że sok z ziemniaka może stać się lekiem działającym na różne choroby, w tym nowotwory. Specjaliści podkreślają, że napój może posłużyć także osobom, które muszą korzystać z rygorystycznej diety.
Niedoceniany sok z ziemniaka
Ziemniaki jedzą codziennie miliony osób na całym świecie. W Polsce stanowią jedne z najpopularniejszych warzyw. Polscy naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu postanowili przyjrzeć się ziemniakom w nieco innej postaci. Chodzi o sok ziemniaczany, który jest efektem ubocznym produkcji skrobi.
Sam sok skrobi w sobie nie zawiera. Nie ma także błonnika, ale za to jest bogaty w liczne związki niskocząsteczkowe. Co więcej, podobnie jak inne warzywa i owoce - ma działanie przeciwutleniające, a także łagodzące dolegliwości związane z jelitami takie jak nieswoiste zapalenia jelit.
Jak podkreślają autorzy analiz – obecnie sok ziemniaczany traktowany jest jako odpad. Wykorzystuje się go głównie w celach paszowych, jednak wtedy odzyskuje się jedynie połowę zawartego w nim białka, a reszta jest przeznaczona do utylizacji.
Wieloletnie badania prowadzone na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu UPP, które zapoczątkowała prof. Grażynę Lewandowicz, pokazują, że traktowanie soku ziemniaczanego jako odpadu, jest błędem.
Eksperci zwracają uwagę przede wszystkim na aktywność biologiczną substancji, która może posłużyć leczeniu konkretnych schorzeń układu pokarmowego, a także zapobiegać nowotworom.
Sok ziemniaczany jest dobry dla jelit
Już wcześniejsze publikacje naukowe udowadniały, że sok z tych warzyw ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwhiperlipidemiczne, przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe. Sok ziemniaczany jest także źródłem przeciwutleniaczy i może okazać się pomocy w walce z otyłością, a jego zastosowanie w łagodzeniu dolegliwości gastrycznych, było znane medycynie ludowej.
- Na terenie Polski stosowaniem soku z ziemniaka do leczenia - jak to wówczas rozumiano: wrzodów żołądka - zajmowali się wyłącznie ludowi uzdrowiciele (znachorzy), a oficjalna medycyna ignorowała tę praktykę – podkreśla dr inż. Przemysław Kowalczewski, naukowy wychowanek prof. Lewandowicz, a także autor publikacji i patentów poświęconych aktywności biologicznej soku z ziemniaka.
By zweryfikować, czy rzeczywiście sok z ziemniaka wykazuje takie działanie, polscy naukowcy przeprowadzili szczegółowe badania. W tym celu badanym zwierzętom celowo indukowano stany zapalne układu pokarmowego, by potem podawać im utrwalony termicznie, wysuszony rozpyłowo sok ziemniaczany. Rzeczywiście sok świetnie radził sobie z łagodzeniem większości dolegliwości.
Sok z ziemniaka ma właściwości przeciwnowotworowe
Okazało się także, że szczególnie korzystnie sok z ziemniaka wypadł w przypadku konkretnych chorób jelit takich jak np. choroba Leśniowskiego Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita, a także nowotworów. - Jeśli chodzi o wpływ soku na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, to nasze odkrycie jest przełomowe - dodaje dr Kowalczewski.
Zdaniem ekspertów w przyszłości będzie można wykorzystać składniki soku z ziemniaków w produkcji leków i suplementów dla osób cierpiących na problemy z jelitami, które muszą stosować rygorystyczną dietę. Poznańscy specjaliści dokonali także innego ważnego odkrycia. W swoich badaniach wykazali cytotoksyczne, czyli przeciwnowotworowe, działanie soku z ziemniaka na komórki nowotworowe układu pokarmowego. Przede wszystkim dzięki dwóm substancjom takim jak solanina i chakonina.
Obie należą do grupy glikoalkaloidów, które dla ludzi są toksyczne, dlatego ich zawartość w pożywieniu jest ograniczona ścisłymi restrykcjami. Odmiany ziemniaków w Polsce są bardzo dobrej jakości i mają niską zawartością glikoalkaloidów.
- Należy podkreślić, że sok z ziemniaka zawiera witaminę C i liczne związki przeciwutleniające z grupy polifenoli. Odgrywają one ważną rolę w wielu różnych procesach metabolicznych. Zwalczają wolne rodniki, co samo w sobie jest wartością, ale także poprzez ten mechanizm zapobiegają uszkodzeniom DNA i indukcji procesu nowotworzenia – dodaje dr inż. Przemysław Kowalczewski.